FanFriday gastblog Marijke Koetsier-Koopmans

Overweeg jij om voor jezelf te beginnen? Ter inspiratie en overweging deel ik gastblogs van ervaren ondernemers die de stap naar zelfstandigheid al een tijd geleden hebben gezet. In deze blogs lees je over hun start, hun struggles, hun successen en hoe zij het leven als zelfstandige ervaren. Daarnaast geven ze tips aan vrouwen die op het punt staan om voor zichzelf te beginnen.

Met FanFriday wil ik ondernemende vrouwen een podium geven en beginnende ondernemers inspireren en aanmoedigen een besluit te nemen. Ik wens je veel leesplezier!

Marijke Koetsier-Koopmans, 46 jaar, van Studio Smik
Ik ben fotograaf en vormgever en help ondernemers met de zichtbare kant van marketing. Altijd vanuit Personal Branding, zelfs wanneer de ondernemer zelf niet bewust de kracht van Personal Branding inzet. Als fotograaf werk ik ook freelance. Ik werk nu negen jaar voor mezelf.

Wat wil IK nu eigenlijk?
Ik heb eerst gebroken met mijn “oude” pad. Na een loopbaan van vijftien jaar in het onderwijs kwam ik in eerste instantie thuis te zitten. Met behulp van coaching ben ik op zoek gegaan naar nieuwe mogelijkheden en wilde ik mijn kwaliteiten (her)ontdekken. Met die ene prangende vraag: Wat wil IK nu eigenlijk? Uiteindelijk ben ik gestart met een DTP opleiding en zocht hier een stage bij, dat was niet verplicht. Ik was toen zesendertig jaar.

Genieten van de vrijheid
Tijdens die stage (het bedrijf werd gerund door twee vrouwen van mijn leeftijd) kwam ik in aanraking met het ondernemerschap. Ik observeerde hen en bij mij groeide het plan en de wens om zelf baas te worden. Sinds ik gestopt was met mijn baan in het onderwijs genoot ik zo van de vrijheid, dat ik vrij vlot besloot om er gewoon voor te gaan. Die vrijheid wilde ik niet meer loslaten en dat gaf de doorslag. Ik had werkelijk nergens weet van (misschien maar goed ook), maar hoe dit bedrijf gerund werd… dat kan ik ook, dacht ik.

Volgens mijn coach kon ik beter stoppen, dus heb ik met hem gebroken
Ik heb echt mijn pad gevolgd, tot die stage was ondernemerschap totaal geen optie. Puur omdat ik hier niet aan dacht, ik kénde ook niemand met een eigen bedrijf. Toen het ondernemerschap zich eenmaal aandiende, was ik er zeker van dat ik dit wilde proberen. Vervolgens zocht ik een coach die me specifiek op dit vlak kon helpen, ter voorbereiding. Vanuit het Participatiefonds was er budget voor een coach (IMK). Tot en met de start (ik mocht starten met behoud van uitkering) was dit behulpzaam en vooral fijn dat je al je vragen kan stellen aan iemand. Tijdens de start was ik niet winstgevend en volgens mijn coach kon ik beter stoppen. Aaargh! Toen was ik zo boos, dat ik met hem heb gebroken. En ben ik verder gegaan met mijn bedrijf.

Marketing vond ik vreselijk, nu is het uitgegroeid tot een aparte bedrijfstak
Koude acquisitie vind ik echt heel naar om te doen. Gelukkig hoeft dat ook niet vaak, omdat ik via mijn netwerk en ambassadeurs nieuwe opdrachten krijg. Als ik het wel doe, focus ik me op het contact. Het is toch leuk om iemand te bellen om over mijn bedrijf te praten? Marketing vond ik vreselijk omdat ik geen idee had hoe ik dit moest aanpakken. Tegenwoordig heb ik hier geen moeite meer mee en is het zelfs uitgegroeid tot een aparte bedrijfstak: De Positieve Zaak. In de afgelopen jaren waren er wel meer kanten aan het ondernemerschap die ik minder leuk vond. Gun jezelf de tijd en ruimte om te ontdekken hoe je dit aanpakt, je kan tenslotte niet alles in één keer leren.

Steeds opnieuw je weg bepalen
Het leukst aan ondernemen vind ik de ruimte om steeds opnieuw je weg te bepalen, te kijken waar je iets mee wil of kan. Beter worden als fotograaf en designer en terwijl je je boterham verdient ook nog anderen helpen. Met name omdat het ondernemerschap mij veel meer controle geeft over hoe ik mijn leven wil leiden.

Kennis en vaardigheden kun je opdoen, van tegenslag word je sterker
Mijn tip voor de wikker/weger? Probeer het gewoon als je diep van binnen voelt dat je het wil. Het ondernemerschap is een reis van zelfontwikkeling, na enkele jaren ben je veranderd, heb je geleerd. Vastberadenheid is misschien wel het allerbelangrijkst om te starten! Kennis en vaardigheden kan je opdoen, tegenslag ga je ervaren, daar word je alleen maar sterker van. Geen enkele voorbereiding voorkomt 100% tegenslag. Je vastberadenheid helpt je hier doorheen. Wordt het financieel moeilijk, zoek dan iets erbij zodat het de last van je schouders haalt. Zelf heb ik dat in het begin wel eens overwogen, maar uiteindelijk nooit gedaan. De nood hielp mij juist weer om moeilijkheden (marketing) aan te gaan, het MOEST en zou gaan lukken! Jij kan het ook en ik wens je daar heel veel succes mee.”

Meer weten over Marijke Koetsier-Koopmans? Bezoek de website.
De foto van Marijke is gemaakt door Anita Jakobs.

Wil jij ook voor jezelf beginnen en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Download dan mijn gratis e-book met de belangrijkste do’s en don’ts voor beginnende ondernemers of neem contact met me op voor een gratis Stap-verder-sessie waarin ik je vrijblijvend – maar gegarandeerd – een stap op weg help!