Ingrid Langen FanFriday

Overweeg jij om voor jezelf te beginnen? Ter inspiratie en overweging deel ik gastblogs van ervaren ondernemers die de stap naar zelfstandigheid al een tijd geleden hebben gezet. In deze blogs lees je over hun start, hun struggles, hun successen en hoe zij het leven als zelfstandige ervaren. Daarnaast geven ze tips aan vrouwen die op het punt staan om voor zichzelf te beginnen.

Met FanFriday wil ik ondernemende vrouwen een podium geven en beginnende ondernemers inspireren en aanmoedigen een besluit te nemen. Ik wens je veel leesplezier!

Ingrid Langen, 62 jaar, van IJlan
Ik ben sinds 2006 mentor voor ondernemers. Nu alweer zestien jaar dus. Voorheen was ik marketingadviseur en businesscoach. Toen mijn tijdelijke contract afliep was ik werkloos en ben ik voor mezelf begonnen. Ik wilde al heel lang voor mezelf beginnen en eigenlijk was het de bedoeling dat in 2005 al te doen. Maar mijn toenmalige opdrachtgever haalde me over om nog een jaar bij hen te blijven.

Zelfstandigheid en vrijheid
Het duurde een hele tijd voordat ik voor mezelf helder had wat ik wilde gaan doen. Marketing is zo’n breed vak. De zelfstandigheid gaf uiteindelijk de doorslag. Die miste ik enorm in mijn banen. Ook al had ik best zelfstandige banen, ik vond het toch nog lastig dat ik altijd ergens aanwezig moest zijn. Die zelfstandigheid en de vrijheid zijn voor mij de allerbelangrijkste drijfveren.

Tegen de stroom in zwemmen
Die vrijheid en de zelfstandigheid om je eigen ideeën te ontwikkelen en uit te dragen, dat is ook wat ik het leukst vind aan ondernemen. Het minst leuk vind ik het zichtbaar moeten zijn. Ik heb daarin enorme hordes moeten nemen. Pas de laatste twee jaar is me duidelijk geworden (in mijn opleiding familieopstellingen) wat daar de oorzaak van was. En heb ik het op kunnen lossen. Voor die tijd was het altijd een haat/liefde verhouding tussen mij en mijn eigen marketing. Tegen de stroom in zwemmen. Tegen mijn angsten vechten.

Neem geen genoegen met mislukking
Mijn gouden tip voor de wikker/weger? Weet wat je drijfveren zijn. En wat je ervoor over hebt. Als er geen gevoel van noodzaak is, maar meer dat het je ‘leuk’ lijkt, dan zou ik er nog eens over nadenken. Want juist dat gevoel van noodzaak maakt dat je je eigen comfortzone gaat vergroten. Dat je oplossingen zoekt voor je obstakels. En dat je geen genoegen neemt met mislukking.”

Meer weten over Ingrid Langen? Bezoek de website.

Wil jij ook voor jezelf beginnen en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Download dan mijn gratis e-book met de belangrijkste do’s en don’ts voor beginnende ondernemers of neem contact met me op voor een gratis ‘Van uitstel naar actie’ sessie waarin ik je vrijblijvend – maar gegarandeerd – een stap verder help!