FanFriday Blog Tanja Schollen

Overweeg jij om voor jezelf te beginnen? Ter inspiratie en overweging deel ik gastblogs van ervaren ondernemers die de stap naar zelfstandigheid al een tijd geleden hebben gezet. In deze blogs lees je over hun start, hun struggles, hun successen en hoe zij het leven als zelfstandige ervaren. Daarnaast geven ze tips aan vrouwen die op het punt staan om voor zichzelf te beginnen.

Met FanFriday wil ik ondernemende vrouwen een podium geven en beginnende ondernemers inspireren en aanmoedigen een besluit te nemen. Ik wens je veel leesplezier!

Tanja Schollen, 45 jaar, van Praat communicatie
Sinds ik als zzp’er werk, kijk ik veel meer naar wat bij mij past qua werkzaamheden. Waar ik me prettig bij voel. Want alleen dan kan ik de beste kwaliteit leveren voor mijn klanten. Maar je weet op een bepaald moment ook beter welke klanten/bedrijven bij je passen en welke niet. Ook daarin ben ik kritischer geworden. Ik ben communicatieadviseur en zowel bij het schrijven van teksten als bij het begeleiden van een communicatieproject, is het van belang dat ik onder de huid van de klant kan kruipen. Daar is transparantie en vertrouwen voor nodig. Dat ontstaat pas echt als er een klik is. Daar ben ik dus altijd naar op zoek.

Een reis van twintig jaar
Op 1 januari 2019 startte ik als zzp’er naast een parttime baan. Sinds 1 januari 2021 werk ik volledig als zzp’er. Eigenlijk begint mijn ondernemerschap al ruim twintig jaar geleden. Ik studeerde af aan de Middelbare Detailhandel School (mds). Het was niet dat ik niet de capaciteit of motivatie had om iets anders te gaan studeren (mijn vooropleiding was immers vwo), maar de omstandigheden binnen het gezin waarin ik opgroeide, zorgden ervoor dat die mogelijkheden er voor mij niet waren. Met de mds zorgde ik in ieder geval voor de destijds benodigde papieren om ‘iets voor mezelf’ te beginnen. Want dat er een ondernemer in mij schuilde was wel duidelijk. Met het hoogste punt ooit behaald op die school voor het ondernemersplan, zwaaide ik af. Toch zou het dus nog meer dan twintig jaar duren…

Eindelijk naar mijn eigen wensen luisteren
Ik besloot om mijn ervaring eerst in het bedrijfsleven op te doen. Na bij veel mooie bedrijven te hebben gewerkt, bood een werkgever mij een paar jaar geleden de mogelijkheid om mijn hbo communicatie te gaan doen. Iets waar mijn hart sneller van ging kloppen. Op mijn 41e, en met mijn diploma eindelijk op zak, durfde ik echt naar mijn eigen wensen te luisteren en de stap te zetten. In eerste instantie heel veilig naast een parttime baan, maar niet lang daarna wist ik dat dit was waar ik echt blij van werd. Dus de knoop midden in de coronatijd doorgehakt en ontslag genomen. Het was het allemaal waard!

Geen weg meer terug
Er waren wel honderd redenen om het niet te doen. Er was altijd wel iets belangrijker of een omstandigheid waardoor ik mijn plannen weer on hold zette. Wat me weerhield was vooral de onzekerheid (inkomen, klanten werven, opdrachten binnenhalen, arbeidsongeschiktheid). Want wie geeft nu een goede baan op in een onzekere coronatijd voor het zelfstandig ondernemerschap? Maar als de drang om naar jezelf en je hart te luisteren te groot wordt, is er geen weg meer terug.

Kijken naar plussen in plaats van minnen
De twijfels heb ik overwonnen door te kijken naar de plussen en niet naar de minnen. Door de keuze weloverwogen te maken en alles goed in kaart brengen om zo een goed afweging te kunnen maken. En wat is nu het allerergste dat kan gebeuren? Dat het niet lukt en ik terug in loondienst moet. Nou, dat zie ik nu niet meer zo snel gebeuren omdat mijn bedrijf ontzettend goed loopt.

Zelf kiezen wat ik wel en niet wil doen
Wat ik het minst leuk vind aan ondernemen? Eigenlijk zie ik vrij weinig negatieve of minder leuke kanten aan het ondernemerschap. Maar als ik iets zou moeten noemen dan is het wanneer een klant tegen je advies in iets anders doet en dan wel klaagt dat het niet werkt. Heb ik overigens pas één keer meegemaakt. Het leukst vind ik het intensieve en persoonlijke contact met mijn klanten. Dat ik zelf kan kiezen wat ik wel en niet wil doen. Het inplannen van mijn eigen agenda. Al is dat soms ook verraderlijk, want je denk dat je meer vrije tijd hebt als ondernemer, maar het tegenovergestelde is waar.

Er zijn meer wegen die naar Rome leiden
Mijn tip voor de wikker/weger is: luister naar je gevoel. Van binnen wéét je of jij dit kan. En nog veel belangrijker: het is nooit te laat. Ik heb een andere weg bewandeld, maar ben uiteindelijk gekomen waar ik wil zijn. Er zijn echt meer wegen die naar Rome leiden, soms via de snelweg, soms over een bergpas en soms over de provinciale weg. Ook als je niet de juiste studie hebt gedaan, al wat ouder bent of geen steun uit je omgeving krijgt. Blijf focussen op jouw doelen!”

Meer weten over Tanja Schollen? Bezoek de website.

Wil jij ook voor jezelf beginnen en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Download dan mijn gratis e-book met de belangrijkste do’s en don’ts voor beginnende ondernemers of neem contact met me op voor een gratis ‘Van uitstel naar actie’ sessie waarin ik je vrijblijvend – maar gegarandeerd – een stap verder help!