Overweeg jij om voor jezelf te beginnen? Ter inspiratie en overweging deel ik gastblogs van ervaren ondernemers die de stap naar zelfstandigheid al een tijd geleden hebben gezet. In deze blogs lees je over hun start, hun struggles, hun successen en hoe zij het leven als zelfstandige ervaren. Daarnaast geven ze tips aan vrouwen die op het punt staan om voor zichzelf te beginnen.
Met FanFriday wil ik ondernemende vrouwen een podium geven en beginnende ondernemers inspireren en aanmoedigen een besluit te nemen. Ik wens je veel leesplezier!

Kelly Hansler-Loef Bedrijf (39 jaar) van TTOTT
“Ik ben distributeur voor Nederland van Sips of Grace, dé smaakmaker voor water. Ik werk inmiddels 4 jaar voor mezelf. Ik ben begonnen als agente voor een Spaans sieradenmerk voor de Benelux. Al snel kwamen daar wat merken bij maar na verloop van tijd merkte ik dat de sieradenbranche een lastige branche is. Ik heb toen de overstap gemaakt naar de fashion waar ik als agente een Nederlands kledingmerk vertegenwoordigde voor Belgie. Helaas kwam daar na een jaar een einde aan omdat ik niet zo snel groeide als een groot agentschap. Dat heeft wel een knauw gegeven want je zet je voor 200% in om iets op te bouwen maar dan win je het tóch niet van de ‘grotere’.

De muren kwamen op me af
Ik ben toen een half jaar als freelancer gaan werken bij een Belgisch bedrijf voor de Nederlandse markt. Dit was erg leuk en leerzaam. Na een half jaar eindigde dit en toen heb ik even niets gedaan… Dit was maar 2 maanden, want toen kwamen de muren op me af. Ik wil me nuttig voelen. Dat is voor iedereen uiteraard persoonlijk, maar ik werd er niet gelukkig van om hele dagen thuis te zijn… Je wereldje wordt zo klein. Toen ben ik bij Sips of Grace terecht gekomen, ook als agente. Ik merkte al snel dat dit een heel fijn en tof product was en de samenwerking met Marleen verliep ook super goed. Na bijna 4 jaar al als agente gewerkt te hebben, wilde ik meer… dus na goed overleg ben ik na 2 maanden als distributeur begonnen voor Nederland en dat bevalt super goed. Ik zit nog in de opbouwfase, maar heb er alle vertrouwen in dat dit goed gaat komen… Er komen steeds meer branches bij die ons product leren kennen en de reacties zijn erg positief, dus daar zijn we blij om.

Ik hield wel van pionieren
Ik heb best lang gewikt en gewogen voordat ik voor mezelf begon. Voordat ik voor mezelf begon, werkte ik 13 jaar in loondienst. Ik wilde al heel lang iets anders omdat ik het niet naar mijn zin had bij mijn toenmalige werkgever. Ik wist alleen niet precies wat. Het liefst wel iets voor mezelf, maar ja, wat? Toen zag ik op LinkedIn een bericht van een Spaans sieradenmerk. Ze waren op zoek naar een agente voor de Benelux. Ik had gezien dat een oud collega daar had gewerkt. Zij gaf aan gestopt te zijn omdat ze weer een vaste baan wilde, maar als ik van pionieren hield, het zeker iets leuks zou zijn. Nou, daar hield ik wel van, dus heb ik na goed overleg met mijn man, de stap gezet. Ik kon deze kans niet voorbij laten gaan. Ik ben op gesprek geweest en uit alle kandidaten werd ik uitgekozen. Ik heb toen mijn baan opgezegd en ben meteen zelfstandig geworden. Een betere mogelijkheid om de stap uiteindelijk te zetten was er niet.

Open en eerlijk blijven kijken naar jezelf
Wat mij eerder weerhield om voor mezelf te beginnen, waren de onzekerheden: Kan ik het wel? Ga ik geen spijt krijgen? Uiteindelijk ben ik het na veel gesprekken met mijn man en vrienden gewoon gaan doen. Wat belangrijk is, is om open en eerlijk te blijven kijken naar jezelf. Durven toegeven dat het bijvoorbeeld niet werkt, zoals met de sieraden. En dan weer de moed bij elkaar rapen en iets anders proberen. Niet bang zijn te falen, want je faalt nooit!

De leukste kanten van het ondernemerschap zijn voor mij onafhankelijkheid, vrijheid en echt iets voor jezelf doen. De minst leuke kant van ondernemerschap vind ik de onzekerheid van inkomen. Zeker in het begin ben je voornamelijk aan het werk om alle kosten zoals sociale lasten en boekhouder te betalen.

Ga er gewoon voor!
Mijn gouden tip voor de wikker/weger: ga er gewoon voor! Niet twijfelen, maar doen. Het loopt zoals het lopen moet. Dan hoef je ook nooit te zeggen: ‘had ik nu maar….’

Meer weten over Sips of Grace? Kijk op www.sipsofgrace.com


Wil jij ook voor jezelf beginnen en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Download dan mijn gratis e-book met
de belangrijkste do’s en don’ts voor beginnende ondernemers of neem contact met me op voor een gratis Stap-verder-sessie waarin ik je vrijblijvend – maar gegarandeerd – een stap op weg help!