Ondanks dat de wereld veranderd is door de komst van het coronavirus, betekent dit niet dat we geen dromen of verlangens meer hebben. En ook niet dat dromen geen werkelijkheid kunnen worden. Integendeel. Want een goed idee kan nog steeds een heel goed idee zijn. Misschien juist wel nu.
Overweeg jij om voor jezelf te beginnen? Ter inspiratie en overweging deel ik gastblogs van ervaren ondernemers die de stap naar zelfstandigheid al een tijd geleden hebben gezet. In deze blogs lees je over hun start, hun struggles, hun successen en hoe zij het leven als zelfstandige ervaren. Daarnaast geven ze tips aan vrouwen die op het punt staan om voor zichzelf te beginnen. Ook in deze onzeker tijd.
Met FanFriday wil ik ondernemende vrouwen een podium geven en beginnende ondernemers inspireren en aanmoedigen een besluit te nemen. Ik wens je veel leesplezier!

Sofie Varrewaere (45) van BigFish4.me en The House of Growth
“Ik werk internationaal als coach (personal, business, executive). De rode draad in mijn werk is dat mensen vaak heel succesvol zijn, maar toch het geluk niet vinden. Dat kan gaan om work-life balans, maar vaak ook om het gevoel niet met de juiste dingen bezig te zijn, te weinig impact te maken, geen bijdrage te leveren. De setting is altijd 1-1, en de thema’s zijn, zoals ik het zie, eigen aan de mensheid: gezien en erkend worden, er mogen zijn, goed genoeg zijn, en ga zo maar door. Ambitieuze, succesvolle mensen met een grote bewijsdrang die op een bepaald moment tegen ze gaat werken. Concreet betekent dat voor mij veel kilometers rijden voor sessies van 2 uur, maar ook veel online werken. Ik hou van de afwisseling en het internationale karakter. Geef mij een Italiaan in de VS, een Portugees in België en een Nederlander in Nederland, en ik ben helemaal in mijn element. 

De andere kant van de matrix
Door een managementwissel bij mijn werkgever veranderde mijn rol van een expert/coachende rol naar een meer operationele leidinggevende rol, de andere kant van de matrix dus. Daar lag mijn hart als gedragsdeskundige niet, dat wist ik meteen. Vanaf dat moment ben ik gaan kijken hoe ik mijn passie, met name hoe iemand vanuit bewust gedrag en vanuit het luisteren naar je gevoel een positieve bijdrage kan leveren aan business resultaten (met persoonlijke vervulling tot gevolg), verder vorm kon geven. Ik ben een tweejarige coach opleiding gaan doen en van daaruit voor mezelf gestart. Sinds maart 2013 werk ik voor mezelf. Ik ben 100% zelfstandig gestart, omwille van een mooie vertrekpremie was dat mogelijk (al weet ik niet of ik het op vandaag zo zou overdoen 😉

Te weinig honkvast voor een begrafenisonderneming
Ik heb jaren gezocht naar ‘mijn passie’. Ik heb altijd geweten dat ik iets zelfstandig wou gaan doen. Ik wist alleen niet wat. Mijn vader had een begrafenisonderneming, iets wat ik een heel mooi beroep vond, maar daarvoor was ik te weinig honkvast; ik wou de wereld zien. En ik had net iets te veel gestudeerd om bijvoorbeeld een (mobiele uiteraard) nagelstudio te openen (en dat zeg ik zonder oordeel), al moet ik bekennen dat ik zelfs daarover nagedacht heb. En als ik dat gedaan had, dan zat ik nu misschien ook aan de andere kant van de wereld met een hele franchise organisatie, wie zal het zeggen. Ik heb heel lang gezocht naar dat ‘gat in de markt’, maar dat ik iets zelfstandig zou doen, dat lag al heel lang vast.

Big Fish
Op een dag, toen ik zelf deelnam aan een leadership development programma, en terwijl we de film ‘BigFish’ bekeken, kwam het inzicht, ik wil coachen. Op mijn manier. Vanuit hoe ik naar de wereld kijk. En dat was nog lang voor de grote coach hype ontstond. Vanaf dat moment is alles gaan rollen. Nu moet ik bekennen dat ik van nature alles behalve risico avers ben. Ik ben er gewoon voor gegaan. Full out. Maar dat typeert mij ook. Alles of niets. Toen ik die passie eindelijk gevonden had, heb ik eigenlijk nooit meer getwijfeld. En ook nooit meer achterom gekeken. Dit is mijn pad. Zonder twijfel.

Vallen en opstaan
De leukste kant voor mij is dat je geen enkele verantwoording hoeft af te leggen. Als je denkt dat rechts de goede kant is, dan kies je die. Ook al is dat bij lange niet altijd de goede kant. Maar daar kom je dan weer snel genoeg achter. Je bent volledig vrij om je focus daar te leggen waar je die wil leggen. Met vallen en opstaan, steeds dichter komen bij wie je zelf als mens en als ondernemer bent. Je bouwt niet enkel aan je onderneming, maar ook aan jezelf. Dat vind ik het mooist van ondernemer zijn.

Groot denken
De minst leuke kant is dat mijn dromen soms groter zijn dan de beschikbare budgetten. Zeker als je zoals ik uit een grote corporate omgeving komt. Maar ook dan is het een kwestie van de goede keuzes te maken, creatief te zijn met je geld, je tijd en je energie. En bovenal groot te blijven denken, je niet tegen te laten houden door alles wat je bang maakt of wat mis zou kunnen gaan.

Gouden tip voor de wikker/weger
Luister naar je gevoel (wat wil je echt?) en laat je verstand niet te veel primeren. Zeker als je op dit moment in een gouden kooi zit (met goede secundaire voorwaarden maar weinig werkgeluk bijvoorbeeld). Soms moet je springen en onderweg je vleugels bouwen. Maar pas als je verlangen groter is dan je angst, kan je voorwaarts. Daarnaast weet dat het ondernemerschap bepaalde risico’s inhoudt. Het gaat niet altijd alleen maar goed. De ene keer heb je veel plezier maar verdien je weinig. Een andere keer verdien je als een malle maar heb je geen tijd meer om ervan te genieten. Het is een constante balanceeroefening. Mijn gouden tip is altijd te blijven vertrouwen, in combinatie met massale actie en focus op de goede dingen doen. Dan komt het altijd goed.

Meer weten over Sofie? Kijk op BigFish4.me of Thehouseofgrowth.org? Bezoek de website.


Wil jij ook voor jezelf beginnen en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Download dan mijn gratis e-book met
de belangrijkste do’s en don’ts voor beginnende ondernemers of neem contact met me op voor een gratis Stap-verder-sessie waarin ik je vrijblijvend – maar gegarandeerd – een stap op weg help!