Overweeg jij om voor jezelf te beginnen? Ter inspiratie en overweging deel ik gastblogs van ervaren ondernemers die de stap naar zelfstandigheid al een tijd geleden hebben gezet. In deze blogs lees je over hun start, hun struggles, hun successen en hoe zij het leven als zelfstandige ervaren. Daarnaast geven ze tips aan vrouwen die op het punt staan om voor zichzelf te beginnen.
Met FanFriday wil ik ondernemende vrouwen een podium geven en beginnende ondernemers inspireren en aanmoedigen een besluit te nemen. Ik wens je veel leesplezier!

Margo Jungerius (44) van BO!NK Theater: theaterschool, theaterproductiehuis en theateracademie
“Theater is, naast elkaar en de hond, onze grote liefde. Door het maken en zelf spelen van toneel heb ik meer zelfvertrouwen en autonomie ontwikkeld. Dat wilde ik graag delen met anderen. Tien jaar geleden zijn Claudia en ik dus voorzichtig gestart met een theaterstichting. Nou ja voorzichtig, het was enorm hard werken want we hadden grote dromen maar werkten er ook nog allebei fulltime bij. Het was toen volgens ons nog niet écht ondernemen, meer ‘spelen’ met onze passie, theater.

Van volwassenen naar kinderen
BO!NK Theater is gestart als theaterstichting voor de gevorderde volwassen speler. We merkten al snel dat het werken met kinderen ons erg aansprak. Kinderen zijn bijzonder gemotiveerd en gedreven! Dus toen een ouder ons benaderde om kleinschalig een theatertraining in Bunnik te verzorgen, doken wij er meteen op. Met een club van 10 kinderen zijn we gestart. Ouders hebben enorm geholpen met de werving van kinderen. Inmiddels is de theaterschool met 100 deelnemers niet meer kleinschalig te noemen.

De onzekerheid van cultureel ondernemen
Claudia is de eerste van ons twee die fulltime voor de stichting ging werken. Dat vonden wij destijds enorm spannend. Cultureel ondernemen is onzeker en we hadden natuurlijk wel een hypotheek te betalen. Veel gesprekken zijn gevoerd met elkaar, over tijd en geld. Want we werkten onszelf een slag in de rondte. Ik heb haar toen echt moeten overhalen om het een paar maanden uit te proberen. Nu zijn we 24 maanden verder. De vrijheid om een werkweek zelf in te delen is in het begin overweldigend geweest voor haar. De angst om opdrachten niet binnen te halen was ook aanwezig én het gevoel altijd te moeten werken. Een ondernemerscoach heeft haar met enkele opdrachten geholpen om hier mee om te gaan. We hebben vaak gedacht: hadden we deze stap maar eerder durven nemen. Ik zie haar floreren, ik zie haar werken vanuit kracht en flow. Dit heeft dus ook een positieve invloed op het bedrijf en ons privéleven. Het is cliché maar waar: wat je aandacht geeft groeit!

Geen subsidies
Claudia is inmiddels echt een cultureel ondernemer te noemen en ik was tot voor kort nog steeds ermee aan het ‘spelen’. Het bleef voor mij een hobby. Vanaf juni 2019 is er bij mij een knop omgegaan. Ik ben deeltijd gaan werken zodat ik ‘aan’ het bedrijf kan werken en Claudia werkt ‘in ‘het bedrijf. We zien onszelf blijvend ontwikkelen, dat is gaaf. Ik doe bijvoorbeeld de marketing en schrijf beleidsplannen, heel ander werk dan dat ik van tevoren had bedacht. Ik volg cursussen in het ondernemerschap en netwerk graag met andere ondernemers. Door de verandering in mijn mindset -van hobbymatig naar professioneel- hebben we toen besloten de stichting op te heffen en volledig een Vof te worden. Een beslissing wat daarvoor ondenkbaar was geweest. Als culturele instelling kan je toch niet zonder subsidies? Ja dus. We willen zelf de regie houden, we willen onafhankelijk zijn. 

Cultuur maak je samen
Maar dan. Zie je eindelijk een groei in je omzet en hoor je ineens dat door corona alle culturele instellingen dicht moeten. Dat sloeg bij ons in als een bom. Alle voorbereidingen, opdrachten en voorstellingen vielen in één klap weg. Ineens ben je als ondernemer heel kwetsbaar.

We kregen helaas geen financiële steun vanuit de overheid maar de steun vanuit ons netwerk is onbetaalbaar. Vrijwilligers boden zich aan om op de nieuwe locatie te klussen, deelnemers die vol vertrouwen zich weer inschrijven voor een nieuw seizoen en opdrachten werden in overleg doorgeschoven naar het najaar. Daar zit gelijk volgens ons de kracht van het cultureel ondernemen in; cultuur maak je samen, als ondernemer sta je dus niet alleen. Wij zijn in deze bizarre tijd op zoek gegaan naar nieuwe samenwerkingen en hebben plannen bedacht om ons netwerk nog meer te versterken.

Liefde voor theater
We groeien, veranderen en passen aan. Soms laten we dingen vallen, soms houden we dingen vast. In de loop der jaren zijn we steeds meer een koers gaan bepalen en weten we meer wat we willen. Het privéleven gaat natuurlijk ook gewoon door. Maar de liefde voor theater is altijd gebleven. De liefde voor het ondernemen is pril maar niet meer weg te denken uit ons leven.

Gouden tips
Een verandering van mindset is essentieel als je met je hobby wilt gaan ondernemen. Het zijn jouw inkomsten dus hanteer een passend uurtarief, ook al doe je het werk nog zo graag. Neem de tijd om een koers te bepalen en je eigen richting te kiezen. Past fulltime ondernemen nog niet? Parttime ondernemen is een prima alternatief om te starten. Hierdoor heb je financiële zekerheid en kun  je doelgericht bezig zijn aan je onderneming. Schakel de hulp in van een (ondernemers)coach. Volg cursussen en sluit aan bij een netwerk voor ondernemers. Besteed veel aandacht aan je netwerk, wees transparant, vraag om steun en geef liefde plus passie terug.”

Meer weten over Margo en BO!NK Theater? Bezoek de website.

Wil jij ook voor jezelf beginnen en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Download dan mijn gratis e-book met de belangrijkste do’s en don’ts voor beginnende ondernemers of neem contact met me op voor een gratis Stap-verder-sessie waarin ik je vrijblijvend – maar gegarandeerd – een stap op weg help!