Overweeg jij om voor jezelf te beginnen? Ter inspiratie en overweging deel ik gastblogs van ervaren ondernemers die de stap naar zelfstandigheid al een tijd geleden hebben gezet. In deze blogs lees je over hun start, hun struggles, hun successen en hoe zij het leven als zelfstandige ervaren. Daarnaast geven ze tips aan vrouwen die op het punt staan om voor zichzelf te beginnen.
Met FanFriday wil ik ondernemende vrouwen een podium geven en beginnende ondernemers inspireren en aanmoedigen een besluit te nemen. Ik wens je veel leesplezier!

Sarah Kobak (37) van Sarah Kobak Edelsmid 
“Ik ben sinds 2007 zelfstandig werkzaam als goudsmid. Sinds het behalen van mijn diploma in 2004 heb ik bij een aantal verschillende bedrijven gewerkt, als verkoopster en als reparatie goudsmid. Officieel werk ik sinds 1 augustus 2007voor mezelf. Daarvoor was ik al wel bezig om dingen voor te bereiden voor het opstarten van mijn bedrijf.

Geen 100% focus
In de eerste jaren van het ondernemerschap heb ik er nog naast gewerkt. Ik wist namelijk niet of ik het allemaal kon bolwerken en het werd in 2008 ook behoorlijk spannend in verband met de recessie die toen begon. Eerst bij heb ik bij een juwelier gewerkt en later bij een landelijk bekende parfumeriezaak. Ik merkte wel dat ik mij daardoor niet 100% kon focussen op wat ik echt wilde doen: goudsmeden.

Een droom
Ik heb altijd geweten en gedroomd van een eigen zaak. Al sinds ik begon met mijn opleiding in 2000 wist ik dat ik later mijn eigen bedrijf en winkel wilde  hebben. De winkel is er gekomen maar ik kwam erachter dat dat niks voor mij was. Inmiddels werk ik alleen nog op afspraak en zodra het allemaal weer kan, ga ik meer beurzen doen in zowel binnen- als buitenland.

Voor mij was de doorslag om voor mezelf te beginnen dat ik mijn eigen plan wilde trekken en niet mijn tijd en moeite wilde steken in een baan van 9 tot 5. En ik hou ontzettend van de uitdagingen en de ‘vrijheid’ die komen kijken bij ondernemerschap. Alles dat ik doe, doe ik voor mijn eigen zaak.

Goedwerkend atelier
In het begin weerhielden de financiën me van het ondernemerschap. Ik heb een waanzinnig beroep, alleen het is een heel duur beroep. Het neerzetten van een goedwerkend atelier met de juiste gereedschappen en materialen is een flinke investering.

De ‘wat als’ spookte rond in mijn hoofd, maar gelukkig ook: ‘nee heb ik en ja kan ik krijgen’. Ik ben uiteindelijk gewoon begonnen en heb in de loop van de tijd stap voor stap spullen aangeschaft. De basis had ik al gelegd aangezien er op mijn 18e verjaardag een potje vrijkwam (schadevergoeding voor een ongeluk dat ik had gehad als kind). Dat geld heb ik gebruikt om de basis voor een atelier aan te schaffen. Als ik dat niet had gehad, dan had ik naar een andere oplossing gezocht.

De vrijheid van het creëren
De leukste kant van het ondernemerschap vind ik de vrijheid van het creëren en het kunnen maken van mijn eigen stukken. Ik bouw al een aantal jaar aan mijn eigen merk. Alles wat ik doe en investeer, is voor mijzelf en niet voor een baas. Ik haal veel voldoening uit het voeren van gesprekken met mijn klanten, het voorbereiden en draaien van een beurs, en wanneer je dan een mooi stuk verkoopt en de nieuwe eigenaresse ziet stralen met een door mijzelf gemaakt sieraad: dan weet ik weer precies waar ik het allemaal voor doe (want het is absoluut niet altijd rozengeur en maneschijn).

Wat als…
De minst leuke kant van ondernemerschap is voor mij de ‘wat als’ die altijd wel aanwezig is. Beren op de weg zien… Wat als ik geen klanten meer zou hebben, wat als ik ziek word, wat als er iets gebeurt waar ik zelf geen grip op heb (neem de Corona als voorbeeld). Ik had voorheen een eigen winkel en had daar al mijn spaargeld in gestopt. Mijn buffer was op en ik moest omzet draaien. Dat was spannend en op tijden ook zeer stressvol. Maar raar maar waar: er valt altijd iets aan te doen. Er is altijd wel een oplossing. De een leuker dan de ander en soms moet je nog harder gaan dan daarvoor, maar ik geloof echt dat er altijd een oplossing is!

Alles kwam samen
In het geval van mijn winkel kwam alles samen: ik moest eerlijk zijn tegen mijzelf en mijn gezin want ik vond het gewoon niet meer leuk. Ik was meer bezig met de randzaken dan met het maken van nieuwe stukken. Ook het aanwezig moeten zijn en ‘zitten wachten’ op klanten deed echt iets met mijn focus en passie. En toen kwam Corona…. Dat was het moment om de kaarten op tafel te leggen en goed te kijken of ik nog wel goed bezig was. Het heeft al mijn spaargeld gekost en dan nog maar te zwijgen over stress en verdriet. Maar het opzeggen van mijn winkel en het gaan werken op afspraak is de beste beslissing die ik heb kunnen maken! Soms maak je keuzes en probeer je nieuwe dingen en het is fijn als dat dan goed uitpakt. Dat is ook supermooi aan ondernemen want uiteindelijk, hoe pijnlijk en verdrietig ook, je groeit ervan als ondernemer en als mens!

Gouden tip
Ik ben zelf heel erg van het onderbuikgevoel en de ‘Nee heb ik al, ja kan ik krijgen’ mentaliteit. Ik onderneem vaak intuïtief en luister naar mijn gevoel: Word ik er blij van? Krijg ik er energie van? Wat is de uitdaging en hoe ga ik die tackelen? Wat levert het mij op (zowel qua omzet als plezier)? Die balans moet goed voelen. Ik zou willen zeggen: voelt het goed, ga er dan voor! En het hoeft niet gelijk groots. Begin klein. Stap voor stap en herinner jezelf er regelmatig aan waarom jij dit wilde doen. Zet de positieve dingen op een rij en lees ze regelmatig door. Loop je ergens tegenaan, kijk dan goed naar hoe je het zou kunnen oplossen. En blijf ook vooral kijken en aftasten wat jouw onderneming jou als persoon gaat opleveren!”

Meer weten over Sarah Kobak? Bezoek de website.

Wil jij ook voor jezelf beginnen en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Download dan mijn gratis e-book met de belangrijkste do’s en don’ts voor beginnende ondernemers of neem contact met me op voor een gratis Stap-verder-sessie waarin ik je vrijblijvend – maar gegarandeerd – een stap op weg help!