Overweeg jij om voor jezelf te beginnen? Ter inspiratie en overweging deel ik gastblogs van ervaren ondernemers die de stap naar zelfstandigheid al een tijd geleden hebben gezet. In deze blogs lees je over hun start, hun struggles, hun successen en hoe zij het leven als zelfstandige ervaren. Daarnaast geven ze tips aan vrouwen die op het punt staan om voor zichzelf te beginnen.

Met FanFriday wil ik ondernemende vrouwen een podium geven en beginnende ondernemers inspireren en aanmoedigen een besluit te nemen. Ik wens je veel leesplezier!

Krista de Heer (46) van Belliz | Grafische vormgeving & Webdesign
“Als grafisch vormgever maak ik websites, huisstijlen en promotiemateriaal voor ondernemers. Zodat zij hun bedrijf met trots en op een professionele manier kunnen presenteren aan relaties en potentiële klanten. Een goed design geeft het karakter van jouw bedrijf weer. Zo maak je een betrouwbare indruk en zorg je voor herkenbaarheid. Dit werk heb ik (met uitzondering van websites maken) ook altijd in loondienst gedaan. Maar nu zijn mijn opdrachten een stuk gevarieerder. 

Op zoek naar uitdaging
Het werk dat ik in loondienst deed werd steeds minder interessant, ik werd er niet meer blij van. Ik wilde wel zoeken naar een andere baan waarin ik weer werd uitgedaagd, maar in die periode was de parttime functie waar ik naar zocht niet te vinden. Gelukkig was er financiële ruimte om een tijdje te kunnen overbruggen. Dat maakte het de moeite waard om de sprong te wagen. Het eerste half jaar combineerde ik mijn bedrijf met een parttime dienstverband, maar ik merkte al gauw dat dat hem niet ging worden. Voor mij was het lastig mijn focus te verdelen over mijn baan en mijn eigen zaak, dus ik heb toen mijn baan opgezegd. Inmiddels werk ik nu bijna 12 jaar voor mezelf. 

Zekerheid opgeven
Ik heb niet lang hoeven wikken en wegen over het starten van mijn bedrijf, wel over het al dan niet opzeggen van mijn baan. Want het blijft toch een stukje zekerheid wat je opgeeft. En je weet natuurlijk niet zeker of het gaat lukken. Dat kwam ook door een gebrek aan zelfvertrouwen. Als je mij vijftien jaar geleden had gezegd dat ik nu zelfstandig ondernemer zou zijn, had ik je heel hard uitgelachen. Ik ben echt in het diepe gesprongen, maar heb altijd steun gehad van de mensen om mij heen. Dat was (en is) nog steeds veel waard.

 Grenzen verleggen
Wat ik nog wel eens lastig vind aan ondernemen is om zakelijk te zijn en te beseffen dat het soms beter is afscheid te nemen van een opdrachtgever of een klus te laten schieten. Wanneer er bijvoorbeeld geen klik is met de opdrachtgever (dat vind ik héél belangrijk) of als ik niet achter het product sta. Het leukst vind ik dat ik wel eens dingen moet doen die ik eigenlijk niet durf, of waarvan ik denk dat ik het niet kan. Zo verleg ik steeds mijn grenzen. 

Het effect van netwerken
Ook vind ik het erg leuk om aan mijn bedrijf te werken en te merken dat dat effect heeft. Dat was bijvoorbeeld zo met netwerken: vooral in het begin is het doodeng, maar je kunt er met de juiste instelling en geduld zó veel uithalen. Zoek één of meerdere netwerken die echt bij jou passen, dat maakt het makkelijker. Landelijk of regionaal, alleen vrouwen of gemengd, alleen ZZP’ers of ook grotere ondernemers. Ontbijt, borrels, diners of zelfs sport: er is altijd wel iets te vinden dat bij je past.

Gouden tip
Mijn advies voor andere vrouwen die overwegen voor zichzelf te beginnen? Als jouw middelen en omstandigheden het toelaten: doen! Je leert er heel veel van. Zelfs als het uiteindelijk toch niet bij je blijkt te passen ben je in elk geval een waardevolle ervaring rijker. Heel veel succes!”

Meer weten over Krista de Heer? Bezoek de website.

Wil jij ook voor jezelf beginnen en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Download dan mijn gratis e-book met de belangrijkste do’s en don’ts voor beginnende ondernemers of neem contact met me op voor een gratis Stap-verder-sessie waarin ik je vrijblijvend – maar gegarandeerd – een stap op weg help!