FanFriday Blog Yolanda Buchel

Overweeg jij om voor jezelf te beginnen? Ter inspiratie en overweging deel ik gastblogs van ervaren ondernemers die de stap naar zelfstandigheid al een tijd geleden hebben gezet. In deze blogs lees je over hun start, hun struggles, hun successen en hoe zij het leven als zelfstandige ervaren. Daarnaast geven ze tips aan vrouwen die op het punt staan om voor zichzelf te beginnen.

Met FanFriday wil ik ondernemende vrouwen een podium geven en beginnende ondernemers inspireren en aanmoedigen een besluit te nemen. Ik wens je veel leesplezier!

Yolanda Buchel, 59 jaar, van WHOOSH5
“Ons platform helpt professionals en managers met hun veerkracht en groei op specifieke momenten in hun loopbaan. Ik lever de content van Coaching Trek en leid e-coaches op, zowel in Nederland als in de rest van de wereld. Zo zijn er onlangs vier Vietnamese coaches met ons platform gaan werken. Ook maak ik deel uit van het WHOOSH5 leiderschapsteam. Ik houd me dus ook bezig met de besluitvorming over onze business qua finance, strategie, technologie.

Cruciaal moment
Inmiddels werk ik nu dertien jaar voor mezelf. Ik heb altijd in mijn achterhoofd gehad om te gaan ondernemen en begreep dat het ontwikkelen van een reputatie daarin een belangrijk element zou zijn. Zo ben ik in 2004 gestart met meeschrijven aan businessboeken. Het boek ‘Lef, loopbaancoach voor vrouwen’ kwam uit in 2005. Het hielp Ester de Bruine en mijzelf op de kaart te zetten voor onze doelgroep. Binnen mijn oude werkgever GITP waren we aan het ondernemen met een nieuwe business unit. Dat was voor mij het voorstadium van zelf ondernemen. In 2008 werd, mede onder invloed van de crisis, onze business unit opgeheven. Er werd op innovatie gekort. Dat was een cruciaal moment: ga ik weer in de rol van adviseur of stap ik uit het vaste dienstverband en ga ik ondernemen?

Een belangrijke deur ging open
Mijn partner is ook ondernemer en ik heb altijd gezegd: geen twee ondernemers op een kussen. Dat vond ik te instabiel voor ons gezin (we hebben twee kinderen). Mijn kinderen (toen tieners) zagen echter hoe ongelukkig het me maakte om het gevoel van ondernemen op te geven. Ze stimuleerden me, samen met mijn partner, om de sprong te wagen. In 2008 ben ik midden in de crisis gestart, met een paar coaching-trajecten van mijn oude werkgever GITP. Ik had toen eenentwintig jaar in loondienst gezeten. Ik heb in die tijd ook de eerste hoofdstukken van een nooit uitgekomen boek geschreven, ‘Hoe overleef ik de stap naar zzp’er’. Die heb ik laten lezen aan mijn moeder. Ik kom uit een risicomijdend gezin, maar ze keek me aan en zei “Dat zie ik je wel doen, Yolan”. Dat voelde ook als een belangrijke deur die open ging.

Het verschil tussen lef en laf
Wat me weerhield waren financiën en zelftwijfel. Is mijn netwerk groot genoeg, gaan ze me vragen en gunnen? Ik ben gaan rekenen wat ik jaarlijks nodig zou hebben. En met een aantal netwerkcontacten heb ik al een eerste klus afgesproken zodat er een brug ontstond. Wat uiteindelijk de doorslag gaf, was mijn eigen weg vinden, uitvinden of ik hiertoe in staat was, onafhankelijkheid beoefenen, zelf iets bouwen, flexibiliteit hebben. En springen. Want op enig moment realiseerde ik me dat ik kon blijven redeneren en denken, maar was er ook het besef: nu ga ik het doen. Het verschil tussen Lef en Laf is maar één letter. Het niet doen beschouwde ik als laf. Vervolgens heb ik tot 2015 een succesvolle zelfstandige trainings- en coachingspraktijk gehad. Maar ik wilde iets groters neerzetten, iets waardoor veel meer werkende mensen hun eigen weg kunnen vinden in hun loopbaan. Ik heb een aantal boeken geschreven en daarmee bereik ik wel mensen, maar een platform heeft zoveel meer bereik!

Bouwen en succesjes boeken
Financiën, dat blijft een ding, zeker in de startup. Corona was dramatisch voor ons, onze business lag helemaal stil. Slapeloze nachten had ik en heb ik soms nog steeds. Het is enorm buffelen en vraagt veel veerkracht. Nu is ons product veerkracht, dus ik weet waarover ik het heb. Maar het is echt niet gemakkelijk wanneer je een nieuw product of nieuwe aanpak hebt. In 2015 werd er over online coachen nog gedacht ‘dat werkt niet’ en werken aan veerkracht zag de markt ook nog niet zo. Corona heeft beiden veranderd. Nu hebben we echter steeds meer concurrentie, dus de druk blijft enorm aanwezig. Het leukst aan ondernemen vind ik het vernieuwen, eigen initiatief nemen en zien waar het uitkomt. Bouwen, succesjes boeken en die helemaal aan jezelf kunnen toewijzen. De mensen met wie ik werk kunnen kiezen, zoals mijn partners en de e-coaches die ik train.

Mijn gouden tip voor de wikker/weger
Schrijf je toekomstscenario op. Hoe zal het zijn wanneer je je bedrijf hebt opgezet, na één jaar, na drie jaar. Beschrijf het zo gedetailleerd mogelijk. Waar ben je, met wie, wat doe je. En lees het dan terug. Wat voel je? Die hoofdstukken van mijn zzp’er sprong hielpen me echt. Stel jezelf daarnaast de vraag: wat als je het niet doet? Welke kans misgun je jezelf? En welke risico’s ga je niet aan? Want ik wil ondernemen ook niet romantiseren, het kost ook zeker het nodige.”

Meer weten over Yolanda Buchel? Bezoek de website.

Wil jij ook voor jezelf beginnen en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Download dan mijn gratis e-book met de belangrijkste do’s en don’ts voor beginnende ondernemers of neem contact met me op voor een gratis ‘Van uitstel naar actie’ sessie waarin ik je vrijblijvend – maar gegarandeerd – een stap verder help!