Overweeg jij om voor jezelf te beginnen? Ter inspiratie en overweging deel ik gastblogs van ervaren ondernemers die de stap naar zelfstandigheid al een tijd geleden hebben gezet. In deze blogs lees je over hun start, hun struggles, hun successen en hoe zij het leven als zelfstandige ervaren. Daarnaast geven ze tips aan vrouwen die op het punt staan om voor zichzelf te beginnen.
Met FanFriday wil ik ondernemende vrouwen een podium geven en beginnende ondernemers inspireren en aanmoedigen een besluit te nemen. Ik wens je veel leesplezier!

Felicia Flamm, van Flamm Advies Management & Onderzoek
“Mijn expertise richt zich op digitalisering en innovaties, met behoud van publieke waarden en met voldoende oog voor veiligheid en privacy. Ik werk vooral in de rol van projectleider of adviseur binnen de publieke sector. 

Ineens freelancer
Eind 2015 ben ik stom toevallig begonnen als freelancer. Ik had er zojuist voor gekozen om de contractverlening bij mijn toenmalig werkgever niet aan te gaan en was dus op zoek naar een nieuwe baan binnen dezelfde sector. Iemand stuurde mij een hele leuke freelance klus door met de vraag of het iets voor mij was. Ik had nog niet over deze optie nagedacht, maar het was wel een erg leuke opdracht… Ik heb mij snel ingeschreven bij de KvK en op de opdracht gesolliciteerd. Met succes, dus toen was ik ineens freelancer. Het is echt een toevalstreffer geweest.

Een pressure cooker
Deze toevalstreffer geeft ook wel een beetje aan hoe ik erin sta. Ik ben vooral op zoek naar leuk werk met voldoende uitdaging en afwisseling. De vorm waarin is voor mij ondergeschikt hieraan. Het fijne aan freelance werken vind ik de spanning en afwisseling. Bij elk project wat bijna afloopt denk ik: wat zou nu het volgende zijn wat ik ga doen? Het is ook heel leerzaam; zeker bij kortere opdrachten zit je soms wel een echt in een pressure cooker en leer je heel veel. Hierna moet je daarom ook wel ruimte voor inplannen om te reflecteren en om te schakelen naar een nieuwe opdracht. 

Borrelmaatjes
Het grote nadeel van freelancen is dat je vaste collega’s mist: sparringpartners, feedbackgevers, borrelmaatjes. Ik ben daarom aan kijken of ik hier met freelance vakgenoten binnen mijn netwerk een clubje voor kan organiseren.

De deur hoeft niet dicht
Voor wikkers en wegers die in een vergelijkbare positie zitten (geen grote startersinvesteringen hoeven doen en in dezelfde branche blijven werken) zou ik zeggen: probeer het gewoon! Je hoeft de deur naar loondienst niet definitief dicht te trekken. En drink ondertussen veel koffie met andere freelancers om ervaring en verhalen uit te wisselen.”

Meer weten over Felicia van Flamm? Bezoek de website.

Wil jij ook voor jezelf beginnen en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Download dan mijn gratis e-book met de belangrijkste do’s en don’ts voor beginnende ondernemers of neem contact met me op voor een gratis Stap-verder-sessie waarin ik je vrijblijvend – maar gegarandeerd – een stap op weg help!