FanFriday Angélique Kats

Overweeg jij om voor jezelf te beginnen? Ter inspiratie en overweging deel ik gastblogs van ervaren ondernemers die de stap naar zelfstandigheid al een tijd geleden hebben gezet. In deze blogs lees je over hun start, hun struggles, hun successen en hoe zij het leven als zelfstandige ervaren. Daarnaast geven ze tips aan vrouwen die op het punt staan om voor zichzelf te beginnen.

Met FanFriday wil ik ondernemende vrouwen een podium geven en beginnende ondernemers inspireren en aanmoedigen een besluit te nemen. Ik wens je veel leesplezier!

Angélique Kats, 48 jaar, van STAKADO Coaching Talent- & Organisatieontwikkeling
“Nu ik zelfstandig ondernemer ben werk ik als coach en trainer. Binnen de laatste functie die ik had (bij de Rabobank) was ik leidinggevende en coaching was daar ook onderdeel van, maar verder leek de functie niet op wat ik nu doe. Mijn bedrijf heb ik in mei 2010 opgericht en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dit jaar dus elf jaar.

De keuze was snel gemaakt
Toen mijn werkgever van destijds een aantal zaken organisatorisch ging wijzigen, veranderde er voor mijn functie ook van alles. En dat vond ik minder leuk. Toen ben ik me gaan afvragen wat me leuk leek en wat ik wel leuk vond in mijn werk. Dat was vooral mensen ondersteunen bij ontwikkeling, coachen. Ik was toen ook al bezig met diverse opleidingen, waaronder een coach-opleiding (ICM) en een master talent- en organisatieontwikkeling bij het AOG (Academische Opleidingen Groningen). En daar wilde ik me echt op gaan richten. Ik was destijds erg overtuigd dat er behoefte was aan wat ik te bieden had. En toen ik eenmaal over zelfstandig ondernemerschap begon na te denken, en ik onderzocht had hoe ik daar invulling aan kon geven, was de keuze snel gemaakt.

Van ondernemen krijg ik gewoon meer energie
Bij de Rabobank kon ik destijds geleidelijk afbouwen. Ik heb aangegeven voor mezelf te willen beginnen en mijn huidige functie neer te willen leggen. Ik kon toen een paar maanden projectleider blijven van diverse programma’s die geïmplementeerd moesten worden. En daarnaast ben ik gestart met mijn eigen bedrijf. Na een half jaar ben ik volledig uit dienst gegaan en was ik fulltime ondernemer. In 2013 ben ik binnen het onderwijs gaan werken. Eerst via mijn eigen bedrijf en in 2015 deels in loondienst. Dat doe ik nu nog steeds. Wel heb ik recentelijk weer een deel van mijn contract ingeleverd, om me toch weer meer op het ondernemerschap te richten. Dat blijft kriebelen. En ik krijg er gewoon meer energie van.

Rust pakken als het nodig is en knallen als het lekker gaat
Wat de doorslag gaf om te starten als ondernemer was de vrijheid dat ik zelf kon kiezen wat ik wanneer met wie kon doen qua (samen)werken. En om volledig bezig te zijn met de ontwikkeling van anderen en van mijzelf. Dat is echt een kernwaarde, een drijfveer. Ook de mogelijkheid om rust te pakken als het nodig is en te knallen als het lekker gaat. Die regelruimte, daar doe ik het goed op. Daarnaast vind ik het heel leuk om steeds weer nieuwe mensen, andere organisaties te leren kennen. Dat opdrachten een kop en een staart hebben. Dat werkt ook goed voor mij.

Financiële onzekerheid
Het was net nadat ik me had ingeschreven dat er plotseling diabetes mellitus type 1 bij mij werd geconstateerd. Het feit dat ik daardoor een arbeidsongeschiktheidsverzekering moest afsluiten en die € 600 in de maand al kwijt was voordat ik een cent had verdiend, maakte wel dat ik onzeker was of ik moest doorzetten. Voordat ik begon heb ik daarover wel nagedacht en heeft de financiële onzekerheid van misschien een poos geen opdrachten hebben (en dus geen inkomsten) me natuurlijk ook wel bezig gehouden. Ik heb dat overwonnen door vooral ook in gesprek te gaan met andere zelfstandig ondernemers. Ik heb een boek gekocht (Handboek voor de zzp’er) om me voor te bereiden. En het feit dat mijn vriend een baan had waarmee we de lasten ook konden dragen, maakte dat de keuze uiteindelijk, zoals gezegd, toch vrij snel gemaakt was.

Bijdragen aan geluk en ontwikkeling
Het leukst aan ondernemen vind ik de vrijheid, steeds weer nieuwe mensen leren kennen en vooral het feit dat ik bij kan dragen aan geluk en ontwikkeling van andere mensen. Naast dat ik er zelf ook zo gelukkig van word dat ik kan doen waar ik energie van krijg. Verplichtingen zoals administratie vind ik minder leuk. Een groot deel ervan heb ik uitbesteed door meteen al een goede accountant te nemen. Daarbij lever ik het minimale in en zij maakt alles keurig voor elkaar voor de Belastingdienst bijvoorbeeld. Uiteraard als het gaat om offertes maken en facturen sturen, doe ik dat zelf. Maar ook daar krijg ik niet per se heel veel energie van. Het hoort erbij. De zogenaamde 70-20-10 regel. 70% van je werk is onwijs leuk, 20% goed genoeg en 10% kost energie. Door dat als maat te nemen, is het prima te doen.

Leg je plannen voor aan iemand die er geen belang bij heeft
Mijn tip voor de wikker/weger? Het klinkt misschien cliché, maar volg je hart en vertrouw op je eigen kracht en kunde. Als jij erin gelooft, ga er dan voor. Wat wel helpt is je plannen voor te leggen aan iemand die er geen enkel belang bij heeft, om een eerlijke mening en advies te krijgen.”

Meer weten over Angélique Kats? Bezoek de website.

Wil jij ook voor jezelf beginnen en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Download dan mijn gratis e-book met de belangrijkste do’s en don’ts voor beginnende ondernemers of neem contact met me op voor een gratis ‘Van uitstel naar actie’ sessie waarin ik je vrijblijvend – maar gegarandeerd – een stap verder help!