Overweeg jij om voor jezelf te beginnen? Ter inspiratie en overweging deel ik gastblogs van ervaren ondernemers die de stap naar zelfstandigheid al een tijd geleden hebben gezet. In deze blogs lees je over hun start, hun struggles, hun successen en hoe zij het leven als zelfstandige ervaren. Daarnaast geven ze tips aan vrouwen die op het punt staan om voor zichzelf te beginnen.

Met FanFriday wil ik ondernemende vrouwen een podium geven en beginnende ondernemers inspireren en aanmoedigen een besluit te nemen. Ik wens je veel leesplezier!

Esther Esselbrugge (50) van LoopbaanIMPULS
Ik heb nu 15 jaar een eigen praktijk voor loopbaancoaching. Ik begeleid mensen die een switch willen maken in hun loopbaan omdat ze geen plezier meer uit hun huidige werk halen, of die noodgedwongen zijn gestopt en deze gelegenheid gebruiken om te ontdekken hoe ze hun toekomst willen invullen.

Al na een maand wist ik dat dit het was
Voordat ik voor mezelf begon was ik bij Achmea in dienst als teamleider van een van de callcenters. Mooi bedrijf, goed salaris, fijne collega’s, maar het klopte niet meer. Ik raakte in een negatieve spiraal, het takenpakket en de managementvisie ontwikkelde zich steeds verder van me af totdat ik besloot het niet meer te willen. Ik ging mijn eigen pad bewandelen en mijn eigen visie volgen! Toen het voor mij duidelijk was dat ik mijn baan bij Achmea niet wilde voortzetten, mocht ik het ouderschapsverlof van mijn twee kinderen opnemen om te ervaren hoe het zou zijn om als zelfstandige te werken. Een mooie overgangsperiode was dat, luxe! Al na een maand wist ik dat dit het was. Tegen het eind van dat half jaar heb ik mijn ontslag ingediend en ben ik volledig zelfstandig verder gegaan.

Veel onwetendheden
Dat ik wilde stoppen met het werk wat ik deed was kraakhelder. Ik wilde gaan werken als coach, maar kon maar niet bedenken welk bureau mij in die rol wilde aannemen en zo ontstond het idee om voor mezelf te beginnen. Wat ik er spannend aan vond is dat het ondernemerschap voor mij volledig nieuw was. Ik kom niet uit een ondernemersgezin en had geen idee. Hoe ga ik bijvoorbeeld opdrachten krijgen als ik me vooral nog herinner uit mijn tijd als intercedente dat ik acquisitie zo vreselijk vind? Kan ik snel genoeg een serieuze financiële bijdrage leveren in de huishoudpot? Ben ik in staat om creatief genoeg te zijn om alles zelf te bedenken en uit te rollen? Als je in loondienst werkt, zeker bij een groot en strak georganiseerd bedrijf, dan is er veel waar je niet over na hoeft te denken, wat wel op je eigen bordje komt als je zelfstandige bent. Ik wist niet hoe mij dat zou afgaan. Veel onzekerheden (ik noem ze liever onwetendheden) dus.

Goedbedoelde adviezen
Vanaf het moment dat ik uitsprak dat ik coach wilde worden in plaats van teamleider, kreeg ik veel goedbedoelde adviezen over hoe ik te werk zou moeten gaan. Hoe ik een goede coach zou zijn, hoe ik aan klanten moest komen. Ik werd daar helemaal onzeker van, herkende me vaak niet in de aanpak die ik dan voorgeschoteld kreeg. Gelukkig herkende ik wat er gebeurde: ik ging me weer conformeren aan, in plaats van dat ik mijn eigen pad ging bewandelen. Ik ben een echte aanpasser :). Om dat in de toekomst te voorkomen besloot ik voor eens en voor altijd: ik ga het helemaal zelf doen en op mijn eigen manier ontdekken, ervaren en invullen. Het is de enige manier.

