Overweeg jij om voor jezelf te beginnen? Ter inspiratie en overweging deel ik gastblogs van ervaren ondernemers die de stap naar zelfstandigheid al een tijd geleden hebben gezet. In deze blogs lees je over hun start, hun struggles, hun successen en hoe zij het leven als zelfstandige ervaren. Daarnaast geven ze tips aan vrouwen die op het punt staan om voor zichzelf te beginnen.
Met FanFriday wil ik ondernemende vrouwen een podium geven en beginnende ondernemers inspireren en aanmoedigen een besluit te nemen. Ik wens je veel leesplezier!

Wietske van Ierssel (41) van 7Fans
“Acht jaar geleden ben ik voor mijzelf begonnen als Social Media Adviseur. Ik werkte daarvoor jaren als HR Business Partner bij grote ondernemingen. Ik wilde graag alle digitale mogelijkheden die ons leven binnen kwamen toepassen in mijn werk, maar ik kreeg daar toendertijd te weinig handen voor op elkaar. Ik heb toen besloten om te gaan doen wat ik heel graag wilde Рbedrijven helpen met het toepassen van Social Media Рmaar dan voor bedrijven die wel wilden maar niet wisten hoe ze dat moesten doen.

Gaan met die banaan
Ik ben het type van gaan met die banaan dus gelijk gestart als zzp’er. Ik heb een post HBO Social Media gevolgd en ben gewoon gaan doen. Aangezien ik nooit beren op de weg zie – op voorhand ūüėČ – weerhield niets mij ervan voor mijzelf te beginnen. Met een flinke dosis zelfvertrouwen ben ik aan de slag gegaan. De onzekerheid kwam pas later….. toen mijn eerste rondje netwerk was opgedroogd (die eerste tijd is je netwerk heel bereidwillig om je op weg te helpen) en ik zelf nieuwe klanten moest gaan werven.¬†

Acquisitie
Dat vond ik dus gelijk ook het allermoeilijkste, lang niet iedereen is gezegend met klanten die in rij staan om met jou te mogen werken dus is er werk aan de winkel. Ik had de pest aan de woorden acquisitie, sales, cold calling etc. Ik heb in de begin jaren heel veel ge√ęxperimenteerd maar niks was echt succesvol. En als je niet genoeg klanten hebt dan gaat de onzekerheid toeslaan. Zoek dus een manier van acquisitie doen die goed bij je past. We kunnen het allemaal niet leuk vinden als zzp’er maar het is een mega belangrijk onderdeel van ons bestaansrecht‚Ķ

Focus op werk en gezin
In dezelfde periode werd ik ook voor het eerst moeder en achteraf gezien heeft mijn focus daar voor een groot gedeelte op gelegen. Ik ging mijzelf ontwikkelen als moeder, dacht na over hoe ik onze kinderen wilde opvoeden, hoeveel tijd wij aan de kinderen besteden en hoeveel tijd aan onze carri√®res en hoe ik deze gasten (inmiddels zijn het er drie) wil “afleveren” als ze achttien zijn. Een jaar geleden heb ik een hele duidelijk keuze gemaakt wat ik met mijn werk wilde gaan doen. Ik wilde niet iets met Social Media doen, ik wilde alleen iets doen met LinkedIn omdat dit het platform is waar ik mij het meest thuis voelde en waar ik de meeste sales uit haalde. De focus op √©√©n platform en niet op alle platformen. En ik wilde trainingen blijven geven, want dat is iets wat ik heel goed kan en wat ik heel leuk vind om te doen. Ik train nu bedrijven en ondernemers hoe zij beter zichtbaar en vindbaar zijn op op LinkedIn en hoe je zorgt dat je meer klanten of opdrachten kan vinden via LinkedIn. Nu ik focus had op mijn werk en focus op mijn gezin kon ik eindelijk gaan groeien.

Met elkaar sta je sterker
Het leukste aspect van het ondernemerschap is de vrijheid in het doen wat je echt wilt doen. Je hoeft je niet te conformeren aan de norm want je kunt alles doen vanuit je eigen waarden, hoe krachtig is dat! Verder heb ik in deze acht jaar zoveel verschillende en interessante mensen ontmoet, dat was in loondienst nooit gebeurd. Wat ik wel hele lange tijd heb gemist zijn collega’s. Zowel collega’s voor de gezelligheid als inhoudelijk sparring partners. Alleen is maar alleen en met elkaar sta je toch sterker. Ik heb dit opgelost door samenwerkingen aan te gaan waarin je elkaar kan versterken. Let bij deze samenwerkingen heel goed op dat je dit alleen doet met mensen met dezelfde waarden want anders gaat het al heel snel wringen‚Ķ

Reken je niet rijk
De gouden tip voor iemand die nu nog twijfelt: reken heel goed door hoeveel omzet je per maand wilt halen om je vaste lasten te kunnen dragen. De vrijheid van zelfstandig ondernemen is mega aantrekkelijk maar vaak moet de hypotheek wel gewoon betaald worden van jouw inkomsten en dat kan alleen als je voldoende omzet hebt. En reken je niet rijk met een mooi uurtarief, daar moet niet alleen de hypotheek van betaald worden maar ook opleidingen (je bent nooit uitgeleerd), pensioenen, arbeidsongeschiktheidspremies en eventueel kosten voor een kantoor. Maar met een hele goede business case kan ik alleen maar zeggen ga er voor! You can do it!‚ÄĚ

Meer weten over Wieteke van Ierssel? Bezoek de website.

Wil jij ook voor jezelf beginnen en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Download dan mijn gratis e-book met de belangrijkste do’s en don’ts voor beginnende ondernemers of neem contact met me op voor een gratis Stap-verder-sessie waarin ik je vrijblijvend – maar gegarandeerd – een stap op weg help!