Ondanks dat de wereld in de ban is van het coronavirus, betekent dit niet dat we geen dromen of verlangens meer hebben. En ook niet dat dromen geen werkelijkheid kunnen worden. Integendeel. Want een goed idee kan nog steeds een heel goed idee zijn. Misschien juist wel nu.
Overweeg jij om voor jezelf te beginnen? Ter inspiratie en overweging deel ik gastblogs van ervaren ondernemers die de stap naar zelfstandigheid al een tijd geleden hebben gezet. In deze blogs lees je over hun start, hun struggles, hun successen en hoe zij het leven als zelfstandige ervaren. Daarnaast geven ze tips aan vrouwen die op het punt staan om voor zichzelf te beginnen. Ook in deze onzeker tijd.
Met FanFriday wil ik ondernemende vrouwen een podium geven en beginnende ondernemers inspireren en aanmoedigen een besluit te nemen. Ik wens je veel leesplezier!

Cinda (43), van Rebelheart In Business Academy
Ik leer ondernemers om op geheel eigen manier klanten aan te trekken en help hen met het maken van een eigen magazine om in te zetten als duurzaam en onderscheidend marketingmiddel. In 2005 was ik vanuit een reorganisatie als creatieve duizendpoot terecht gekomen op een functie die mij letterlijk lamlegde. Thuis had ik een negen maanden oude dochter. Tijdens het functioneringsgesprek met mijn manager vroeg hij mij: ‘Wat wil je echt Cinda?’ Zonder lang na te denken antwoordde ik: ‘Een eigen bedrijf als grafisch vormgever.’

Gouden handdruk
Binnen 7 dagen was het geregeld dat ik met een gouden handdruk voor mezelf kon beginnen. Natuurlijk hadden mensen daar hun mening over. Van ‘Je bent goedkoop afgekocht’ tot ‘Ja, met zo’n zak geld kan iedereen voor zichzelf beginnen’. Maar voor mij was al lang duidelijk dat ik daar niet wilde blijven.

Mezelf ondernemer noemen
Vanaf 1 november 2005 sta ik ingeschreven bij de KvK. Het heeft 10 jaar geduurd voordat ik mezelf echt ondernemer durfde te noemen. Werken op een Apple vanaf de keukentafel voelt niet als bedrijf. Maar dat is het wel. Jij bent verantwoordelijk voor jouw verdiensten, administratie en verkoopproces. Want als je daar niets mee doet, heb je een goedbedoelde hobby.

Niet rooskleurig, wel dankbaar
Het proces van mijn bedrijf verliep allesbehalve rooskleurig. Meerdere concepten heb ik ten zielen zien gaan. Ik ben beduveld door collega-ondernemers en heb een project met duizenden euro’s schuld afgesloten. Maar ik ben er ontzettend dankbaar voor, want het heeft mij zoveel inzichten opgeleverd. En het zorgt ervoor dat ik net even een beter advies kan geven als een ondernemer ergens mee worstelt.

Werkelijke vrijheid
Een laatste klus als freelancer zorgde voor een nieuwe omslag in mijn bedrijf. Het werk verdiende heel goed, maar er heerste een ongezonde cultuur. Aan het eind van 2016 zat ik als een uitgeblust vogeltje op de bank en stelde mezelf opnieuw de vraag: ‘Wat wil je echt Cinda?’ In 2017 zocht ik hulp bij een businesscoach. En ben ik gestopt met vechten, lees doe-het-zelven. Want een eigen bedrijf vraagt heel veel van je voordat je er werkelijke vrijheid van kunt ervaren. Die vrijheid zit in het werken met ideale klanten. En het zit in het verzilveren van jouw waarde. Zonder schaamte tegen de stroom inzwemmen. Love it!

Gouden tip: Schakel een expert in
Mijn gouden tip voor jou: Wil je voor jezelf beginnen dan adviseer ik je om een expert in te schakelen. Vóórdat je aan een website, visitekaartje en folder begint. Dat laatste is het glazuur op je taart. Ik ken genoeg verhalen van ondernemers die niet aan de bak komen omdat ze in concepten blijven denken en niet weten hoe dat om te buigen naar actie. En van ondernemers die zonder website heel goed verdienen.

Meer weten over Rebelheart In Business Academy? Bezoek de website.

Wil jij ook voor jezelf beginnen en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Download dan mijn gratis e-book met de belangrijkste do’s en don’ts voor beginnende ondernemers of neem contact met me op voor een gratis Stap-verder-sessie waarin ik je vrijblijvend – maar gegarandeerd – een stap op weg help!