FanFriday Blog Marlie Oosterik

Overweeg jij om voor jezelf te beginnen? Ter inspiratie en overweging deel ik gastblogs van ervaren ondernemers die de stap naar zelfstandigheid al een tijd geleden hebben gezet. In deze blogs lees je over hun start, hun struggles, hun successen en hoe zij het leven als zelfstandige ervaren. Daarnaast geven ze tips aan vrouwen die op het punt staan om voor zichzelf te beginnen.

Met FanFriday wil ik ondernemende vrouwen een podium geven en beginnende ondernemers inspireren en aanmoedigen een besluit te nemen. Ik wens je veel leesplezier!

Marlie Oosterik, 31 jaar, van Cascader
“Ik begeleid organisaties van A naar B, en noem mezelf veranderkundige. Ik werk nu 7 jaar voor mezelf. Het ondernemerspad startte niet bewust. Het begon met die ene vraag die ik vaak tegenkwam in mijn werk: hoe krijg je de mensen in een organisatie in beweging? Hoe kun je met organisatiecultuur werken? Vanuit plezier en passie ben ik met mijn destijdse zakenpartner dit vraagstuk gaan uitwerken.

Avonden en weekenden bezig
We waren ervan overtuigd dat hier een sleutel lag tot succes en oplossingen en we wilden dit praktisch maken. Vele avonden en in het weekend waren we hiermee bezig. Na drie maanden ontwikkelen, eigenlijk zonder doel, vertelden we er enthousiast over en vroeg iemand ons of we dat niet eens bij hen zouden kunnen doen. Dat hebben we gedaan en dat was zo ontzettend leerzaam en leuk! Vanaf dat moment zijn we niet meer gestopt.

Nog geen naam of bankrekening
De eerste klant destijds vroeg naar een opdrachtomschrijving en offerte en toen bedachten we dat we dan een naam moesten hebben, en een bankrekening, en… Ik heb het twee jaar naast mijn fulltime werk gedaan, dat liep goed en toen besloot ik mijn werk in loondienst op te zeggen. Hier lag mijn hart en veel mogelijkheden. En ik vind het heel fijn als ik alles zelf kan bepalen. Op een gegeven moment ben ik alleen verder gegaan en heb ik de werkzaamheden uitgebreid met gedragsveranderingsvraagstukken. Tevens ben ik bezig om alle kennis en ervaring in een andere sector dan de zorg te gaan inzetten, maar dat is vers van de pers, daar kan ik binnenkort meer over vertellen.

Als je flow voelt: gaan!
Ik heb niet eens heel erg nagedacht over het starten, het voelde gewoon goed. Zoveel mogelijkheden en kansen. En ik heb eigenlijk altijd een heel groot vertrouwen gehad in dat het wel goed komt. Dus ik zag geen reden om het niet te doen. Het voelde heel logisch eigenlijk. Mijn criterium is altijd: als je ergens flow voelt: gaan! Als ik mooie puzzels aan het leggen ben, situaties aan het analyseren ben en er veel ideeën opkomen dan vergeet ik de tijd, vergeet ik te eten en alle randzaken. Dat moet je hebben!

Het voelde niet als werken
Wat voor mij de doorslag gaf, was het voelen van flow en energie krijgen van wat je doet. Ik denk dat ik het woord ‘werken’ de eerste vijf jaren sowieso niet in mijn mond heb genomen. Het was gewoon leuk en ik zag dat ik heel veel kon betekenen in organisaties. En daarnaast kon ik toch ook wel mijn eigen ding doen. Ik kan soms wel sterke overtuigingen en ideeën hebben, hoe fijn is het als dat gewaardeerd wordt en je dat gewoon kan gaan doen? Natuurlijk vroeg ik me soms wel af hoe ik iets handig kon aanpakken, of merkte ik dat iets niet zo handig verliep. Dan zocht ik iemand om mee te sparren en kwam ik er wel weer uit.

Zonde van de tijd
Het enige dat ik niet leuk vind aan ondernemen is als ik tijd heb voor het uitvoeren van een opdracht, maar er op dat specifieke moment er geen is. De opdrachten vallen niet altijd op het moment dat je het verwacht, of ze vallen ineens allemaal, of er valt er geen. Dat vind ik echt zonde van de tijd. Maar ook daar vind ik altijd wel weer een oplossing voor. Een training volgen, de website eens onder de loep nemen, een boek schrijven of iets compleets anders gaan doen.

Krantenbezorger
Ik heb een aantal jaren geleden een keer kranten rondgebracht in de ochtend. Dat leek me altijd al wel leuk om eens te doen en om zo vroeg al lekker op de fiets te zitten. Nou, toen er geen opdrachten waren was daar de kans om dat eens te doen. Met het vertrouwen in jezelf en de wereld weet je dat er uiteindelijk wel weer iets op je pad komt. Na anderhalve maand was dat ook weer het geval. En natuurlijk moet je blijven zaaien, dan komt er altijd een moment waarop je kunt oogsten.

Je weet nooit waar je over een jaar zit
Het leukst vind ik het avontuur en ontwikkelen. Je weet nooit waar je over een jaar zit en wat er gaat gebeuren. De vrijheid om zelf te bepalen hoe en wat je gaat doen. Verschillende organisaties en mensen ontmoeten. De flexibiliteit om je agenda op jouw manier in te richten. De trots als er weer een opdracht getekend is en je dus blijkbaar iets hebt kunnen bieden waar een organisatie op zit te wachten. Altijd maar weer verder kijken en net dat stapje eerder, sneller en meer zetten dan anderen.

Durf te vragen
Zoek mensen om je heen die je inspireren, waar je wat van kan leren. En durf te vragen en te sparren over jouw vraagstukken, dat helpt je verder. En heb gewoon vertrouwen in jezelf. Waarom niet?!”

Meer weten over Marlie Oosterik? Bezoek de website.

Wil jij ook voor jezelf beginnen en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Download dan mijn gratis e-book met de belangrijkste do’s en don’ts voor beginnende ondernemers of neem contact met me op voor een gratis ‘Van uitstel naar actie’ sessie waarin ik je vrijblijvend – maar gegarandeerd – een stap verder help!