Overweeg jij om voor jezelf te beginnen? Ter inspiratie en overweging deel ik gastblogs van ervaren ondernemers die de stap naar zelfstandigheid al een tijd geleden hebben gezet. In deze blogs lees je over hun start, hun struggles, hun successen en hoe zij het leven als zelfstandige ervaren. Daarnaast geven ze tips aan vrouwen die op het punt staan om voor zichzelf te beginnen.
Met FanFriday wil ik ondernemende vrouwen een podium geven en beginnende ondernemers inspireren en aanmoedigen een besluit te nemen. Ik wens je veel leesplezier!

Helen Kho (43 jaar) van Khoworks
“Ik ben Helen Kho, 43 jaar en met mijn man en dochter van 9 woon ik in Rotterdam. In 2014 startte ik met mijn bedrijf Khoworks en zette daarmee mijn carrière-switch in gang. Dat klinkt als iets wat ik ineens besloot, maar zo is het niet. Met een bedrijfskundige achtergrond in Verandermanagement had ik me in mijn carrière vooral bezig gehouden met het inrichten en optimaliseren van processen, het begeleiden van software implementaties en het vertalen van beleid naar de organisatie. Heel veel jaren heb ik dat heel leuk en uitdagend gevonden, maar op een gegeven moment werd het me duidelijk dat ik in mijn werk niet alles kwijt kon.

Ik begon met een opleiding om me om te scholen
Wat dat dan precies was wist ik niet, maar na een zoektocht naar wat ik wilde, wist ik dat ik mensen op een hele directe manier wilde helpen. Ik begon met een opleiding om me om te scholen tot coach en wist meteen bij de eerste lesdag, dat ik met coaching de juiste richting koos. Het paste helemaal bij wat ik altijd al deed; naar mensen luisteren, hen stimuleren en motiveren om keuzes te maken voor veranderingen die ze zochten. Maar met de opleidingen die ik voor het coachen heb gedaan heb ik zoveel meer mogelijkheden om mensen daarin te bieden wat ze nodig hebben.

Een behoorlijke stap voor iemand die waarde hecht aan zekerheid
Bij de oprichting van mijn bedrijf in 2014 was ik nog 32 uur werkzaam bij een werkgever. In mijn vrije uren studeerde ik en begon ik mensen te coachen om ervaring op te doen. Tot ik op een zekere dag wist, dat het tijd was om volledig te kiezen voor mijn bedrijf. Ik zag mezelf inmiddels helemaal als coach en ik voelde aan alles dat ik niet langer meer tijd wilde besteden aan ander werk dan het werken voor mijn bedrijf.

Ik besloot begin 2017 ontslag te nemen na er 12,5 jaar met enorm veel plezier gewerkt te hebben. Het was een behoorlijke stap, zeker voor iemand die ontzettend veel waarde hechtte aan zekerheid is het opzeggen van een goede baan bij een uitstekende werkgever een big deal. Mijn man was al voor zichzelf begonnen enkele jaren eerder en steunde me er volop in.

Ik help ondernemers met meer plezier, vertrouwen en voldoening te ondernemen
Nu help ik met Khoworks ondernemers om met meer plezier, vertrouwen en voldoening te ondernemen. Dat doe ik door hen te helpen om de belangrijke plannen en ideeën ook daadwerkelijk te implementeren. Want niet alleen als je in loondienst werkt, heb je een hang naar de zekerheid van je salaris. Ook bij ondernemers zie ik precies hetzelfde gebeuren. Heb je eenmaal je klanten, producten, je omzet, dan geeft dat ook weer een bepaalde zekerheid. Ondernemers die dan een idee hebben voor een nieuw product, een andere doelgroep of een ander verdienmodel zie ik dat vaak niet doorzetten.

Ondernemers wijten het aan drukte, niet weten waar te starten, gebrek aan focus of discipline of twijfels over de haalbaarheid ervan. Voor je het weet ben je een aantal jaren verder, doe je wat je deed terwijl je geen gehoor geeft aan nieuwe wensen. Samen met die ondernemers zorgen we ervoor dat ze de keuzes maken waardoor ze (weer) plezier hebben in hun werk en het ondernemerschap.

Je blijft leren en ontwikkelen
Ik ben mijn onderneming begonnen om op mijn manier mensen te kunnen helpen en daar alle vrijheid in te hebben. Nooit had ik er bij stil gestaan hoeveel er bij het ondernemerschap komt kijken en hoe intens ik daarvan geniet. Je blijft leren en ontwikkelen, je blijft je grenzen verleggen en doet dingen die je een paar jaar ervoor niet had kunnen bedenken.

Een goede structuur en prioriteiten kunnen stellen is echt belangrijk
Wat ik soms lastig vind is dat je bijna alles zelf doet. De administratie heb ik inmiddels volledig uit handen gegeven en dat geeft me heel veel rust. Bij een aantal marketing activiteiten heb ik ook ondersteuning en ik kan er nog wel een aantal bedenken. Je bent als ondernemer echt met ontzettend veel dingen bezig. Een goede structuur en prioriteiten kunnen stellen is echt belangrijk. Of hulp daarbij.

Gouden tip voor wikker en weger
Voor nieuwe ondernemers zou ik zeggen, dat het investeren in jezelf ontzettend belangrijk is. Blijf vooral niet tobben, maar zorg ervoor dat je in oplossingen blijft denken. En soms betekent dat dat je hulp inschakelt om je volgende stappen te kunnen zetten.”


Wil jij ook voor jezelf beginnen en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Download dan mijn gratis e-book met
de belangrijkste do’s en don’ts voor beginnende ondernemers of neem contact met me op voor een gratis Stap-verder-sessie waarin ik je vrijblijvend – maar gegarandeerd – een stap op weg help!