Overweeg jij om voor jezelf te beginnen? Ter inspiratie en overweging deel ik gastblogs van ervaren ondernemers die de stap naar zelfstandigheid al een tijd geleden hebben gezet. In deze blogs lees je over hun start, hun struggles, hun successen en hoe zij het leven als zelfstandige ervaren. Daarnaast geven ze tips aan vrouwen die op het punt staan om voor zichzelf te beginnen.
Met FanFriday wil ik ondernemende vrouwen een podium geven en beginnende ondernemers inspireren en aanmoedigen een besluit te nemen. Ik wens je veel leesplezier!

Nikolien Martina-Doorenbos (41 jaar) van www.momsandmore.nl en www.instituteofwomen.eu
“Ik ben gespecialiseerd in de emoties van moeders. Met mijn bedrijf Moms&More haal ik drukke moeders uit standje overleven zodat ze weer voluit leven en gelukkig zijn. Daarnaast ben ik Hoofdtrainer en Divisie Manager Europa voor het Institute of Women International. Ik heb de bekende Creatrix® methodiek uit Australië naar Europa gebracht en ik leid nu namens Institute of Women International andere Europese vrouwelijke coaches, therapeuten, psychologen, artsen, ondernemers, en vrouwen op die graag in de persoonlijke ontwikkelingsindustrie willen werken. Natuurlijk blijf ik zelf als Creatrix® Transformologist® met mijn voeten in de klei staan en help ik vrouwen ook 1-op-1 binnen mijn bedrijf Moms&More.

Ik heb van mijn mess mijn message gemaakt
Ik ben in 2012 voor mezelf begonnen. Ik was op dat moment headhunter en zag in mijn werk veel ambitieuze vrouwen struggelen, jongleren en zich niet goed genoeg voelen. Ik zag ze faalangstig zijn, onzeker, gefrustreerd en ‘n berg schuldgevoel hebben. En ik was een van hen. Ik liep tegen mijn eigen emotionele en mentale blokkades aan toen ik moeder werd. Ik dacht ‘t moederschap wel even te managen als ‘n project, maar de verwachtingen bleken heel anders dan de werkelijkheid. Ik moest en zou de controle behouden, mijn perfectionisme zat me in de weg, ik wilde het op alle vlakken goed doen. Ik legde de lat voor mezelf torenhoog, en zocht naarstig naar balans en ‘n manier om alle ballen hoog te houden. Ik werd daar geen leukere vrouw en moeder van. Dus ik zocht hulp, maar vond het niet. En dus ben ik zelf die hulp gaan creëren. Ik richtte Moms&More op, werd zelf mijn eerste klant en maakte zo van mijn mess mijn message.
Fast forward een aantal jaar later. Ik werkte inmiddels fulltime in mijn praktijk. En ik zag bij mijn cliënten, én ook bij cliënten van collega’s, dat vrouwen na een traject weer terug vielen in oude patronen, gedachten, gevoelens en gedoe. Hoe frustrerend! En ik vroeg me af hoe komt dat toch? Ook verbaasde ik mij erover dat met al die selfhelpboeken, workshops, trainingen, professionals enzovoort vrouwen nog steeds zo vastzitten en ook  vast blijven zitten. Ergens gaat het dan toch niet goed?

Op zoek naar het missende puzzelstukje
Met deze vragen startte mijn zoektocht naar het missende puzzelstukje in de begeleiding van vrouwen. Het bracht me naar Australië, naar het Institute of Women International. Daar leerde ik Creatrix®. Dé methodiek voor vrouwen om efficiënt, snel, diepgaand en blijvend van hun issues af te komen. Ik was zo onder de indruk van de resultaten dat ik als eerste de methodiek naar Europa heb gebracht. Binnen no-time had ik ‘n volle praktijk. Ik realiseerde me dat dit groter was dan mezelf en ben ik uiteindelijk ook vrouwen in Europa in deze methodiek gaan opleiden.

Ik was helemaal klaar met mijn eigen mess
Ik heb niet lang gewikt en gewogen voordat ik voor mezelf begon. Ik wik en weeg niet. Ik doe gewoon. Ik volg daarin mijn gevoel. Als iets goed voelt doe ik daar meer van en als het niet goed voelt doe ik het niet of stop ik er mee. Vrouwen hebben met hun intuïtie een ijzersterke GPS.
Wat voor mij de doorslag heeft gegeven om voor mezelf te beginnen was vooral mijn eigen mess en hier werkelijk helemaal klaar mee zijn. Daarnaast wilde ik ook op mijn eigen wijze werkelijk van waarde zijn voor anderen. Wat mij weerhield van het ondernemerschap was de angst om niet succesvol genoeg te zijn, me klein voelen, het gevoel ‘wie zit er nu op me te wachten’, wat vinden anderen hier wel niet van, geen zekerheid, kwetsbaarheid, angst om te falen… Inmiddels heb ik dit allemaal opgeruimd met Creatrix® hahaha.

Schop onder je kont en gaan
Ik heb lange tijd een hard gevecht met mezelf gevoerd. Als in ‘niet piepen, hup schop onder je kont en gaan’. Ik heb mezelf lang gepushed, gedwongen, uitgedaagd en opgejaagd, op m’n kop gezeten, en voor ‘t blok gezet. En weet je, dit kostte dagelijks zo veel energie. Tot ik in Australië met Creatrix® al die shit echt kon loslaten en daarmee kon gaan staan voor wie ik ben, mijzelf verbinden met mijn authenticiteit en gevoel. Wat ‘n vrijheid. Niet alleen ik kreeg vleugels, mijn bedrijf ook!

De leuke en minder leuke kanten van ondernemerschap
De leukste kant van het ondernemerschap is voor mij dat ik op mijn eigen voorwaarden scheppend bezig ben, dat ik werkelijk verschil maak en een legacy achterlaat. De minst leuke kant is: ik ben mijn bedrijf en mijn bedrijf ben ik. Dat is 24/7 zo. Ik sta nooit echt uit. Ik los dit op door dingen te doen die ik over het algemeen echt leuk vind en waar ik onder aan de streep veel meer energie van krijg dan ‘t kost. Daarbij omring ik me ook met een geweldig team en een warme sisterhood. Ik vraag hulp, ben me bewust van mijn eigen blinde vlekken, en laat me regelmatig Creatrixen want elke level kent wel weer ‘n nieuwe devil. Ik neem mijn verantwoordelijkheid voor mijn blokkades en erken ook mijn transformaties.

Gouden tip voor de wikker & weger
Elke beslissing, welke dan ook, kent wel 100 ‘ja, maars’. Deze ‘ja, maars’ worden vaak geactiveerd door ‘n onbewust veiligheidsmechanisme dat je dus in veiligheid wil houden. Veilig, niet persé gelukkig. Zeker wanneer je voor nieuwe stappen staat zal dit veiligheidsmechanisme z’n best doen je in ‘t oude vertrouwde te houden, want dat is bewezen veilig genoeg (je leeft immers nog). Dus zo saboteert dat mechanisme mogelijke kansen op groei, succes en geluk. Laat je hier dan ook niet te veel door leiden. Luister meer en vaker naar je gevoel. Wat zegt je onderbuik je?”


Wil jij ook voor jezelf beginnen en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Download dan mijn gratis e-book met
de belangrijkste do’s en don’ts voor beginnende ondernemers of neem contact met me op voor een gratis Stap-verder-sessie waarin ik je vrijblijvend – maar gegarandeerd – een stap op weg help!