FanFriday Margaret Stokwielder

Overweeg jij om voor jezelf te beginnen? Ter inspiratie en overweging deel ik gastblogs van ervaren ondernemers die de stap naar zelfstandigheid al een tijd geleden hebben gezet. In deze blogs lees je over hun start, hun struggles, hun successen en hoe zij het leven als zelfstandige ervaren. Daarnaast geven ze tips aan vrouwen die op het punt staan om voor zichzelf te beginnen.

Met FanFriday wil ik ondernemende vrouwen een podium geven en beginnende ondernemers inspireren en aanmoedigen een besluit te nemen. Ik wens je veel leesplezier!

Margaret Stokwielder, 57 jaar, van Littekens van Goud
“Ik ben loopbaancoach, trainer (ontwikkel deze zelf) en auteur van het boek Littekens van goud dat ik samen met onze dochter Carlijn (21) geschreven heb. In loondienst werkte ik als werving- en selectieadviseur, recruiter. Ik werk nu acht jaar voor mijzelf.

Het kwam op mijn pad
Het ondernemen kwam op mijn pad, omdat de eerste klus waar ik tegenaan liep er een was voor zelfstandigen. Van daaruit heb ik het uitgebouwd. Ik begeleidde niet alleen mensen bij het vinden van ander werk, het opstarten van een onderneming, het in kaart brengen wat ze willen/kunnen, maar heb ook anderhalf jaar als coach on the job in het Gelre Ziekenhuis gewerkt. Ik heb niet lang hoeven wikken en wegen. Het kwam zoals gezegd op mijn pad en ik was in de luxepositie dat ik niet hoefde te werken om de kachel te laten roken.

Nooit meer in loondienst
Wat de doorslag gaf was de vrijheid. Ik heb nog een keer geprobeerd om het aan te vullen met een baan in loondienst. Om het gevoel van een team te ervaren, maar ben hier na twee dagen mee gestopt. Ik wil nooit meer in loondienst. Wil geen vrij hoeven vragen voor een vakantie en op tijd aanwezig moeten zijn. Dat voelt benauwend voor mij na zoveel jaar mijn eigen tijd indelen. Wat ook prettig is, is dat er niemand die zegt hoe je iets moet doen. Heerlijk, hahaha!

Littekens van Goud
Omdat ik tijdens mijn loopbaanbegeleiding een bibliotheek van documenten had opgebouwd die goud waard was, heb ik met een vriendin/trainer twee trainingen ontwikkeld: ‘Ontdek je toekomst’ en ‘Versterk je zelfvertrouwen’. De komende tijd gaan we nog meer trainingen op de kaart zetten. Begin 2021 heb ik borstkanker gekregen. Hierover en over andere pittige life events heb ik samen met onze dochter een boek geschreven: ‘Littekens van Goud’. Hoe wij van tegenslagen sterker zijn geworden. Een pageturner voor lotgenoten en naasten of voor mensen die van waargebeurde verhalen houden.

Lonesome cowboy
Soms kan het ondernemen voelen als een lonesome cowboy. Dit heb ik opgelost door de trainingen samen met een vriendin te ontwikkelen/geven. De cursisten krijgen twee professionals voor de prijs van één en voor ons voelt het niet als werken. Het leukst aan ondernemen? De vrijheid, de creativiteit om steeds weer nieuwe dingen te ontwikkelen, het netwerken, alleen maar doen waar je energie van krijgt.

Mijn gouden tip voor de wikker/weger

Go for it! En als het te rigoureus is om alleen als zzp’’er te werken, omdat de financiële drijfveer een belangrijke is, combineer het dan eerst met een ‘kachelrookbaan”‘ totdat je zo succesvol bent dat je van het ondernemerschap kunt leven. Succes!”

Meer weten over Margaret Stolwielder? Bezoek de website.

Wil jij ook voor jezelf beginnen en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Download dan mijn gratis e-book met de belangrijkste do’s en don’ts voor beginnende ondernemers of neem contact met me op voor een gratis ‘Van uitstel naar actie’ sessie waarin ik je vrijblijvend – maar gegarandeerd – een stap verder help!