Overweeg jij om voor jezelf te beginnen? Ter inspiratie en overweging deel ik gastblogs van ervaren ondernemers die de stap naar zelfstandigheid al een tijd geleden hebben gezet. In deze blogs lees je over hun start, hun struggles, hun successen en hoe zij het leven als zelfstandige ervaren. Daarnaast geven ze tips aan vrouwen die op het punt staan om voor zichzelf te beginnen.
Met FanFriday wil ik ondernemende vrouwen een podium geven en beginnende ondernemers inspireren en aanmoedigen een besluit te nemen. Ik wens je veel leesplezier!

Sharita Raktoe (37), Completing The Circle Consultancy B.V.
“Mijn missie is om de corporate wereld (waar ik zelf door ingehuurd wordt op interim basis en jarenlang zelf in gewerkt heb in loondienst) te laten zien dat kwetsbaarheid tonen juist een kracht is. En dat je daardoor als hoger management meer voor elkaar krijgt bij werknemers en meer uit je onderhandelingen kunt halen. Het is van belang dat de mannelijke en vrouwelijk energie met elkaar in balans zijn. Op dit moment ben ik bezig met het ontwikkelen van een methode die mensen kunnen toepassen in hun dagelijks leven. Daarnaast ga ik lezingen en workshops geven en ben ik bezig met het schrijven een boek. Ook heb ik plannen voor het maken van podcasts.

Ik ben het gewoon gaan doen!
Ik werk voor mezelf sinds 2016. Toen ik begon, woonde ik nog op Curaçao en had ik een eigen trustkantoor dat zich vooral op de corporate en financiële sector richt en corporate en secretarial services of directeurschappen aanbiedt.
Ik heb niet lang gewikt en gewogen voordat ik van start ging. Het was meteen duidelijk dat ik wilde ondernemen. Voor mij heeft de doorslag gegeven om voor mezelf te beginnen: geen baan hebben en niet weer terug in loondienst willen gaan. Voordat ik startte weerhield ik mezelf door onzekerheid. Maar uiteindelijk ben ik het gewoon gaan doen!

“Me-time” uit het oog verliezen
De leukste kant van het ondernemerschap is voor mij de vrijheid en je eigen creativiteit laten stromen. De minst leuke kant is dat het echt keihard werken is en dat ik daardoor soms “me time” uit het oog verlies. Op dit moment houd ik twee dagen in de week helemaal vrij waarop ik niets plan. Ik doe dan alleen maar dingen die ik fijn vind, zoals lezen, een massage, schrijven of een bad nemen. En sowieso iedere dag 10 minuten letterlijk niks doen, gewoon zijn. Daarnaast mediteer ik twee keer per dag.

Gouden tip voor de wikker/weger
Ga het gewoon doen. Wat heb je te verliezen? Lukt het niet, kan altijd weer terug in loondienst, maar je hebt het dan in ieder geval een kans gegeven.”


Wil jij ook voor jezelf beginnen en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Download dan mijn gratis e-book met
de belangrijkste do’s en don’ts voor beginnende ondernemers of neem contact met me op voor een gratis Stap-verder-sessie waarin ik je vrijblijvend – maar gegarandeerd – een stap op weg help!