Ondanks dat de wereld veranderd is door de komst van het coronavirus, betekent dit niet dat we geen dromen of verlangens meer hebben. En ook niet dat dromen geen werkelijkheid kunnen worden. Integendeel. Want een goed idee kan nog steeds een heel goed idee zijn. Misschien juist wel nu.
Overweeg jij om voor jezelf te beginnen? Ter inspiratie en overweging deel ik gastblogs van ervaren ondernemers die de stap naar zelfstandigheid al een tijd geleden hebben gezet. In deze blogs lees je over hun start, hun struggles, hun successen en hoe zij het leven als zelfstandige ervaren. Daarnaast geven ze tips aan vrouwen die op het punt staan om voor zichzelf te beginnen. Ook in deze onzeker tijd.
Met FanFriday wil ik ondernemende vrouwen een podium geven en beginnende ondernemers inspireren en aanmoedigen een besluit te nemen. Ik wens je veel leesplezier!

Sharon Kamp (47) van Sharon Kamp Advies & Training
“In mei 2016 liep ik het kantoor  van de KvK in Den Haag binnen om me in te schrijven als zelfstandige. Ik voelde me 16 jaar. Heerlijk onbezonnen en niet gehinderd door enige kennis, hahaha. Het voelde ook als een volledig nieuw begin van mijn leven en ik was supertrots op het feit, dat ik het ging doen. Voor mezelf beginnen met de wens nooit meer terug te gaan in loondienst.

Het ultieme kruispunt
In 2015 ging de organisatie waar ik voor werkte failliet. Mijn ultieme kruispunt om de keuze te maken voor mezelf te beginnen. Niet het meest handige moment om deze beslissing te nemen, want je start letterlijk met niets. Wel het moment dat ik er gewoon niet meer onderuit kon. Ik voelde me op dat moment te klein voor het tafellaken en te groot voor het servet.

Ondernemen zit eigenlijk in mijn bloed
Na mijn studie Sociale & Organisatiepsychologie ben ik min of meer het vak van Recruiter ingerold. Vanuit het uitzendbureau, re integratiebureaus en diverse Werving & Selectiebureaus, heb ik de laatste 5 jaar van mijn loopbaan in dienstverband een klein studentenuitzendbureau  gerund. Helemaal volgens mijn eigen Visie, Missie en Strategie. Dat gaf me zoveel vrijheid, dat ik hierdoor ook echt een beter netwerk ging opbouwen, hele interessante activiteiten kon ontplooien en ook voor het eerst kon proeven hoe het voelt om ergens de baas van te zijn.

Als ik heel eerlijk ben. Ik wilde al voor mezelf beginnen toen ik 30 jaar was. Ik kom uit een ondernemersgezin, dus eigenlijk zit het in mijn bloed. Maar ik heb thuis ook gezien wat de risico’s zijn van ondernemen, wanneer je het niet goed doet, of pech hebt. Dus het ontbrak me toen aan lef en zelfverzekerdheid. Moet ik niet eerst met een heel duidelijk plan komen? Een goede strategie hebben? Van toegevoegde waarde zijn?

Buiten de lijntjes kleuren
In de jaren daaropvolgend heb ik steeds werk gedaan, waar ik meer dan genoeg voldoening uit haalde. Ik merkte wel, dat ik graag mijn stempel ergens op wilde drukken en dat de lijn me ging knellen. Dus ging ik buiten de lijntjes kleuren en daar waar het kon kleine veranderingen, of verbeteringen doorvoeren.  De komst van mijn kinderen heeft me in aanvang ook tegengehouden echt voor mezelf te kiezen. Als ook de relatie waar ik toen in zat. Inmiddels zijn we alweer wat jaren uit elkaar. Een jaar na die breuk volgde het faillissement.

