Overweeg jij om voor jezelf te beginnen? Ter inspiratie en overweging deel ik gastblogs van ervaren ondernemers die de stap naar zelfstandigheid al een tijd geleden hebben gezet. In deze blogs lees je over hun start, hun struggles, hun successen en hoe zij het leven als zelfstandige ervaren. Daarnaast geven ze tips aan vrouwen die op het punt staan om voor zichzelf te beginnen.
Met FanFriday wil ik ondernemende vrouwen een podium geven en beginnende ondernemers inspireren en aanmoedigen een besluit te nemen. Ik wens je veel leesplezier!

Ankie Gijsel (39), van Graphic Avenue
“Ik ben al ruim 15 jaar grafisch vormgever en sinds begin 2018 fulltime ondernemer. Toen ik net van school kwam (ik heb grafische en digitale vormgeving gestudeerd aan de Arteveldehogeschool in Gent), kwam ik in het bedrijfsleven terecht. Ik had een leuke baan als dtp’er, maar merkte al snel dat ik meer wilde. Ik heb hier niet lang over moeten nadenken en heb toen naast mijn vaste baan mijn eigen bedrijf Graphic Avenue opgestart. Hierin had ik meer uitdaging en ik kon mijn creativiteit erin kwijt.

Leuke bijverdienste
In eerste instantie kwamen de opdrachten via via. Vooral kleine opdrachtjes als geboorte- en trouwkaarten ontwerpen, soms iets groter: advertenties, posters, flyers en dergelijke. Ik was toen niet actief op zoek naar klanten en vond het vooral een leuke bijverdienste. 

Wat wil ik nu echt?
Ik bleef mijn eigen bedrijf aanhouden, ook na het overstappen op andere banen. Zo heb ik gewerkt bij een zeefdrukkerij en beletteraar als grafisch medewerker. En daarna bij een grote verpakkingsdrukkerij als design manager. Elke keer als ik voor mijn gevoel uitgeleerd was binnen een baan, ging ik op zoek naar iets anders. Zo ook bij mijn laatste baan. Ik deed het werk 7 jaar, en ik vond het een beetje een sleur worden. Ik wilde weer iets anders, weer uitgedaagd worden. Na vele gesprekken bij mijn baas heb ik uiteindelijk besloten een onbetaalde sabbatical van een half jaar te nemen. Om na te denken over wat ik nu echt wilde. In dat half jaar ben ik begonnen nadenken over fulltime ondernemen. Maar ik had veel twijfels. Kon ik dat wel? Is dat niet vreselijk onzeker? Wat geef ik op en wat krijg ik er voor terug?

Geen seconde spijt
In die tijd heb ik veel webinars gevolgd over ondernemen en alles wat erbij komt kijken. Hoe dichter het einde van mijn sabbatical naderde, hoe meer ik er tegenop zag om weer voor mijn baas te gaan werken. Toen heb ik de knoop doorgehakt. Ik heb mijn ontslag ingediend (dit was februari 2018) en ik ben een traject van een jaar bij een business coach gestart om de fundering van mijn bedrijf goed te krijgen. 

En nu, ruim 2 jaar later, heb ik geen seconde spijt van mijn keuze. Het leukste van ondernemen vind ik nog altijd de vrijheid. Ik beslis zelf wat ik wanneer en waar doe. En ik word telkens weer uitgedaagd. Ik leer ook telkens nieuwe dingen. Ik heb nog nooit zoveel geleerd als afgelopen 2 jaar.

Werk aan je zwakke punten
In het begin vond ik de onzekerheid minder leuk. Ik vroeg me toen echt af waar mijn volgende klant vandaan moest komen. Wat mij hierin geholpen heeft, en wat ik iedereen kan aanraden, is: besef je goed waar je zwakke punten liggen en werk hieraan of zoek hulp hierbij. Dat is dé manier om te groeien. Zo heb ik afgelopen twee jaar drie trajecten met een business coach gevolgd en drie salestrainingen gevolgd. Als ondernemer ben je nooit uitgeleerd en dat is het mooie ervan.”

Meer weten over Ankie van Graphic Avenue? Bezoek de website.

Wil jij ook voor jezelf beginnen en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Download dan mijn gratis e-book met de belangrijkste do’s en don’ts voor beginnende ondernemers of neem contact met me op voor een gratis Stap-verder-sessie waarin ik je vrijblijvend – maar gegarandeerd – een stap op weg help!