FanFriday Miranda Molhoek

Overweeg jij om voor jezelf te beginnen? Ter inspiratie en overweging deel ik gastblogs van ervaren ondernemers die de stap naar zelfstandigheid al een tijd geleden hebben gezet. In deze blogs lees je over hun start, hun struggles, hun successen en hoe zij het leven als zelfstandige ervaren. Daarnaast geven ze tips aan vrouwen die op het punt staan om voor zichzelf te beginnen.

Met FanFriday wil ik ondernemende vrouwen een podium geven en beginnende ondernemers inspireren en aanmoedigen een besluit te nemen. Ik wens je veel leesplezier!

Miranda Molhoek, 43 jaar, van Studio de Mol
“Ik geef lessen bewegend leren op muziek (Taaldans® en Rekendans®) aan peuters, kleuters en groep 3. En ik geef interactieve lezingen of workshops aan jonge-kind-professionals over bewegend leren met het jonge kind. Bijvoorbeeld aan leerkrachten, logopedisten, gymdocenten, gastouders, pedagogisch medewerkers etc. Daarvoor was ik jarenlang balletjuf en gaf ik les op balletscholen, dansscholen en aan centra voor de kunsten. Via centra voor de kunsten gaf ik ook jarenlang expressieve en creatieve danslessen aan groepen in het basisonderwijs en bracht ik als kunstenaar dans als kunstvorm in de klas. Nu verdien ik mijn geld door mijn vak niet meer alleen te gebruiken voor de ‘kunst’, maar nu zet ik dans in als middel om tot leren te komen.

Gedwongen zelfstandige
Vanaf 2012 werd ik als vakdocent dans (balletjuf) gedwongen zelfstandige, door de hervorming in de culturele wereld. Ik heb niet lang gewikt en gewogen, want ik had geen keuze. Het was toen óf zelfstandig of niet. In 2016 koos ik ervoor mijn lot en dat van mijn bedrijf in eigen hand te nemen, nam ik een coach in de arm en vormde mijn bedrijf om tot wat het nu is. De beslissing om toen écht vanuit mijn eigen keuze te gaan ondernemen, kwam voort uit een dieptepunt op alle vlakken.

Diep in de put en toch enorm investeren
Privé liep het bijna spaak, mijn omzet was lager dan ooit en door de omstandigheden en onzekerheden vond ik mijn werk ook niet meer leuk. Ik wilde per se financieel een serieuze bijdrage gaan verdienen zodat ik beter voor mijzelf, mijn kinderen en mijn gezin zou kunnen zorgen. Om serieus te worden genomen door de omgeving (met een vak als balletjuf, niet heel makkelijk) en om een serieus voorbeeld te kunnen zijn voor mijn dochters. Pas toen ik zo diep in de put zat, besloot ik enorm te investeren in mijn bedrijf. Die investering zorgde ervoor dat ik direct serieuzer en professioneler aan de slag ging. Want dat geld, dat wás er toen eigenlijk niet echt…

Het sappelen zat
Vroeger was je als balletjuf (en ook als muziekdocent) in dienst van een balletschool, dansschool of centrum voor de kunsten. Maar grootschalige hervormingen van dat landschap dwongen alle kunstdocenten tot het ondernemerschap, op een niet zo frisse wijze. Daar bedoel ik mee dat ze zelf niets te zeggen hebben over de werkomstandigheden of het gage. In de kunstenwereld werken veel mensen toch vooral omdat ze zoveel van hun vak houden, hun vak zíjn eigenlijk, dat veel organisaties nog steeds heel goed wegkomen met deze structuren. Ik was het sappelen helemaal zat en bovendien voelde ik me echt noodgedwongen ondernemer en die positie paste me helemaal niet.

Een doelgroep waarvan mijn hart gaat huppelen
In september 2016 gooide ik het roer om. Het moest anders, het kón anders, ik wilde het anders. En het is me gelukt. Nu werk ik op de plekken die ík leuk vind, samen met mensen die míjn vak nuttig vinden en dat financieel waarderen, met de doelgroep waar mijn hart van gaat huppelen. En doordat ik doe wat ik leuk vind met de groep die ik het leukste vind (het jonge kind, dus peuters tot ongeveer 7-jarigen), voelt mijn werk nooit als werken. Overigens werk ik een middag en avond nog in loondienst in een mini-dienstverband bij een balletschool. Maar dat zie ik meer als hobby. Daar werk ik omdat het mijn oude meisjesdroom was om balletjuf te worden en ik het stiekem nog te leuk vind om het helemaal los te laten.

