Overweeg jij om voor jezelf te beginnen? Ter inspiratie en overweging deel ik gastblogs van ervaren ondernemers die de stap naar zelfstandigheid al een tijd geleden hebben gezet. In deze blogs lees je over hun start, hun struggles, hun successen en hoe zij het leven als zelfstandige ervaren. Daarnaast geven ze tips aan vrouwen die op het punt staan om voor zichzelf te beginnen.
Met FanFriday wil ik ondernemende vrouwen een podium geven en beginnende ondernemers inspireren en aanmoedigen een besluit te nemen. Ik wens je veel leesplezier!

Monique Cooijman (bouwjaar 1972), projectleider, coach en procesbegeleider
Ik faciliteer de ontwikkeling van mensen, teams en organisaties. Dat kan in projecten zijn. Maar ook in trainingen, tijdens teamdagen, in werkoverleggen en bij re-integratie. Mijn werkveld is voornamelijk de zorg- en welzijnssector. Maar mijn netwerk heeft me ook geleid naar het onderwijs, de industrie of charitatieve instellingen. Daar waar mensen (samen)werken en interactieve vaardigheden richting klant en collega’s van belang zijn, kan ik aan de slag. Ik werk als zzp’r vanuit Monique Cooijman Ontwikkelcoach en in co-productie vanuit ZORGvuldig Communiceren en Aards. En als freelancer voor re-integratiebureau VolZin en opleidingsinstituut KMBV.

Logische stap
In augustus 2008 ben ik zelfstandig ondernemer geworden. Niet na een jarenlange voorbereiding, maar redelijk spontaan omdat het een logische stap leek. Het kleine, informele adviesbureau waar ik al jaren werkte ging fuseren met een ander bureau. Ik kon mee als vaste medewerker. Met drie kinderen onder de vier jaar zag ik de verworven vrijheden echter vervliegen en koos er daarom voor om mee te gaan als associé. Een redelijke veilige start, die al snel na nog een fusie en faillissement leidde tot echt op eigen benen staan.

Alleen is niet echt alleen
Vanaf 2008 had ik mijn eigen klanten, maar werkte ik ook voor twee bureaus die de acquisitie van trajecten deden en mij regelmatig inhuurden voor de uitvoering. Later is daar nog een bureau bijgekomen. Een gouden greep, omdat juist acquisitie voor mij nou net niet het leukste onderdeel is van het zelfstandig ondernemerschap. Ik ben psycholoog en niet de beste saleswoman van … mezelf! Na al die jaren word ik door dezelfde bureaus nog altijd ingezet bij opdrachten. Je werk heel goed doen, blijkt gewoon de beste acquisitie te zijn. Daar kan geen flyer, flashy website of propositie tegenop! Sterker nog, de eerste jaren had ik niet eens een website.

Wat me ook steviger heeft gemaakt, is de samenwerking met andere creatieve ondernemers. Die vrijheid, kwaliteit en een snelle en directe manier van werken ook belangrijk vinden. Met een vertrouwde en inspirerende partner aan mijn zijde is het voor mij makkelijker en vooral leuker om hardop uit te spreken waar ik van ben en waar ik voor sta.

Eigen koers bepalen
Sommige mensen dromen er van later ondernemer te worden. Ik ben het gewoon geworden, zonder vooropgezet plan. Al zeggen mijn ouders ‘eigengereid was ze altijd al’. Bij sommige werkgevers kun je het wellicht vinden, maar het gevoel van vrijheid is ontzettend waardevol. Vooral als je er ook graag bij wilt zijn als de basisschool chauffeurs zoekt voor een excursie of er hulp nodig is bij de koningsspelen. Tijd lijkt meer fluïde als je baas bent over je eigen agenda.

Het grootste goed is dat ik zelf kan bepalen welke opdrachten ik aanneem. Ik word blij van dynamiek en verveel me snel, wat maakt dat ik in een week zowel actief ben als programmamanager, als jobcoach, als trainer en als vrijwilliger. En oh ja, tussendoor ook nog met een aantal leuke mensen een flexwerk- en vergaderlocatie heb opgezet. Het is toch geweldig dat dit kan en dat ik er ook nog mijn geld mee verdien!

Geen denker
Na twaalf jaar zelfstandig ondernemerschap, kan ik het goed overzien. Ik ben geen denker. En ik kan nu zeggen: dat helpt mij enorm in het ondernemerschap. Ik ga niet overal halsoverkop in mee, maar ben ook niet van de strategie, van de businesscases en de winstambities. Als ik me daar tijdelijk door anderen al door heb laten meeslepen, heeft het geleid tot veel plannen op papier en weinig concrete actie. Ik ga organisch en tegelijk toegewijd waar het leven mij brengt en lig niet wakker van tijdelijk teruglopende omzet. Ook al komt dat financieel soms erg slecht uit. Een karaktereigenschap die in deze aanpak heel goed helpt, is dat ik me niet snel zorgen maak. Minder omzet? Dan meer tijd voor ontwikkeling en mijn gezin! En met wat meer focus en vertrouwen zijn er vervolgens altijd weer mooie projecten op mijn pad gekomen. Ik ga hier nog wel even mee door!

Meer weten over Monique Cooijman? Bezoek de website: www.monique-cooijman.nl


Wil jij ook voor jezelf beginnen en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Download dan mijn gratis e-book met
de belangrijkste do’s en don’ts voor beginnende ondernemers of neem contact met me op voor een gratis Stap-verder-sessie waarin ik je vrijblijvend – maar gegarandeerd – een stap op weg help!