Overweeg jij om voor jezelf te beginnen? Ter inspiratie en overweging deel ik gastblogs van ervaren ondernemers die de stap naar zelfstandigheid al een tijd geleden hebben gezet. In deze blogs lees je over hun start, hun struggles, hun successen en hoe zij het leven als zelfstandige ervaren. Daarnaast geven ze tips aan vrouwen die op het punt staan om voor zichzelf te beginnen.
Met FanFriday wil ik ondernemende vrouwen een podium geven en beginnende ondernemers inspireren en aanmoedigen een besluit te nemen. Ik wens je veel leesplezier!

Yvette Stemerding (47) van Get Yourself Together, NummerTien en Dutch Leaders
“Ik help mensen, teams en organisaties bij ontwikkeling. Concreet betekent dit dat ik coach ben op het gebied van transities, persoonlijke ontwikkeling en teamontwikkeling. Mijn laatste functie in loondienst was regiodirecteur bij een werving en selectiebureau, dat was echt een andere rol, ook gericht op mensen en ontwikkeling maar commerciëler en vooral ook meer copy paste processen.

Denken en dromen
Ik heb eigenlijk niet lang hoeven wikken en wegen voordat ik van start ging. Eind 2012 heb ik mijn baan opgezegd. Daarvoor had ik de ruim tijd genomen om goed na te denken over wat ik wilde gaan doen en vooral waarom (WHY-WHAT-HOW). En om goed na te denken en te dromen over mijn missie en visie. “Ruim de tijd genomen” betekende voor mij destijds circa 3 maanden lang één keer in de week in de avonduren echt creëren; zitten, nadenken, met anderen over sparren.

Authentiek blijven
Ik ben begonnen als interim manager en daarnaast deed ik coaching- en trainingstrajecten. Inmiddels werk ik 7 jaar voor mezelf. Mijn missie is om met organisaties te werken die echt geloven in menskracht. Ik zag organisaties in de crisis snel veranderen. Door voor mijzelf te beginnen kan ik authentiek blijven en werken aan mijn eigen missie, dit terwijl een organisatie ook kan en mag veranderen. Ik sta meer als adviseur aan de zijlijn. 

Altijd bezig
Ik vind het superfijn om mijn agenda zelf in te delen, mijn eigen vrijheid te hebben. De schaduwkant hiervan is dat je ook al je werk zelf moet ophalen. In loondienst komt werk toch gemakkelijk naar je toe. Als ondernemer ben je altijd bezig met nieuwe opdrachten. Actie is reactie dus ik ben altijd wel bezig, moet mijzelf aanzwengelen ook als ik een dag geen zin heb. Ik zorg heel graag voor andere mensen, voor mezelf zorgen is wel eens een uitdaging. 

Ga door met wat wél werkt
De dingen die me belemmeren overwin ik in eerste plaats door gewoon te doen, te ervaren, fouten te maken en daarvan te leren. Nieuwsgierig blijven wat werkt wel en wat niet. Als iets niet werkt daar direct mee stoppen en doorgaan met wat wel werkt. En sparren met collega’s en vrienden, dat helpt ook voor mij. 

Vernieuwen en uitbesteden
Wat ik het leukst vind aan ondernemen? De vrijheid, zelf mijn pad bepalen, eigen keuzes maken. Steeds weer blijven vernieuwen en innoveren. Zoals tijdens Corona. Ik heb al mijn overtuigingen opzij gezet, mijn rugzak leeg gepakt en heb een heel nieuw concept van coaching ontwikkeld: Get Yourself Together. Hiermee maak ik coaching voor iedereen toegankelijk. Het minst leuke vind ik de administratie, boekhouding, website onderhoud. Iedereen heeft zijn/ haar eigen talent. De boekhouding is niet mijn talent, dus dat heb ik uitbesteed aan een accountant. Zelfde geldt voor website onderhoud etc.

Gouden tip voor de wikker/weger
Voelt het goed? Doe het dan! Je kan in je hoofd zoveel beren op de weg bedenken, die er niet eens hoeven te zijn. Blijf dicht bij je eigen unieke talent en wees nieuwsgierig. Sta open om te leren, te ontwikkelen. Vraag hulp uit je omgeving of bij een coach. Een coach kan je ook helpen om je grote droom wat realistischer te maken en in kleine stapjes naar je einddoel te gaan. Ik heb daar al veel mooie voorbeelden van gezien. Blijf niet alleen wikken en wegen, maar ga praten, sparren en zoek begeleiding. DOEN is het nieuwe denken :)”.

Meer weten over Yvette en NummerTien? Bezoek de website.


Wil jij ook voor jezelf beginnen en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Download dan mijn gratis e-book met
de belangrijkste do’s en don’ts voor beginnende ondernemers of neem contact met me op voor een gratis Stap-verder-sessie waarin ik je vrijblijvend – maar gegarandeerd – een stap op weg help!