Jobhopper. Zo werd ik vroeger genoemd. En eerlijk gezegd voelde ik me daar helemaal prima bij. Jobhoppen was voor mij geen doel op zich. Ik wilde vooral zo snel mogelijk met van alles kennismaken en ervaren of het iets voor me was. Om te ontdekken wat ik zou willen en kunnen als ik later ‘groot’ was.
Mijn omgeving was minder enthousiast: “Wat ben je toch onrustig. Pas op voor je cv. Dat komt zo vluchtig en oppervlakkig over. Straks vind je geen nieuwe baan! Waarom wil je geen commitment geven? Wat maakt toch dat jij je niet durft te binden?”
Vriendinnen keken op als ik na een jaar wéér aan iets nieuws begon. Ik voelde me daarin anders. Ik wilde me niet vastleggen voor een langere periode. Zij wel. Zij kozen dan een ding en bleven daar dan jaaaren. Voor mij was dat ondenkbaar. Dan zou de lol er allang af zijn en dan heb je niet het beste van mij…. Voor beide partijen geen goed idee.

Onlangs las ik het boek Refuse to choose van van Barbara Sher. Daarin kwam een mooie vergelijking naar voren over bijen. Bijen vliegen van de ene bloem naar de andere. Bij de ene bloem zijn ze maar even. Bij de andere bloem wat langer. Het gaat er de bij niet om dat hij verschillende bloemen langsgaat. Het is geen doel op zich. Zijn drijfveer is het verzamelen van nectar. Is het op, dan gaat hij door naar de volgende.

Zo werkt dat bij mij ook. Voor mij is de nectar ‘doen wat ik leuk vind en waarin ik op mijn best ben’. En dat is opstarten, denken in kansen en mogelijkheden, uitwerken, toepassen, doen en door. Dus als het op de rit is, dan is het tijd om door te gaan. Niet omdat ik het niet tot het einde wil afmaken, maar die consolidatiefase, daar zijn andere mensen gewoon veel beter in.

Wat ik toen nog niet wist, is dat jobhoppen mijn rode draad zou worden. Ik had alleen even nodig om tot dat inzicht te komen en om een vorm te vinden die past bij mij, de dingen die ik leuk vind en waar ik goed in ben. Nu combineer ik interim opdrachten als (marketing)communicatieadviseur en ben ik businesscoach voor vrouwen die voor zichzelf willen beginnen. Het opstarten, meedenken, uitwerken, de afwisseling en variatie. Dingen die ik leuk vind en waar ik goed in ben. Ik kan je niet vertellen hoe blij ik was toen bij mij dit kwartje viel. Zo moeilijk was het niet. Einde zoektocht. Hoe zit dat bij jou, wat is jouw ‘nectar’?

Ben jij nog steeds aan het zoeken en wil je een keer sparren over jouw rode draad? Meld je dan gerust aan voor een gratis sessie. Ik denk graag even met je mee.