Overweeg jij om voor jezelf te beginnen? Ter inspiratie en overweging deel ik gastblogs van ervaren ondernemers die de stap naar zelfstandigheid al een tijd geleden hebben gezet. In deze blogs lees je over hun start, hun struggles, hun successen en hoe zij het leven als zelfstandige ervaren. Daarnaast geven ze tips aan vrouwen die op het punt staan om voor zichzelf te beginnen.
Met FanFriday wil ik ondernemende vrouwen een podium geven en beginnende ondernemers inspireren en aanmoedigen een besluit te nemen. Ik wens je veel leesplezier!

Willemijn Brouwer van Williswijs, Your Nine Dots, Creativityn
“Ik ben juni 2009 afgestudeerd, januari 2011 ben ik voor mezelf begonnen. Dat betekent dat ik (maar) anderhalf jaar in loondienst heb gewerkt en dat altijd part-time (max 32 uur, ik wilde het kunnen combineren met een part-time studie filosofie). Tijdens mijn studie Industrieel Ontwerpen dacht ik altijd al: ‘je moet nooit ergens in een baan rollen’. Studiegenoten die een baan kozen omdat die hen toevallig werd aangeboden, soms omdat ze daar toevallig waren afgestudeerd, het leek mij geen goede methode. Het tegenargument ‘ik weet niet wat ik wil dus ik ga maar iets proberen’ is uiteraard wel ‘lean’, maar vond ik niet bevredigend. Mijn eerste baan heb ik gevonden door te zoeken op google op ‘mensgericht/creatief/strategisch’. Dat leverde een mooi traineeship op bij het NCSI.

Daarna ben ik toch ergens ingerold! Een baan als service designer: ontwerper van digitale diensten. Het paste perfect bij mijn achtergrond, maar niet bij mij. Dom dom, ik had het kunnen weten. Toch een goed leermoment. Maar ben ik na nog geen jaar vertrokken.

Help Willemijn de winter door
Het was december. Ik heb mijn netwerk een mailtje gestuurd met het idee ‘help Willemijn de winter door’. Daar kwam een klusje uit naar voren en als ik dat wilde doen moest ik zelfstandige worden. Ik heb er wel even (=1 week) over nagedacht of ik dat wilde. Hoe langer ik erover nadacht, hoe interessanter ik het idee vond. ‘Lekker helemaal mijn eigen dingetje’. Ik was 28, ik had geen hypotheek of kinderen. 2011 was wel midden in de crisis en ik had geen spaargeld. Dus, waarom niet? Ik heb geen seconde spijt gehad.

(Toen ben ik overigens wel gestopt met de studie filosofie want studeren én voor mezelf beginnen, dat kon mijn denkvermogen niet aan.)

Het antwoord op ‘Wat doe je?’
Ik vind het altijd een moeilijke vraag. ‘Dingen’, zeg ik vaak eerst een beetje grappend of ‘Waarom doe ik het, bedoel je’. Eerlijk gezegd heb ik vaak geen zin om uit te leggen wat ik doe. Het lijkt alsof ik veel verschillende doe die niet echt iets met elkaar te maken hebben. Op een complexer en dieper niveau is het allemaal gerelateerd.

Op dit moment is mijn sociaalwenselijke antwoord op ‘wat doe je’: ‘Ik ben industrieel ontwerper van achtergrond. Ik ontwerp business games en ik faciliteer creatieve, innovatie processen, workshops enzo, en geef training in creativiteit. Creativiteit is mijn stokpaardje. Ik doe onderzoek naar de geschiedenis van wetenschap over creativiteit. En ik werk ook twee dagen per week aan de TU Delft waar ik een Minor over creativiteit aan het ontwikkelen ben. Dat vind ik echt heel gaaf. En ik heb ook met drie anderen een boek geschreven over Rijnlandse doeners.’

Ook in dienst
Je leest het goed, ik ben weer twee dagen in de week in dienst. De afweging daarvoor was heel makkelijk. Kijk, als je start het zelfstandig ondernemerschap of als freelancer, dan denken veel mensen aan vrijheid: klussen doen die ik wil en samenwerken met wie ik wil. Maar na zes jaar dat doen zoek je toch ook een doel in je werk. Waar gaat het heen? Uiteraard is het slimmer om daarover na te denken voordat je begint. Mijn werk op de TU Delft draagt bij aan de missie die eindelijk gevonden heb: To Unfold All Dimensions Of Creativity. En gelukkig geeft de organisatie mij veel vrijheid. Ik heb wel weer te maken met hilarische organisatiesystemen zoals een HR-cyclus. Wie die onzin toch ooit bedacht heeft…

Wat ik het leukste vind
Het gevoel van autonomie. Het kunnen kiezen van mijn collega’s. Het zelf richting kunnen geven aan mijn werk. En het feit dat het van mij en van mij alleen is.

Wat ik het minst leuk vind
Online marketing. Bleh. Ik wil liever met klanten goede gesprekken voeren over de betekenis van werk en creativiteit. En dat de klant en ik dan samen verzinnen wat hij/zij wil hebben.

Mijn gouden tips
Zelfstandig ondernemerschap blijft een continue zoektocht. Ik ben nu negen jaar zelfstandig en ik heb sinds een half jaar het idee dat ‘het ergens heen gaat’. Woehoe! Ik hoop dat als ik ooit met pensioen ga, ik kan terugkijken op een mooie werkreis die mij, mijn gezin, andere mensen in mijn directe omgeving en de mensen waarmee ik gewerkt heb, veel heeft gebracht.

Ik denk dat als je de kans krijgt om je eigen werk te creëren, al dan niet voor een organisatie, waarin je compleet mens kan zijn, je dat met beide handen moet aanpakken. Want niet veel mensen op de aardbol krijgen zo’n kans.

Mijn tegeltjes wijsheid
Om af te sluiten heb ik een aantal tegeltjes:

  • In de stap ontvouwt zich de weg.
  • Wees nieuwsgierig en heb zelfvertrouwen.
  • Altijd nadenken, nooit aannemen.
  • Wat makkelijk is zal niet blijven, wat blijven zal is niet makkelijk.
  • Beter spijt hebben van iets dat je hebt gedaan, dan van iets dat je niet hebt gedaan.
  • Ja, en….het komt wel goed.

21 maart 2024 sta ik in het theater met een infotainment/cabaret show over creativiteit. Be there, or be square. Bam!”

Wil jij ook voor jezelf beginnen en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Download dan mijn gratis e-book met de belangrijkste do’s en don’ts voor beginnende ondernemers of neem contact met me op voor een gratis Stap-verder-sessie waarin ik je vrijblijvend – maar gegarandeerd – een stap op weg help!