Overweeg jij om voor jezelf te beginnen? Ter inspiratie en overweging deel ik gastblogs van ervaren ondernemers die de stap naar zelfstandigheid al een tijd geleden hebben gezet. In deze blogs lees je over hun start, hun struggles, hun successen en hoe zij het leven als zelfstandige ervaren. Daarnaast geven ze tips aan vrouwen die op het punt staan om voor zichzelf te beginnen.

Met FanFriday wil ik ondernemende vrouwen een podium geven en beginnende ondernemers inspireren en aanmoedigen een besluit te nemen. Ik wens je veel leesplezier!

Susan van de Lagemaat-Maat (47) van Optidee Nederland
Ik heb altijd in het bedrijfsleven gewerkt. Als laatste als accountmanager bij Post NL waar ik verantwoordelijk was voor zakelijke klanten. Alles wat ik daar geleerd heb op het gebied van advies, communicatie en andere vaardigheden, pas ik nu toe in mijn bedrijf Optidee. Ik zie ook heel veel parallellen tussen mijn job in accountmanagement en wat ik nu doe. 

Mensen persoonlijk en zakelijk zien groeien
We adviseren klanten over beter en dieper slapen met behulp van ons excusieve, ultrazachte beddengoed. De meeste tijd besteed ik aan het opleiden van mensen zodat ze zelf een Optidee business kunnen opstarten en eigen inkomsten kunnen opbouwen. Dankbaar werk dat enorm veel energie en voldoening oplevert, want door de begeleiding die ik geef zie ik mensen persoonlijk en zakelijk groeien. Ik ben in augustus 2006 gestart -toen ik hoogzwanger was- en ben nu dus ruim 14 jaar zelfstandig ondernemer. Ik was destijds de eerste in Nederland en ondertussen heeft ons bedrijf 700 zelfstandig adviseurs (in Nederland en België). Het doel is om ruim 3.000 adviseurs op te leiden. 

Ik verdien nu wat ik waard ben
Ik ben zo dankbaar dat ik deze stap heb gemaakt. Ik zou niet meer willen werken voor een werkgever. De vrijheid van zelf elke dag bepalen wat je doet, is goud waard. Naast vrijheid en werkplezier verdien ik nu wat ik waard ben. Bij Optidee word je beloond op basis van je inzet, dus mensen met een doorzettersmentaliteit verdienen veel meer dan ze in het bedrijfsleven of andere branches kunnen verdienen. Hard werken wordt beloond en dat is eerlijk en transparant.

Met niets begonnen
Ik ben gestopt met mijn baan als accountmanager bij Post NL en toen ben hier voor gegaan. Ik had nog wel een aantal maanden inkomsten van mijn zwangerschapsverlof en mijn man had zijn onderneming, maar ik begon met niets. Je kunt bij Optidee wel vanaf de start verdienen, maar je bouwt het in eigen tempo op. Daarom adviseer ik anderen er altijd mee te starten als “plan B” naast een baan/bedrijf, wat ook prima kan.

Iets dat meer energie oplevert dan het kost
Natuurlijk weeg je het allemaal af in je hoofd (zeker ik als weegschaal hahaha!). Ik had een goede baan bij een multinational, een mooi salaris, auto, telefoon etc. Altijd hard gewerkt en daardoor veel opgebouwd. Maar op een gegeven moment ga je zien hoe belangrijk het is om elke dag te doen waar je blij van wordt en wat je meer energie oplevert dan dat het je kost. Als je dat gevonden hebt en je kunt ook meer realiseren qua inkomsten en persoonlijke ontwikkeling: dan kan ik met 100% overtuiging zeggen dat het ondernemen op deze manier de beste zakelijke keuze van mijn leven is.

Doen waar ik blij van word
Wat voor mij de doorslag gaf om voor mijzelf te beginnen was dat mijn vader in de zomer van 2006 onverwachts ongeneeslijk ziek werd. Donderslag bij heldere hemel was dat. Mijn sterke vader die nooit ziek was… Tsja, dan ga je anders denken over de invulling van je leven. Door deze gebeurtenissen ben ik als het ware een ander pad in geslagen en kon ik makkelijk(er) de beslissing nemen om te gaan doen waar ik echt blij van word. Mijn vader overleed uiteindelijk slechts een aantal uren na de geboorte van mijn dochter, dus leven en dood lagen enorm dicht bij elkaar. 

Geen toeval
Ik heb mijn vader gelukkig nog net voordat hij overleed kunnen vertellen over de keuze voor mijn bedrijf. Hij was zelf ruim 45 jaar succesvol ondernemer geweest en gaf mij “zijn zegen”. Dat was fijn en ik heb het gevoel dat hij mij nog elke dag kracht geeft om met een positieve instelling en met “zijn” doorzettingsvermogen door te gaan. Ik geloof niet meer in toeval; dit had zo moeten zijn. Ik kreeg vanaf de start zoveel positieve energie van het werken met deze producten, de klanten en het team. Het heeft mij zelfs door deze moeilijke periode heen gesleept. Daar ben ik nog steeds dankbaar voor. Niets gebeurt voor niets, dat ervaar ik steeds weer. Hoe moeilijk en verdrietig sommige ervaringen in je leven soms ook zijn; pas later zie je dat ze toch een doel hadden.

Buikgevoel en intuïtie
Welke dingen mij weerhielden van het ondernemerschap? Eigenlijk niets. Ik volgde vooral mijn buikgevoel en intuïtie. Het Duitse concept en de kansen die Optidee bood voor mij maar ook voor anderen voelden goed, transparant. Er is totaal geen ondernemersrisico dus ik dacht: ik heb niets te verliezen, ik krijg er energie van en ik ga gewoon ervoor. Met passie, een doel en gecombineerd met een baby en peuter van nog geen twee jaar. Het was dus heel pittig, maar mijn man Marco, moeder en schoonouders hebben mij altijd 100% gesteund. Zonder hun onvoorwaardelijke steun en vertrouwen was het niet gelukt. 

De vrijheid is onbetaalbaar
Het leukst aan ondernemen vind ik de vrijheid van werken wanneer, waar en met wie je wilt. Dat is onbetaalbaar! Je eigen koers bepalen. Daarnaast vind ik de ontmoeting met zoveel fijne en bijzondere mensen echt een verrijking van mijn leven. Zoals zoveel ondernemers, vind ik de administratieve/accountant kant het minst leuk. Anderzijds is het ongelooflijk belangrijk omdat het je inzicht geeft in hoe je bedrijf ervoor staat. Daarom heb ik de administratie de eerste zeven jaar zelf gedaan. Na zeven jaar heeft mijn man zijn eigen onderneming verkocht en is hij bij mijn bedrijf erbij gekomen. Toen heb ik deze taak aan hem overgelaten. Verder vind ik alle aspecten van het ondernemen leuk en leerzaam. 

Gouden tip voor de wikker/weger
Luister goed naar je intuïtie en je gevoel. Wat wil JIJ echt? Wat geeft je hart je in? Laat je niet teveel beïnvloeden door mensen uit je omgeving die onvoldoende kennis van zaken hebben. Omring je met mensen die het beste in je naar boven halen en positief ingesteld zijn (en houd negatieve mensen op afstand ;-).  

Meer weten over Susan van de Lagemaat-Maat? Bezoek de website.

Wil jij ook voor jezelf beginnen en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Download dan mijn gratis e-book met de belangrijkste do’s en don’ts voor beginnende ondernemers of neem contact met me op voor een gratis Stap-verder-sessie waarin ik je vrijblijvend – maar gegarandeerd – een stap op weg help!