Ondanks dat de wereld in de ban is van het coronavirus, betekent dit niet dat we geen dromen of verlangens meer hebben. En ook niet dat dromen geen werkelijkheid kunnen worden. Integendeel. Want een goed idee kan nog steeds een heel goed idee zijn. Misschien juist wel nu.
Overweeg jij om voor jezelf te beginnen? Ter inspiratie en overweging deel ik gastblogs van ervaren ondernemers die de stap naar zelfstandigheid al een tijd geleden hebben gezet. In deze blogs lees je over hun start, hun struggles, hun successen en hoe zij het leven als zelfstandige ervaren. Daarnaast geven ze tips aan vrouwen die op het punt staan om voor zichzelf te beginnen. Ook in deze onzeker tijd.
Met FanFriday wil ik ondernemende vrouwen een podium geven en beginnende ondernemers inspireren en aanmoedigen een besluit te nemen. Ik wens je veel leesplezier!

Eveline Reversma (51) van EveR Communicatie
“Na de Hogere Hotelschool heb ik eerst 6 jaar volop genoten van het leven als stewardess. Veel gezien, cultuur gesnoven, gefeest en volwassen geworden. Eenmaal 30 en moeder van een zoon vond ik het hoog tijd voor een nieuwe uitdaging. Ik startte in de rol van assistent marketing manager bij KLM Catering Services. Als ex-stewardess kon ik hier mijn ei kwijt. Hierna ging het marketingcommunicatie-balletje rollen. 10 jaar lang nam ik de tijd om alle kneepjes van het vak te leren; van eventmanager zakelijke events tot PR-coördinator en van communicatieadviseur tot vakbeurs-organisator. Met een rugzak vol kennis op zoek naar veel ervaring; leren door het te doen.

De magische 40
40 worden was voor mij het startsein van een nieuw avontuur;  het zelfstandig ondernemerschap. En inmiddels ben ik ruim 10 jaar zelfstandig en werkzaam als MarCom-adviseur. Veel bij de opdrachtgever in huis, vaak in de rol van interim communicatieadviseur of online marketeer. En nog iedere dag geniet ik van mijn bewuste keuze.

Altijd bezig met ondernemen
Mijn stap naar het zelfstandig ondernemerschap was een bewuste. Ik heb letterlijk de knop omgedraaid. Dag vaste dienst en hallo eigen bedrijf. Eind september 2009 uit dienst, 1 oktober gestart en 2 oktober mijn eerste opdracht. Echt heel gaaf! Het past helemaal bij wie ik ben als mens. Als ik ergens voor ga, dan met volle overgave en met de drive om succesvol te zijn. Daarin ben ik best perfectionistisch. Ook denk ik wel dat het ondernemerschap in mijn bloed zit. Als dochter van een zelfstandig onderneemster zat het er al vroeg in. Als kind speelde ik veel winkeltje, ik had tijdens mijn tienerjaren veel verschillende bijbaantjes, tijdens mijn studie aan de Hogere Hotelschool werkte ik veel voor cateraars, was ik een van de weinige studenten uit mijn leerjaar die koos voor de module ‘Starten eigen bedrijf’ en tijdens mijn KLM-vliegcarrière koos ik ervoor om in mijn vrije uren als intercedente bij Randstad te werken. Altijd bezig met ondernemen, verbindingen leggen, verder kijken en op zoek naar kansen en mogelijkheden.  Een mooi voorbeeld hiervan is de webwinkel die ik nu aan het vullen ben met producten voor mensen die last hebben van bedplassen en incontinentie. Een assortiment uit nood geboren omdat ik als mantelzorger hier al jaren direct mee te maken heb.

Ik ben er letterlijk in gedoken
De reden voor mijn sprong in 2009? De vrijheid om eigen keuzes te maken, om 100% te gaan voor waar ik in geloof, sterk in ben en energie van krijg, en om vrij te zijn van intern gekonkel. Niets of niemand weerhield mij hiervan. Ik ben er letterlijk in gedoken en dat kon ook omdat mijn man een goede baan had en we verzekerd waren van inkomen en een stabiele thuisbasis. Die rust wens ik iedereen toe. Het leuke is dat hij 5 jaar na mij is begonnen als zelfstandig ondernemer, toen ik wist dat ik voor een jaar onder de panne was bij mijn toenmalige opdrachtgever.

Heerlijk, die afwisseling
Ik krijg zoveel energie van iedere nieuwe opdracht; de afwisseling en de kans om (tijdelijk) voor veel verschillende organisaties opdrachten uit te voeren. Om met focus op het probleem de oplossing te bieden en te ontzorgen waar nodig.  De ene opdracht in de charitatieve sector, de andere bij een financiële instelling, uitgeverij of overheid. Heerlijk divers. Zo werk ik nu voor het COA in Den Haag en verzorg ik voor verschillende bedrijfsonderdelen de interne communicatie, terwijl ik vorig jaar een opdracht deed bij een uitgeverij in de rol van projectmanager/campagnemanager.

Eerder beginnen met zaaien
Als ik iets moet noemen waar ik in het begin aan moest wennen en werken dan is het wel de doorloop aan opdrachten. In het begin was ik vooral bezig met de lopende opdracht. Liep die af, dan ging ik pas weer op zoek naar de volgende mogelijke opdracht. Die onrust en onzekerheid, die afhankelijkheid, dat vond ik niet leuk. Daar heb ik van geleerd. Eerder beginnen met zaaien en blijven bouwen aan een mooi waardevol netwerk. En altijd voor ogen houden dat je eerst iets aan iemand gunt voor je zelf gaat halen. Wees je bewust van de huidige tijd waarin mensen eerst komen halen en slechts weinigen komen brengen. Door iets te geven en aan een ander te denken, komen ze eerder bij jou terug. Dat is mijn ervaring.

Gouden tip voor de wikker/weger
Als afsluiter mijn gouden tip:  Het eigen ondernemerschap is geweldig en tegelijkertijd moet het je ook passen. Geen 9 tot 5 mentaliteit, maar flexibiliteit. Pak je eigen regie hierin, vraag anderen hoe zij er tegenaan kijken en wat hun tips en adviezen zijn. Volg je hart en ga ervoor!


Meer weten over Eveline en EveR Communicatie
? Bezoek de website.

Wil jij ook voor jezelf beginnen en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Download dan mijn gratis e-book met de belangrijkste do’s en don’ts voor beginnende ondernemers of neem contact met me op voor een gratis Stap-verder-sessie waarin ik je vrijblijvend – maar gegarandeerd – een stap op weg help!