Overweeg jij om voor jezelf te beginnen? Ter inspiratie en overweging deel ik gastblogs van ervaren ondernemers die de stap naar zelfstandigheid al een tijd geleden hebben gezet. In deze blogs lees je over hun start, hun struggles, hun successen en hoe zij het leven als zelfstandige ervaren. Daarnaast geven ze tips aan vrouwen die op het punt staan om voor zichzelf te beginnen.

Met FanFriday wil ik ondernemende vrouwen een podium geven en beginnende ondernemers inspireren en aanmoedigen een besluit te nemen. Ik wens je veel leesplezier!

Mary Ludwig, 59 jaar, van Minnemoet
“Per 1 oktober 2021 start ik definitief met mijn coachpraktijk Minnemoet als coach, facilitator. Ik coach vrouwen op een speelse creatieve manier om zich bewust te maken waar ze nu staan en waar ze heen willen. Hoe ze na een grote verandering in hun leven weer krachtig de volgende periode in hun leven kunnen invullen. Op pad naar een meer licht, luchtig en liefdevol leven en daar bewust voor te kiezen. Ik gebruik daarbij de Maya wijsheid en SoulCollage® als instrument om inzicht te krijgen in wie ze nu werkelijk zijn, zonder functie en/of rollen van buitenaf. Dit doe ik zowel tijdens 1-op-1 coachsessies als in (groeps)workshops. Met een access bars behandeling (32 drukpunten op het hoofd) kan ik ze bij dat bewustwordingsproces helpen. Ik ondersteun ze graag om die antwoorden vanuit hun innerlijke wijsheid zichtbaar te maken.

Bijzondere inschrijfdatum
Mijn bedrijf Minnemoet heb ik op 29 juli 2019 ingeschreven bij de KvK. De eerste dag dat ik langer leefde dan mijn moeder. Zij is slechts 57 jaar geworden. Voor mij een symbolisch dag om het leven, mijn leven extra te vieren. Minnemoet staat voor goed voor jezelf zorgen, als een moeder voor haar innerlijk kind. Jezelf én de ander te minnen. Zowel op werk als in je privéleven zet je vaak de ander op de eerste plaats en dan pas jezelf. Totdat je merkt dat je dat teveel doet en het ten koste van jezelf gaat. Soms met alle consequenties van dien. Vrouwen vergeten vaak zichzelf te koesteren en te verzorgen voordat ze voor anderen zijn gaan zorgen.

Tijd voor een ander pad
Vanaf 2019 heb ik mijn bedrijf af en toe gecombineerd met mijn baan in loondienst. Ik werkte als management assistente/secretaresse/office manager, ondersteunende rollen. Na veertig jaar in dienstverband vind ik het tijd om het ondernemerspad eens te gaan onderzoeken. Mijn volgende levensfase wil ik anders inrichten dan hiervoor. Ik wil veel meer kiezen voor het werk waar ik echt blij van word en voor honderd procent achter sta. Dat is niet meer in ondersteunende rollen.

Ik had het idee dat ik alles alleen moest kunnen
Ik heb niet lang hoeven wikken en wegen, ik heb al eerder eens als zzp-er gewerkt, zo’n twintig jaar geleden. Toen gaf ik workshops en verkocht ik huidverzorgingsproducten en had ik het idee dat ik alles alleen moest kunnen. Inmiddels kan ik zoveel hulp vragen aan mijn netwerk voor de zaken die mij niet zo makkelijk afgaan maar wel gedaan moeten worden. Na mijn coach-opleiding in 2019 vielen alle kwartjes en besefte ik dat ik al veel langer aan het coachen was bij verschillende teams. Ik voelde vaak de onderstroom bij zo’n team. Er werd vaak wat anders gezegd dan er in werkelijkheid speelde. Nu heeft het een officiële naam. Deze keer heb ik het anders aangepakt en ben ik stap voor stap mijn oude werk gaan loslaten en me meer op het coachen gaan richten. Diverse trainingen en opleidingen daarna nog gevolgd om nog meer ervaring op te doen.