Focussen op ontdekken en exposure
Als ik iets een obstakel vond, dan was het mijn aversie om te schooien naar opdrachten. Zo zag ik acquisitie. Hoe krijg ik de bal aan het rollen waardoor mensen uit zich zichzelf naar mij toe komen voor hulp? Het idee dat ik iedere maand spanning zou ervaren over mijn inkomsten van die maand en daar ‘verantwoording’ over af zou moeten leggen richting mijn bijzonder commerciële echtgenoot, vond ik pittig. Ik heb dat kunnen doorbreken door:

  • Een goed gesprek te hebben met mijn man. Mijn zorg die ik voorlegde nam hij gelukkig meteen weg. “Doe het op je eigen manier, ik probeer je slechts te inspireren door te vertellen hoe ik het zou doen.” Dat gaf al veel ruimte! 
  • Ik heb bewust mijn aandacht in het eerste jaar niet gelegd op omzet, maar op ontdekken en exposure. Acquisitie is niet mijn ding, maar mensen vertellen over wat ik doe en hoeveel werkgeluk mij dat oplevert, dat kan ik wel! Dat ben ik dan ook voluit gaan doen. 
  • Ik ben in dat eerst jaar expres niet bezig gegaan met het worden van een succesvolle ondernemer, maar met mezelf ontwikkelen als coach en ontdekken waar daarin mijn specifieke kracht ligt (zodat ik daar ook weer over kon vertellen). 

Dat lukte me door me veel te laten inspireren door mensen die een vergelijkbaar proces hadden doorlopen. Business coaches zoals we die nu hebben en die veel willen delen over modern ondernemerschap waren er toen nog niet, dus ik heb zelf van alles bij elkaar gesprokkeld. Daar heb ik veel van geleerd en zelfvertrouwen van gekregen!

Zelf bepalen wat ik wel en niet wil
Het leukste aan ondernemen vind ik de vrijheid om zelf te bewegen en zelf te beslissen: autonomie. Als zelfstandige ervaar ik maximaal de ruimte om zelf te bepalen wat ik wel en niet wil. Natuurlijk moet ik me conformeren aan wetten of pas ik me soms net iets meer aan de wens van een opdrachtgever aan dan ik eigenlijk zou willen, maar daar probeer ik zo snel mogelijk weer op bij te sturen. Ik wil regie. Dicht bij mezelf blijven ook al doe ik dan iets wat anderen ongebruikelijk vinden. Heerlijk!

Maak een feestje van de administratie
Het minst leuke vind ik het uitvoerende deel van de financiële administratie. Facturen maken, uitgaven en inkomsten verwerken. De handeling vind ik niet zo erg, maar het luistert heel nauw en ik het kost me energie om daar scherp in te zijn. Uitbesteden wil ik niet; het helpt me om inzicht en gevoel te houden bij hoe ik draai. Ik heb gemerkt dat het, als ik er een beetje een feestje van maak – met een fijne luxe koffie erbij, muziekje op de achtergrond, geen mensen om me heen zodat ik hardop tegen mezelf kan praten – prima te doen is.

Tips voor de wikker/weger
Ten eerste: Zorg dat je van binnen goed weet en voelt wat je wilt betekenen voor jouw doelgroep: dat je daar achter staat, in gelooft, waarde voor de wereld in ziet. Ondernemen vraagt om gedrevenheid en doorzettingsvermogen. Dat lukt het beste en heeft meeste impact op je omgeving als je uit iedere porie uitstraalt dat je in je verhaal gelooft en een helder verhaal hebt waarin de omgeving jou (en je aanbod) kan herkennen.  
En ten tweede: Doe, als je twijfelt, wat onderzoek. Vertel over je ambitie aan mensen die voor jou interessant zijn (niet je ouders of buren maar je potentiële doelgroep) en kijk hoe ze op je verhaal reageren. Wat slaat aan? Wat minder? 
Mijn beide tips zijn er op gericht dat je, als jij overtuiging voelt bij wat je wilt doen en je enigszins idee hebt dat het zou kunnen werken, klaar bent om los te gaan. Dat zelfvertrouwen is echt belangrijk om ook de spannende momenten aan te kunnen, want die komen gegarandeerd.”

Meer weten over Esther Esselbrugge? Bezoek de website.

Wil jij ook voor jezelf beginnen en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Download dan mijn gratis e-book met de belangrijkste do’s en don’ts voor beginnende ondernemers of neem contact met me op voor een gratis ‘Van uitstel naar actie’ sessie waarin ik je vrijblijvend – maar gegarandeerd – een stap verder help!