Ondanks dat de wereld in de ban is van het coronavirus, betekent dit niet dat we geen dromen of verlangens meer hebben. En ook niet dat dromen geen werkelijkheid kunnen worden. Integendeel. Want een goed idee kan nog steeds een heel goed idee zijn. Misschien juist wel nu.
Overweeg jij om voor jezelf te beginnen? Ter inspiratie en overweging deel ik gastblogs van ervaren ondernemers die de stap naar zelfstandigheid al een tijd geleden hebben gezet. In deze blogs lees je over hun start, hun struggles, hun successen en hoe zij het leven als zelfstandige ervaren. Daarnaast geven ze tips aan vrouwen die op het punt staan om voor zichzelf te beginnen. Ook in deze onzeker tijd.
Met FanFriday wil ik ondernemende vrouwen een podium geven en beginnende ondernemers inspireren en aanmoedigen een besluit te nemen. Ik wens je veel leesplezier!

Vanessa Gevers (37) van EHBR
“EHBR is een afkorting van Een Hart Bij Reorganisatie. Een bevriende ondernemer noemt mijn bedrijf ook wel Eerste Hulp Bij Rampen in organisaties en ergens klopt dat ook wel. Ik help organisaties die tegen hun wil in het nieuws zijn hun bedrijfsvoering te verbeteren. De manier waarop ik de mensen in de organisatie betrek, met hart, is de belangrijkste factor voor de succesvolle verandering. Veel organisatieveranderingen worden ‘hard’ aangepakt. Dit is bewezen veel minder effectief.

Van ambtenaar naar ondernemer
Sinds mijn eerste baan totdat ik ondernemer werd heb ik alleen maar reorganisaties meegemaakt. Kleinere reorganisaties en grotere die de organisatie lam legden. Tijdens één van die reorganisaties kreeg ik mijn eerste bore-out. Hoe zwaar die periode ook was, ik ben er dankbaar voor. Om uit mijn bore-out te komen ben ik namelijk een coach opleiding gaan volgen. Onderdeel van die opleiding was het opzetten van je eigen coachpraktijk. Als ambtenaar uit een ambtenarenfamilie, had ik nooit verwacht ondernemer te worden. Ik werd het toch. In eerste instantie naast mijn baan als business controller en auditor en sinds 1 januari 2016 fulltime.

Een business controller die óók goed is met mensen
Van business controllers en auditors wordt verwacht dat je je vooral richt op resultaten en processen; de ‘hardere’ facetten van de organisatie. Tijdens mijn coach opleiding leerde ik dat ik óók goed ben met mensen. Na drie maanden als fulltime coach te hebben gewerkt, kwam ik er achter dat ik daar alleen te weinig voldoening uit haalde. Ik miste de complexiteit en dynamiek van organisaties. Ondernemen is voor mij een continue ontdekkingstocht. Ik leer mezelf steeds beter kennen en ik ontwikkel competenties en inzichten als ondernemer. Het is een fantastische reis, met, eerlijk is eerlijk, soms een dicht donker woud. Het is niet alleen maar zonneschijn.

Hard en hart verbinden
Een collega ondernemer die ik sprak over wat ik wilde doen als coachen het niet zou zijn, zei me: “Jij mist de transformatieprocessen in organisaties.”  Een paar weken later vroeg ik oud-collega’s wat hen was bijgebleven van onze samenwerking. Dit deed ik om achter mijn Unique Selling Points te komen (Tip!). Eén van hen vertelde me dat zij de manier miste waarop ik altijd de mens betrok bij mijn werk als business controller. Door die opmerking realiseerde ik me dat één van mijn krachten is dat ik het ‘hard’ en het ‘hart’ in organisaties verbind. En dat het dus heel logisch was dat ik die twee aspecten in mijn werk wilde verenigen om maximaal positief verschil te maken.

Positief verschil maken
Dat is waar ik het voor doe: maximaal positief verschil maken in organisaties door ál mijn competenties aan te spreken. Dat heb ik nodig om in ‘flow’ te zijn, zoals iedereen een bepaalde balans nodig heeft in uitdaging en ontspanning om bij burn-out of bore-out weg te blijven.

Ook in deze Corona-tijd ligt een bore-out op de loer. De organisatie waar ik mijn opdracht deed is dicht en mijn opdracht dus tijdelijk stilgelegd. In eerste instantie merkte ik dat ik erg onrustig werd. Ik wilde dóór. Maar na een week of twee vond ik de rust en nu ben ik vanuit huis lekker bezig met dingen waar ik eerder niet aan toe kwam: mijn boek schrijven, werk maken van mijn internationale spreker carrière en later mijn websites grondig aanpassen. Genoeg te doen nog de komende weken om straks met sterkere en mooiere vleugels uit deze cocon te kruipen.

Gouden tips
Overweeg jij om te gaan ondernemen? Weet je waar je echt blij van wordt? Heb je een financiële buffer waar je, als het nodig is, een jaar van kan leven? Of kun je je naast een baan, volledig inzetten om jouw droom-onderneming op te zetten? Waarom zou je het dan niet doen?

In mijn visie wordt de arbeidsmarkt steeds flexibeler. Doe wat je leuk vindt, waar je energie van krijgt op dat moment. Of dat in loondienst is of als ondernemer kun je op elk moment bepalen. De keuze om te gaan ondernemen is niet zo definitief als dat het lijkt. Er is geen falen, alleen vooruit vallen. Zorg als ondernemer dat je tijd neemt om te reflecteren, te sparren met mensen die je inspireren en de juiste vragen stellen. Veel succes, plezier en gezondheid!”

Meer weten over Vanessa en EHBR? Bezoek de website.

Wil jij ook voor jezelf beginnen en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Download dan mijn gratis e-book met de belangrijkste do’s en don’ts voor beginnende ondernemers of neem contact met me op voor een gratis Stap-verder-sessie waarin ik je vrijblijvend – maar gegarandeerd – een stap op weg help!