HOE KOM JE AAN KLANTEN?

Klantenwerving; vaak niet onze meest favoriete bezigheid. Terwijl het bestaansrecht van je eigen bedrijf daarmee toch echt staat of valt. Bovendien helpen je eerste klanten je om te kijken of wat jij bedacht hebt, ook aansluit en werkt. Daarom kun je er niet vroeg genoeg mee beginnen. Een paar tips om je eerste klant(en) te vinden:

– Maak klantenwerving een dagelijks terugkerende taak op jouw to do list.

– Zorg dat je je ideale klant goed op je netvlies hebt staan en verdiep jezelf in hem of haar. Op die manier weet je waar je hem of haar het best kunt vinden en bereiken.

– Pluis je eigen netwerk eens uit en zoek naar de mensen die aansluiten bij het profiel van jouw ideale klant en ga hiermee in in gesprek. Plaats eventueel een oproep op social media. Vraag hen vervolgens waar en op welke manier zij op zoek gaan naar de oplossing voor hun probleem/behoefte (of het antwoord op hun vraag). Zorg ervoor dat je daar aanwezig bent.

– Zoek gericht naar mogelijke prospects in jouw branche en doelgroep: voor wie kun jij (nog meer) van toegevoegde waarde zijn?

– Maak jezelf zichtbaar en vindbaar. Vraag jezelf af waar je jouw ideale klant vindt en hoe jouw ideale klant jou vindt? Via social media, de huisarts, een tussenpersoon, op beurzen, bij bepaalde instanties, via een leverancier, netwerkbijeenkomsten, een advertentie in een huis aan huis blad of via een artikel in een vakblad?

– Zorg dat je zichtbaar wordt in die media en middelen die jouw klant raadpleegt. Facebook, LinkedIn en Instagram (of andere online media die jouw klant gebruikt), lenen zich prima om te laten zien wie jij bent en wat jij te bieden hebt.

– Zoek samenwerking met mensen die aansluiten op jouw product of dienstverlening. Voorbeeld: mijn ideale klant is in een later stadium vaak ook op zoek naar een vormgever of webbouwer. Op die manier kun je elkaar versterken en ook naar elkaar door verwijzen.

– Houd je netwerk warm en maak gebruik van je netwerk. Via via is nog steeds een van de beste manieren om aan klanten te komen.

Worstel jij met het vinden van klanten?  Meld je dan aan voor gratis stap-verder-sessie. In 20 minuten help ik je op weg en deel ik gelijk ook graag een aantal andere waardevolle tips waardoor je echt een stap verder komt!