Ken je dat? Van die momenten dat je twijfelt aan ALLES. Dat de eerste klanten nog niet in rijen voor je deur staan. Dat je je langzamerhand begint af te vragen of er überhaupt wel behoefte is aan jouw product of dienst, of je doelgroep niet te smal is of ondernemerschap wel iets voor je is? Vreselijk!

Een check
Wat ik in de praktijk vaak zie is dat beginnende ondernemers dan ongeduldig worden en hun doelgroep gaan aanpassen. Of hun aanbod. Maar meestal lost dat het probleem ook niet op en nemen de twijfels alleen maar toe. Hoe kom je uit die vicieuze cirkel? Een paar controlevragen:

– Doe je waar je goed in bent en wat je leuk vindt om te doen?
– Heb jij bepaald voor wie jij het liefst werkt (ideale klant)?
– Weet je waar deze klant ’s nachts echt van wakker ligt en waar hij/zij het meest mee geholpen is?
– Is je marketingaanpak afgestemd op bovenstaande?

Houd de moed erin!
Als je deze vragen met ‘Ja’ kunt beantwoorden dan kan het zijn dat er iets anders aan de hand is. Bijvoorbeeld dat je bereik nog niet groot genoeg is. Dus voordat je de boel gaat omgooien hierbij een aantal tips voor meer focus en om de moed erin te houden:

  • Verbeter wat je HEBT, ga niet te snel ANDERE dingen doen;
  • Werk aan je ZICHTBAARHEID op de plekken waar jouw ideale klant te vinden is en schiet daarbij niet met hagel;
  • Je bereik vergroten vraagt om geduld, vertrouwen en volharding. Geef niet zomaar op. Jouw ideale klant moet eerst WETEN van jouw bestaan, vervolgens jou en jouw aanbod LEREN KENNEN, dat moet hem of haar AANSPREKEN en dan moet hij/zij nog BEREID ZIJN klant te worden. Dat heeft nou eenmaal tijd nodig;
  • Onthoud dat als jij twijfelt, je je ideale klant ook aan het twijfelen brengt. En bij twijfel is de kans groot dat hij/zij ook nog even elders gaat kijken.

Even sparren?
Heb jij twijfels en sta je op het punt om het over een andere boeg te gooien? Een andere doelgroep of ander aanbod? Meld je dan aan voor een gratis stap verder sessie. Dan denk ik graag even vrijblijvend met je mee en geef ik je minstens 2 gouden tips waardoor jij weer met focus verder kunt.