FanFriday Blog Bianca Meijsen

Overweeg jij om voor jezelf te beginnen? Ter inspiratie en overweging deel ik gastblogs van ervaren ondernemers die de stap naar zelfstandigheid al een tijd geleden hebben gezet. In deze blogs lees je over hun start, hun struggles, hun successen en hoe zij het leven als zelfstandige ervaren. Daarnaast geven ze tips aan vrouwen die op het punt staan om voor zichzelf te beginnen.

Met FanFriday wil ik ondernemende vrouwen een podium geven en beginnende ondernemers inspireren en aanmoedigen een besluit te nemen. Ik wens je veel leesplezier!

Bianca Meijsen, 51 jaar, van Meer dan Mama en Expect a Miracle Training & Co
“Ik werkte als boekhouder voordat ik in 2008 voor mezelf ging werken in de coaching. Het heeft mij onwijs veel moeite gekost om van bedrijfsmindset de ommezwaai te maken naar ondernemersmindset. Dat heeft echt wel een aantal jaar geduurd. Hoewel teruggaan in loondienst voor mij geen optie was, heb ik het soms uit financiële noodzaak wel gedaan. Toen ik in 2014 moeder werd (op mijn drieënveertigste), werd me duidelijk dat de manier waarop ik werkte niet haalbaar was als moeder. Daarom trok ik in 2015 noodgedwongen de stekker uit mijn bedrijf en mocht ik weer opnieuw ontdekken: hoe nu wel? Met als gevolg dat ik sinds 2020 opnieuw ben gestart, met Meer dan Mama. Inmiddels werk ik, met uitstapjes naar loondienst en moederschap al dertien jaar voor mezelf.

Zonder vangnet
Toen ik koos om trainer te worden in persoonlijke ontwikkeling was ik nog werkzaam als boekhouder. Ik merkte dat als ik in loondienst bleef ik die stap niet kon maken. Dus nam ik eind 2005 ontslag zonder vangnet of wetend hoe die droom te realiseren. Via via kwam ik weer in loondienst maar dan als Resource Manager bij een Financieel Detacheringsbureau, zodat ik wat meer kon ontdekken wat dat was als trainer en coach werken.

Kleerscheuren
In 2008 nam ik weer van de één op de andere dag ontslag en een maand later was het crisis. Daardoor stopten ook mijn opdrachten en moest ik het echt helemaal zelf gaan oplossen. Met alle bedrijven de handen op de knip en zonder uitkering om op terug te vallen, heb ik heel hard moeten werken om mijn hoofd boven water te houden. Het is gelukt, maar niet zonder kleerscheuren. Ik zal dan ook niemand aanraden om net als ik in het diepe te springen, zonder een vangnet of achterwacht.

Alles in me fluisterde ‘wacht nog even’
Had ik maar wat langer gewikt en gewogen. Of eigenlijk vooral geluisterd naar mijn onderbuik gevoel dat zei: ‘nu nog even niet’! Die sprong in 2005 pakte goed uit, maar achteraf had ik prima mijn doel ook bij die werkgever kunnen bereiken. In 2008 was het puur mijn eigen frustratie dat ik niet kon doen waar ik zin in had dat ik weer sprong. Alles in mijn fluisterde echter ‘wacht nog even’. Achteraf had dat handiger geweest aangezien de crisis er aankwam. Ik had geen spaarbankboekje, geen partner die voor inkomsten zorgde of ouders die mij konden spekken. Sterker nog: ik had nog een lening openstaan die ik niet kon afbetalen de eerste jaren. Maar wat de doorslag gaf was het hebben van de ruimte en vrijheid om te ontdekken waar mijn goud ligt, zonder aan een jasje te moeten conformeren dat iemand anders ooit gemaakt heeft.

Blind voor mijn eigen onhandigheden als ondernemer
Tot ik in 2013 mijn man leerde kennen woonde en werkte ik alleen als ondernemer. Hierdoor was ik ook wat blind geworden voor mijn eigen onhandigheden als ondernemer. Een jaar later was mijn dochter er en mocht ik dit weer opnieuw onder de loep nemen. Want ik kon niet meer 24/7 voor mijn onderneming werken, als ik op mijn drieënveertigste ook nog wilde genieten van het moederschap.

Beter naar mezelf luisteren
In 2008 of 2009 ben ik ingestapt bij Open Circles Academy. De enige ‘school’ voor ondernemers op dat moment. Aangezien er niemand in mijn omgeving ondernemer was of mij kon vertellen hoe je dat doet, dat ondernemen, was dat in mijn ogen de enige manier om hierachter te komen. Ik heb er enorm veel geleerd en achteraf gezien ook vooral geleerd hoe niet naar mezelf te luisteren. Maar ja, zoals je wel eerder kunt lezen was dat blijkbaar nu juist mijn reis in ondernemerschap. Beter naar mezelf luisteren, haha!

Hard werken geeft geen garantie
Lang heb ik gedacht ‘als ik maar dit… dan…’ wordt het makkelijker, rustiger, meer ontspannen, voel ik me zekerder, weet ik wat ik moet doen, gaat het allemaal vanzelf. Het was dan ook best een desillusie om van succesvolle ondernemers, die al jaren bezig zijn en financieel echt een behoorlijk winst weten te maken, te horen dat al die onzekerheden blijven. En dat je je echt te allen tijde nog afvraagt ‘waarom wil ik dit toch? Het is zoveel makkelijker in loondienst?’ omdat je overal zelf verantwoordelijk voor bent en niemand de schuld kunt geven. Zelfs al doe je zo ontzettend goed je best en werk je ‘hard’, dan nog is het geen garantie dat het werkt en/of het resultaat geeft wat je wilt.

De snelste groei naar de beste versie van jezelf
Tegelijkertijd is dit juist ook de charme van ondernemer zijn. Jezelf elke keer weer in de spiegel kijken en het ‘next level same devil’ principe vanuit een andere kant benaderen. Wat kan ik hier anders in doen, wat heb ik hier in te leren, waar stroomt bij mij de energie niet in? Ik vind ondernemen de beste school voor persoonlijke ontwikkeling. Je wordt zo met jezelf geconfronteerd op zoveel verschillende vlakken dat het absoluut de snelste groei is naar de beste versie van jezelf. Plus er is niemand die je vertelt wat je wel en niet mag doen. Vind ik ook wel lekker, haha!

Gewoon doen!
Mijn advies voor de wikker/weger? Soms is het gewoon doen! Alleen door te doen kom je er achter of je er blij van wordt, energie van krijgt en of het precies is wat je er van gehoopt hebt. En als dat niet werkt, dan heb je er vooral heel veel van geleerd en plezier aan beleefd. Zorg voor een vangnet en/of support. Geef jezelf één tot drie jaar de tijd. En ga het gewoon doen! Misschien ben je de ondernemer in de dop en misschien ben je super ondernemend maar dan in loondienst. Beide zijn even goed en even belangrijk. Zolang jij maar geniet en blij bent met de keuze die je maakt.”

Meer weten over Bianca Meijsen? Bezoek de website.

Wil jij ook voor jezelf beginnen en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Download dan mijn gratis e-book met de belangrijkste do’s en don’ts voor beginnende ondernemers of neem contact met me op voor een gratis ‘Van uitstel naar actie’ sessie waarin ik je vrijblijvend – maar gegarandeerd – een stap verder help!