Meer regie over mijn leven
Ik had geen ondernemers in mijn familie of vriendenkring. Ik had geen voorbeelden. Ja, balletschoolhouders, maar die leven altijd van ‘de liefde voor hun vak’ en niet van hun omzet. Omzet en winst zijn een soort scheldwoorden in de kunstenwereld. Daarvan had ik al gezien dat ik dat niet wilde. In 2002 heb ik dat overigens wel een jaar geprobeerd, met mijn eerste onderneming, een eigen dans- en balletschool. Ik volgde Marieke Anthonisse van Zakenmam al een poosje. Alles uit haar gratis aanbod voerde ik uit. Na een paar gratis webinars die de juiste snaar bij mij raakten, kreeg ik het verlangen naar meer. Ik vóelde dat ik door haar tips meer regie kreeg over mijn leven.

Erop of eronder
In de put van 2016 besloot ik de (voor mij toen grote) investering te doen. Het was er op of er onder. Ik schreef me in voor het online zakelijke coaching-programma van Marieke en schreef voor het eerst zonder beperkingen op wat ik allemaal wilde bereiken op elk vlak van mijn leven. Wat toen eindeloos dromen leek, vol met onmogelijkheden op een rij, was na twee jaar afgevinkt en gedaan. Alleen de huwelijksreis vond kort daarna nog plaats!

Ik kan dingen mogelijk maken
Wat ik het leukst vindt aan ondernemen? Spelen en kracht. Ik heb de mogelijkheden om te spelen, ik voel speelruimte. Ik kan me een paar jaar helemaal hierop storten, maar als ik het graag anders wil, kan ik dat zelf uitvogelen en vormgeven. Ik hoef daar anderen niet voor om toestemming te vragen. Ik ben de baas. Het heeft me daarnaast een enorm gevoel van kracht gegeven. Oké, ik kan dus veel meer dan ik dacht. Ik kan dingen mogelijk maken. Ik kan dingen leren. Ik weet al heel veel. Ik kan wel keihard werken en een leuke moeder zijn. Ik kan een voorbeeld zijn voor mijn dochters door te ondernemen als vrouw. Ik kan wél een serieuze bijdrage leveren aan het gezinsinkomen. Ik kan wél mijn geld verdienen met mijn HBO-opleiding tot dansdocent. Ik kan heel veel scholen, kinderen en organisaties helpen met mijn kennis. Ik kan genieten terwijl ik werk. En dat geeft power!

Van cameraschuw naar eigen YouTube kanaal
Minder leuk vond ik het vele schakelen en beperkt worden door organisaties die de coronaregels extra streng interpreteerden. Op de ene school kon ik alweer aan het werk. Op de andere school was ik als externe nog niet welkom. In de lockdown ervoer ik ook veel kracht. Mijn creativiteit zorgt voor flexibiliteit. Lesgeven live online, video lessen maken en anderszins creatieve oplossingen bedenken. Voorheen was ik cameraschuw. Nu is alles heel gewoon en heb ik zelf mijn eigen YouTube kanaal.

Tip voor de wikker/weger: Ruim op!
Ruim op in je hoofd, door al je dromen op een rij te zetten. De rest van je gedachten mag je loslaten (opruimen).
Ruim je activiteiten op: geen huishoudelijke klusjes of privé afspraken tijdens werktijd. Doe geen dingen die je ook niet zou doen als je voor een baas werkte.
Ruim je to do lijst op: doe alleen die dingen die écht opbouwend zijn. Wat is er nú écht nodig?
Ruim je omgeving op: zorg voor fijne werkplek en voor inspirerende mensen om je heen. “Je wordt het gemiddelde van de vijf mensen met wie je het meeste omgaat.” Sluit je aan bij netwerken, volg mensen online die je bewondert. Door eerst gewoontes te kopiëren van ondernemers die je hoog hebt zitten, kun je je eigen weg vinden én goede gewoontes ontdekken die je helpen bij het ondernemen.”

Meer weten over Miranda Molhoek? Bezoek de website.

Wil jij ook voor jezelf beginnen en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Download dan mijn gratis e-book met de belangrijkste do’s en don’ts voor beginnende ondernemers of neem contact met me op voor een gratis ‘Van uitstel naar actie’ sessie waarin ik je vrijblijvend – maar gegarandeerd – een stap verder help!