Overweeg jij om voor jezelf te beginnen? Ter inspiratie en overweging deel ik gastblogs van ervaren ondernemers die de stap naar zelfstandigheid al een tijd geleden hebben gezet. In deze blogs lees je over hun start, hun struggles, hun successen en hoe zij het leven als zelfstandige ervaren. Daarnaast geven ze tips aan vrouwen die op het punt staan om voor zichzelf te beginnen.
Met FanFriday wil ik ondernemende vrouwen een podium geven en beginnende ondernemers inspireren en aanmoedigen een besluit te nemen. Ik wens je veel leesplezier!

Petra Deken (48 jaar) van PINCK.
“Ik werk inmiddels 15 jaar voor mezelf. Ik combineer verschillende activiteiten. Al 15 jaar werk ik als interim (marketing)communicatieadviseur en sinds een jaar of 3 help ik vrouwen die voor zichzelf willen beginnen. Dat laatste doe ik met mijn bedrijf PINCK. in de rol van marketing- en businesscoach.

De juiste vorm op het juiste moment
In loondienst werkte ik als communicatieadviseur, projectmanager en eventmanager. Tijdens mijn laatste baan in loondienst merkte ik dat ik niet zo blij meer werd van werken voor een baas. Ik wilde onafhankelijk zijn en de dingen zelf bepalen. Toen een oud werkgever op dat moment vroeg of ik een opdracht wilde doen als zelfstandige, heb ik ontslag genomen en ben ik voor mezelf begonnen: de juiste vorm op het juiste moment.

Geen ondernemersbloed
Ik vond het best een spannende stap want ondernemen zit niet in mijn bloed. Maar ik had wat spaargeld achter de hand dus ik kon het mezelf permitteren om een half jaar te experimenteren. Als het niets zou worden dan had ik het in elk geval geprobeerd en hoefde ik mezelf later niets kwalijk te nemen. Uiteindelijk staat dat spaargeld nog steeds op dezelfde spaarrekening…

Van alle markten thuis
Beginnen als zzp’er is een van de beste keuzes die ik gemaakt hebt. Ik had het veel eerder moeten doen. Als generalist was ik van alle markten thuis en ik hield van afwisseling. Dit was voor mij de ideale manier om die twee te combineren. In die beginperiode heb ik veel mensen ‘aangestoken’ met mijn enthousiasme voor het zelfstandig ondernemerschap. Ik vond het heerlijk en fladderde van de ene opdracht naar de andere.

Administratie en acquisitie
Wat me in het begin wel tegenstond was de administratie en acquisitie. De administratie heb ik daarom vanaf het begin af aan uitbesteed. Ik ben er sowieso erg voorstander van dat iedereen doet waar hij/zij goed in is en leuk vindt om te doen. Ik hoor vaak van beginnende ondernemers dat ze er het geld niet voor hebben maar ik zie dat echt als investering en niet als kosten. Mijn boekhoudster heeft me in al die jaren al zoveel goede adviezen gegeven die ik zelf niet had kunnen bedenken. Dat heeft me juist eerder geld opgeleverd.
En acquisitie viel achteraf erg mee. Ik heb nog nooit het gevoel gehad dat ik een schoen tussen de deur moest wrikken. En eerlijk is eerlijk, een groot netwerk helpt.

Een andere voldoening
Maar na 10 jaar zzp’en begon het te kriebelen en wilde ik iets anders doen. Iets wat een andere  voldoening zou geven. Waar mijn hart sneller van zou kloppen. Dat is best een pittige zoektocht geweest. Uiteindelijk heeft dat geleid tot mijn tweede bedrijf PINCK. waarmee ik vrouwen help die graag voor zichzelf willen beginnen maar die niet weten waar ze als eerste mee moeten beginnen. Dat kunnen beginnende ondernemers zijn, maar ook vrouwen die al langere tijd werken als freelancer/zzp’ers en die iets anders willen doen. Ik help ze met het concretiseren van hun richting, hun plan, hun doelgroep, hun aanbod én hun marketing en communicatie. Aan de hand van een eenvoudig en bewezen stappenplan help ik ze hun idee professioneel uit te werken, vorm te geven en van de grond te krijgen. Ontzettend leuk om te doen. Het is afwisselend en ik kan er mijn ei in kwijt. Ik heb hele leuke klanten en het geeft me heel veel voldoening. Wat wil ik nog meer!

Onafhankelijkheid, de keuzevrijheid en afwisseling
Wat mij heel erg aantrekt in ondernemerschap is de onafhankelijkheid, de keuzevrijheid en afwisseling. Als er een mooie kans of mogelijkheid voorbij komt dan kan ik die grijpen zonder dat ik daar de goedkeuring van een ander voor nodig heb. In loondienst is dat toch anders.
Afgelopen jaar kwam er een mooie opleiding voorbij waarmee ik vrouwen kan helpen om van hun beperkende overtuigingen af te komen. Dit jaar ben ik aan het kijken hoe ik dat in het aanbod van PINCK. kan vervlechten. Op die manier kan mijn bedrijf meegroeien met mijn eigen ontwikkeling.

Sparren met collega’s
Wat ik soms lastig vind is dat je als ondernemer veel alleen doet en besluit. Soms is het fijn om even iets met anderen te bespreken. Door mijn interim-werk maak ik regelmatig deel uit van een team. Het is fijn om dan even te kunnen sparren met collega’s. Bij mijn werk voor PINCK. kon ik dat wel eens missen. Inmiddels vang ik dat op met een aantal fijne samenwerkingsverbanden en contact met collega-ondernemers, maar daar moet je wel in investeren.

Mijn gouden tip
Doe wat je leuk vindt en waar je blij van wordt. Het leven is veel te kort om vast te blijven zitten in werk waar je op leegloopt. Je bent zelf de sleutel tot verandering. Zet voor jezelf op een rij waar jij van houdt en wat je (eigenlijk) het liefst zou willen doen en zet kleine stappen in die richting. Je zult het tenslotte nooit weten, tenzij je het gewoon probeert. En als je het leuk vindt om daarover eens met mij van gedachten te wisselen, neem dan gerust contact op!”

Wil jij ook voor jezelf beginnen en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Download dan mijn gratis e-book met de belangrijkste do’s en don’ts voor beginnende ondernemers of neem contact met me op voor een gratis Stap-verder-sessie waarin ik je vrijblijvend – maar gegarandeerd – een stap op weg help!