Saskia van der Elst FanFriday

Overweeg jij om voor jezelf te beginnen? Ter inspiratie en overweging deel ik gastblogs van ervaren ondernemers die de stap naar zelfstandigheid al een tijd geleden hebben gezet. In deze blogs lees je over hun start, hun struggles, hun successen en hoe zij het leven als zelfstandige ervaren. Daarnaast geven ze tips aan vrouwen die op het punt staan om voor zichzelf te beginnen.

Met FanFriday wil ik ondernemende vrouwen een podium geven en beginnende ondernemers inspireren en aanmoedigen een besluit te nemen. Ik wens je veel leesplezier!

Saskia van der Elst 49 jaar van De Toneeljuf
“Als De Toneeljuf help ik volwassenen en kinderen om vrolijker en met meer zelfvertrouwen in het leven te staan. Dat doe ik via improvisatietheater. Spelplezier staat voorop, als mensen ontspannen zijn dan is er een goede basis voor groei. Inmiddels werk ik nu bijna 8 jaar voor mezelf.

Het mooiste wat je ooit hebt gedaan
Op een dag hoorde ik mijn kinderen praten over wat het mooiste was wat ze ooit hadden gedaan. In mijn hoofd antwoordde ik met ‘op het toneel staan met Kees de Jongen’. Dat was in mijn middelbare schooltijd. Lang geleden dus en heel erg voorbij. Het was mij in één klap duidelijk dat ik spelen miste in mijn leven. Ik heb lang bij een kindertheater gewerkt, maar dat dienstverband was tijdens een turbulente periode in mijn leven beëindigd. Ik heb De Toneeljuf opgericht omdat ik niet precies het toneelwerk kon vinden wat ik wilde. In mijn eigen bedrijf had ik zelf de regie over wat ik wilde aanbieden. Op dat moment werkte ik in Kinderboekwinkel Kiekeboek in Haarlem. Daar werk ik nu nog steeds, maar mijn uren in de winkel zijn inmiddels teruggebracht naar één dag in de week. De rest van de tijd ben ik De Toneeljuf.

Ik realiseerde mij niet genoeg dat ik uniek was
Voordat ik voor mezelf begon heb ik niet zo lang gewikt en gewogen. Ik heb vooral bedacht wat ik aan kon bieden en ben de praktische zaken gaan regelen, zoals de kamer van koophandel en mijn website. Pas daarna ben ik voorzichtig gaan rondvertellen wat ik wilde gaan doen. Ik was bang om zichtbaar te worden en misschien door de mand te vallen. In het begin was ik onzeker over wat ik deed. Niet omdat ik mezelf niet goed vond, maar ik realiseerde mij niet genoeg dat ik uniek was. Daarnaast vond ik het hebben van een eigen bedrijf spannend. Het leek mij veel verantwoordelijkheid en gedoe. Ik was bang voor cijfers en dacht dat alles ingewikkeld zou zijn.

Onbekende dingen zijn in de praktijk gewoon te leren
Wat me weerhield van het ondernemerschap was de angst voor van alles. Voor boekhouding, verantwoordelijkheid, zichtbaarheid, niet leuk genoeg zijn, de gedachte dat ik daar heus niet geschikt voor was. Achteraf blijkt het heel veel angst voor onbekende dingen die in de praktijk gewoon te leren zijn. Wat uiteindelijk de doorslag gaf was dat ik zelf mijn werkinhoud wilde bepalen. Ik had ideeën over improvisatietheater en de mogelijkheden die dat in zich heeft. Dat wilde ik op mijn manier aanbieden. En ik wilde mij niet uit ‘veiligheid’ aansluiten bij een organisatie.

Niet alleen mijn bedrijf, maar ook mezelf ontwikkelen
Ik heb steeds doorgezet, heb dingen die ik moeilijk vond toch gedaan, ben steeds meer in mezelf gaan geloven. En doordat ik zelf groeide kon ik ook mijn aanbod steeds meer aanscherpen. Leren deed ik door het volgen van business coaches, door met andere mensen te praten en door hulp te vragen. Ik ontwikkelde niet alleen mijn bedrijf maar vooral ook mezelf en dat zorgde ervoor dat De Toneeljuf steeds beter werd.

Spannend
Het bijhouden van de administratie vind ik niet geweldig. Dus dat wil zich nog wel eens opstapelen. Verder vind ik eigenlijk alles leuk. Soms wel superspannend, zoals persoonlijke marketing, maar dat levert wel veel op. Bovendien blijkt het eigenlijk altijd weer leuk te zijn om met verschillende mensen in gesprek te gaan over mijn werk en samen tot een mooi plan te komen.

Iedereen is anders
Het leukst aan ondernemen vind ik mijn eigen plannen maken en met mensen samenwerken die snappen wat ik doe. Ik vind het heerlijk als ik gevraagd word om wie ik ben en wat ik aanbied. Dan kan ik ook het beste werk leveren. Ik werk graag op maat en niet volgens vaste concepten of programma’s. Iedereen is anders, elke school is anders, elke groep is anders. Daar houd ik rekening mee. Mijn gouden tip voor de wikker/weger? Probeer het. Je kunt altijd weer opnieuw kiezen als het niet bevalt.”

Meer weten over Saskia van der Elst? Bezoek de website.

Wil jij ook voor jezelf beginnen en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Download dan mijn gratis e-book met de belangrijkste do’s en don’ts voor beginnende ondernemers of neem contact met me op voor een gratis ‘Van uitstel naar actie’ sessie waarin ik je vrijblijvend – maar gegarandeerd – een stap verder help!