Mijn financiële zekerheid werd onderuit gehaald
Toen ging het heel snel. Dit faillissement heeft mijn financiële zekerheid onderuit gehaald in positieve zin. Ik heb er letterlijk afscheid van genomen. Hoeveel dieper kan ik gaan, dacht ik. De wetenschap, dat ik altijd op mijn pootjes terecht kom, dat ik een warm en liefdevol netwerk om me heen heb, dat ik leef in een land met een vangnet en dat ik meer dan genoeg kennis en ervaring heb opgebouwd, stelde me gerust. Ik weet nog precies waar ik stond en  wie ik aan de telefoon had toen dat gebeurde. Heel bijzonder.

Ik heb een time out genomen om alles wat er in de jaren vooraf was gebeurd en het faillissement te verwerken en ben toen om mij heen gaan roepen: “ik ga voor mezelf beginnen! Ik heb een netwerk opgebouwd, nu is de tijd om te zien of ik dat goed heb gedaan.”

Het bedrijf ging in mei failliet. Ik moest nog een maand door van de curator. Daarna nam ik vakantie. Op 3 november zat ik in mijn eerste klus voor 5 maanden. Via een projectcontract. Het jaar erop schreef ik me dus officieel in en had ik twee nieuwe opdrachtgevers en wat particuliere klussen.

Compleet andere mindset
Ik gaf mezelf een paar jaar de tijd om de switch naar ondernemerschap te maken. Want de mindset van een ondernemer is echt compleet anders dan die van een werknemer. Ook had ik tijd nodig om er achter te komen wat ik nu het allerliefste doe.

In de afgelopen jaren heb ik diverse interimklussen gedaan, waaronder het optuigen van een afdeling Recruitment van 9 mensen en het schrijven van een notitie omtrent formatie van een afdeling bij een Gemeente. Daarnaast heb ik vele mensen getraind (LinkedIn, CV en Netwerk) en gecoached bij het vinden van hun nieuwe baan, vanuit outplacementtrajecten.

Nieuwe transformatie
Begin 2020 ben ik mijn nieuwe transformatie ingegaan. Daadwerkelijk gaan voor mijn eigen bedrijf in Coaching. Ik heb het tekenen (her)ontdekt en de vele mogelijkheden die hierbij horen. En toen kwam Corona……..

Ondernemerschap doe je, als je bereid bent om het risico te lopen ook onderuit te gaan. Daarvan te leren en beter te worden. Je start voor jezelf, als je bereid bent om ook een echte confrontatie aan te gaan met jezelf. Je sterkten en je tekortkomingen te omarmen. Als je het gevoel hebt, dat je niet anders kunt dan voor jezelf beginnen!

In korte tijd nog nooit zoveel geleerd
Ik heb nog nooit zoveel in zo’n korte tijd geleerd over mezelf en nieuwe vaardigheden aangeleerd als in de afgelopen 4 jaar. Ik heb ook letterlijk geld in mezelf geïnvesteerd door opleidingen, trainingen, (business)coaches. Ik ben ook van mening dat je dat nodig hebt. Je kunt het gewoon niet allemaal in je eentje.

Kortom: ik ben superblij met deze keuze en wil nooit anders meer. Ook met twee schoolgaande kinderen kun je gaan ondernemen. Aangezien je zelf de baas bent, is overleggen over je beschikbare uren heel eenvoudig, heb ik gemerkt 😊. Twijfel je? Doe het dan niet. Dan is het of niet voor jou of nog niet je tijd. Doe vooral wat goed voelt voor jou. Dat is uiteindelijk ook wat je uitstraalt in alles wat je doet.”

Meer weten over Sharon van Sharon Kamp Advies & Training? Bezoek de website.

 

Wil jij ook voor jezelf beginnen en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Download dan mijn gratis e-book met de belangrijkste do’s en don’ts voor beginnende ondernemers of neem contact met me op voor een gratis Stap-verder-sessie waarin ik je vrijblijvend – maar gegarandeerd – een stap op weg help!