FanFriday Hetty Jungschläger

Overweeg jij om voor jezelf te beginnen? Ter inspiratie en overweging deel ik gastblogs van ervaren ondernemers die de stap naar zelfstandigheid al een tijd geleden hebben gezet. In deze blogs lees je over hun start, hun struggles, hun successen en hoe zij het leven als zelfstandige ervaren. Daarnaast geven ze tips aan vrouwen die op het punt staan om voor zichzelf te beginnen.

Met FanFriday wil ik ondernemende vrouwen een podium geven en beginnende ondernemers inspireren en aanmoedigen een besluit te nemen. Ik wens je veel leesplezier!

Hetty Jungschläger, 66 jaar, van Mindful Bullet Journal
“Ik ben HeartMath gecertificeerd hartcoherentiecoach. Ik leer mensen hoe zij met een eenvoudige ademoefening minder stress kunnen hebben en beter kunnen functioneren. Zelf viel ik met deze techniek 40 kilo af en heb ik geen diabetes meer. Ik wilde als zzp’er mensen begeleiden met plannen (bullet journal = voertuig), maar omdat ik veel baat had bij hartcoherentie is het eigenlijk vanzelf die kant op gegaan. Mij hierin verdiepen (inclusief de medische kant van het verhaal) en het volgen van scholingen waren doorslaggevend om deze richting op de gaan.

Het schrijven van een ondernemersplan hield me op de been
Ik ben afgekeurd voor eigen werk vanwege een zeer ernstige (autistische) burnout. Tijdens het hebben van een sollicitatieplicht in een andere functie kreeg ik ook toestemming om voor mijzelf te beginnen. Dat was in 2017-2018, waarbij ik in 2017 de diagnose autisme kreeg. Ik was toen tweeënzestig. Uiteraard had dit impact, maar het gaf ook positieve kansen. Voor ik ziek werd had ik het idee al om voor mijzelf te beginnen. Om financiële redenen wilde ik dit pas doen wanneer ik de pensioengerechtigde leeftijd zou hebben. Het gaan starten, het schrijven van een ondernemersplan, onderzoeken wat de mogelijkheden waren hielden mij tijdens mijn herstel op de been. Het zorgde er ook voor dat ik mij beschermd voelde, omdat het UWV vond dat ik voldoende aan mijn re-integratie werkte.

Contextblind
Ik weet dat ik damn goed ben in mijn vak. Maar mijzelf verkopen is een struikelblok. Dat struikelblok is deels hetzelfde als waar iedereen mee kan struggelen. Maar door mijn autisme ben ik behoorlijk contextblind waardoor ik veel dingen verkeerd begrijp (in een verkeerde context plaats) en daardoor snel in een conflict terecht kan komen. Dat is een echte handicap te noemen. Ik ben nu bezig met een online coach om dit meer in de vingers te krijgen. Het gaat online in een besloten Facebook groep met live zoom-sessies. Dit is voor mij goed te volgen. In 2022 ga ik een goede doorstart maken met een goed (jaar)programma! Zin in!

Eén gesprek per dag
Het leukst aan ondernemen is de rust die ik ervaar door het zelf indelen van mijn tijd. Niet alleen leuk, maar van levensbelang om niet weer in een burnout terecht te komen. Verder zijn door autisme mijn executieve functies minder ontwikkeld. Als ik overdag geen afspraken heb, dan lukt het mij niet om uit mijn bed te komen. Dit is dus ook erg belangrijk. Als coach of trainer (deze laatste past meer bij mij) heb ik ook moeite met communicatie. Dat is veel vermoeiender voor mij dan voor anderen met een zogenaamd ‘normaal’ brein. Het betekent dat ik maar één gesprek per dag kan voeren. Zou ik meer gesprekken per dag hebben, dan zou ik die coachees echt tekort doen, omdat ik dan niet meer adequaat kan functioneren. Bovendien heb ik die energie dan voor mijzelf nodig om de verdere dag door te komen. Een goede planning is cruciaal. Ook dagen inplannen met in het rood in mijn agenda: “GEEN AFSPRAKEN”.

Het leukste vak dat er is
Als hartcoherentiecoach heb ik overigens het leukste vak wat ik had kunnen bedenken! Wanneer ik weer een bericht krijg dat iemand heeft kunnen stoppen met medicatie (oxazepam, diabetes- of hoge bloeddrukmedicatie) dan voel ik mij zó blij! Of het bericht dat iemand de baan heeft gekregen waarop hij/zij solliciteerde, omdat ik ook bij een sollicitatietraining de module “Solliciteren zonder stress” geef.

Mijn advies voor de wikker/weger
Doe wat je hart je ingeeft, maar ga niet over één nacht ijs. Doe goed onderzoek in wat jij wilt, kies zorgvuldig aan wie je advies vraagt en laat je niet weerhouden door negatieve reacties. Heb je eenmaal een keuze gemaakt, onderzoek dan nog wat jij nodig hebt om dit doel te bereiken. Hiermee doel ik op de vele regeltjes die de Nederlandse wetgeving kent. Want dat is niet mis!”

Meer weten over Hetty Jungschläger? Bezoek de website.

Wil jij ook voor jezelf beginnen en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Download dan mijn gratis e-book met de belangrijkste do’s en don’ts voor beginnende ondernemers of neem contact met me op voor een gratis ‘Van uitstel naar actie’ sessie waarin ik je vrijblijvend – maar gegarandeerd – een stap verder help!