Ik sprak laatst een van mijn klanten van een jaar geleden en ik vroeg haar hoe het ging. Na ons traject was ze voortvarend aan de slag gegaan met het opzetten haar eigen bedrijf en ze kon niet wachten om haar eerste klanten te helpen. Ze sprak met alles wat los en vast zat, netwerkte zich suf en plaatste dagelijks berichten op social media… maandenlang. Maar op een paar opdrachten uit haar warme netwerk na, was het resultaat nog niet om naar huis te schrijven. En na 10 maanden begon de moed haar steeds meer in de schoenen te zakken. Het frustreerde haar want ze werkte zich 3 slagen in de rondte, besteedde er alle tijd en energie van de wereld aan en zag er amper iets voor terug. Op die manier ging de lol er wel een beetje vanaf.

Het verhaal van de Chinese bamboe
Dat deed me denken aan het verhaal van de Chinese bamboe. Als het zaadje van de bamboe gepland is en je geeft het elke dag water en mest, dan gebeurt er ogenschijnlijk helemaal niets. Niet in de eerste maand, niet in het eerste jaar, niet in het tweede, derde of vierde jaar. Niets! Maar onder de grond gebeurt wel degelijk iets. Want daar groeit een enorm netwerk van wortels diep en breed de aarde in. En dan opeens, in het 5e jaar, schiet de bamboe de lucht in en groeit hij uit tot een plant van wel 25 meter hoog.

En zo kan het ook zijn met jouw bedrijf. Ook al leveren al jouw inspanningen ogenschijnlijk weinig op en zie je misschien niet direct resultaat, de groei is wel degelijk aan de gang. In deze fase is het vooral een kwestie van doorzetten. Dus wees positief, heb geduld, vertrouw op jezelf en hou vol. Want voor je het weet komt er een keerpunt en volgt voor jou ook het moment dat je bedrijf de lucht in schiet.

Een paar tips om de moed erin te houden:
– Neem een pauze om op te laden; doe even helemaal niets.
– Zorg dat je doel helder hebt (en houdt); niet alleen in je hoofd maar schrijf het ook op of teken het uit.
– Voorkom dat je gaat zwabberen (ondoordacht veranderen van doelgroep of product). Vaak ligt het daar niet aan.
– Zet kleine stappen, dan houd je het voor jezelf beter vol te houden.
– Omring jezelf met mensen die energie geven en verder zijn dan jij.
– Denk nog eens goed aan de reden waarom je begonnen bent.
– Schakel hulp in.

Kun jij wel wat hulp gebruiken?
Heb jij wel eens zo’n dip gehad? Wat doe jij om de moed erin te houden? Of zit je er middenin en kun je wel wat hulp gebruiken? Meld je dan op mijn website vrijblijvend aan voor een gratis-stap-verder sessie. In 20 minuten (telefonisch of via Zoom) help ik je gegarandeerd een stap verder deel ik minstens 2 gouden tips waarmee je direct zelf aan de slag kunt. Elke week selecteer ik 3 personen om deze sessie mee in te plannen, dus heb je interesse, wees er dan snel bij!