Moeiteloos ondernemen
Wat mij weerhield was dat gevoel dat ik alles alleen moet kunnen en weten. Marketing en zichtbaar zijn, financiën. Ik heb inmiddels besloten dat ik alleen moeiteloos wil ondernemen. Alleen beslissingen wil nemen als het voor 100% goed voelt. Wat anderen er ook van vinden of zeggen. Ik doe het op mijn manier, op mijn tijd. Bij zaken waar ik hulp bij nodig heb vraag ik het vanuit mijn netwerk. Hulp durven vragen was altijd een dingetje. Nu lukt dat zoveel meer en voelt goed. Ik ben milder naar mezelf geworden, ik hoef niet alles te weten en te kennen. Daar zijn anderen voor met hun specialisme.

Doen wat ik het liefst doe
Wat voor mij de doorslag gaf? Sinds 2014 werkte ik op tijdelijke basis bij diverse werkgevers. Dat beviel mij wel en paste veel beter bij mij dan lange dienstverbanden. Tijdelijke ondersteuning van een team, ervoor zorgen dat het secretariaat weer allemaal reilt en zeilt en dan weer weg. Daar lag mijn kracht. De diversiteit en verschillende bedrijfsculturen maakte het voor mij interessant en leerzaam. Mijn huidige contract loopt af en voor mij is het nu een natuurlijk verloop om niet meer voor loondienst te kiezen en me meer op mijn coachpraktijk te focussen. Want dat is wat ik het allerliefst doe:

Minnen moet
45+ vrouwen ondersteunen in hun bewustwording- en/of persoonlijke ontwikkelingsproces. Ze op een speelse creatieve manier weer leren beseffen wie ze echt zijn zonder functie en/of rol. Vrouwen die door ingrijpende gebeurtenissen op hun werk of in privéleven een beetje de weg zijn kwijt geraakt. Die te veel voor anderen hebben gezorgd en te weinig voor zichzelf. Ik leer ze weer leiderschap over hun leven te nemen. Bewust te kiezen hoe zij hun volgende levensfase willen inrichten. Vanuit hun innerlijke kracht en niet meer vanuit hun plichtsgevoel. Daar staat Minnemoet voor.

Minnemoet
minnen moet
heb de moed
jezelf en de ander
te minnen

Wat was is niet meer. En je bent nooit te oud om te veranderen of te leren. Dat wil ik mijn hele leven blijven doen.

Kiezen vanuit verlangen
Het minst leuk aan ondernemen vind ik de marketing om zichtbaar te zijn, de financiële kant er omheen. Daar ga ik anderen voor inzetten om mij daarin te helpen. Zodat ik het uiteindelijk ook zelf kan. Het leukst vind ik de vrijheid om te kiezen waar en met wie ik wil werken. De flexibiliteit in werktijden. Ik hoef niet meer genoegen te nemen met collega’s die mij niet voldoende inspireren en motiveren. Ik kan veel meer kiezen vanuit mijn verlangen en mijn hart.

Mijn advies voor de wikker/weger
Durf te kiezen voor die 100% voor jou. Wat dat dan ook is. Alleen dan kost het zoveel minder energie om te doen waar je goed in bent en blij van wordt. Kies voor mensen om je heen die je inspireren en motiveren. Zoek gelijkgestemden. Dan hoef je niet alles meer uit te leggen, te verantwoorden. Zij begrijpen je. Vertrouw op je eigen kracht. Je weet het.”

Meer weten over Mary Ludwig? Bezoek de website.

Wil jij ook voor jezelf beginnen en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Download dan mijn gratis e-book met de belangrijkste do’s en don’ts voor beginnende ondernemers of neem contact met me op voor een gratis Stap-verder-sessie waarin ik je vrijblijvend – maar gegarandeerd – een stap op weg help!