Ondanks dat de wereld veranderd is door de komst van het coronavirus, betekent dit niet dat we geen dromen of verlangens meer hebben. En ook niet dat dromen geen werkelijkheid kunnen worden. Integendeel. Want een goed idee kan nog steeds een heel goed idee zijn. Misschien juist wel nu.
Overweeg jij om voor jezelf te beginnen? Ter inspiratie en overweging deel ik gastblogs van ervaren ondernemers die de stap naar zelfstandigheid al een tijd geleden hebben gezet. In deze blogs lees je over hun start, hun struggles, hun successen en hoe zij het leven als zelfstandige ervaren. Daarnaast geven ze tips aan vrouwen die op het punt staan om voor zichzelf te beginnen. Ook in deze onzeker tijd.
Met FanFriday wil ik ondernemende vrouwen een podium geven en beginnende ondernemers inspireren en aanmoedigen een besluit te nemen. Ik wens je veel leesplezier!

Gaby Ermstrang (42) van Ermstrang Fotografie
“Ik ben fotograaf. Mijn discipline ligt in de bruidsfotografie. Maar ik geef ook fotoles. Er lopen op dit moment zo’n vijf online en live cursussen die ik zelf ontwikkeld heb en geef (samen met twee vaste lesassistenten, een oud student die is blijven plakken en mijn echtgenoot). Daarnaast heb ik nu twee fotostudio’s waar ik ook studio-opnamen maak. Eén van de studio’s is volledig ingericht voor newborn fotografie die wordt gedaan door een collega van mij, Petra de Vormer. Tevens een oud student die is blijven plakken. 

Crisis
Dit is totaal anders dan wat ik deed in het bedrijfsleven, waar ik in mijn laatste functie de titel personeelsmanager mocht dragen. Een super leuk en dynamische functie, maar heel iets anders. Toen ik zwanger raakte van mijn dochter begon de laatste crisis in NL. Deze zorgde voor een behoorlijke krimp in het bedrijf. Wij gingen van 120 naar 20 man personeel en een personeelsmanager staat dan ineens niet meer zo hoog op het lijstje. Dus ik lag eruit. 

Gewoon Gaby
In eerste instantie was ik heel erg verdrietig. Uiteindelijk bood mij dit een kans om heerlijk te gaan moederen. Nu is mijn state of mind niet ingesteld om alleen maar te moederen, zeker niet na een dienstverband waarbij ik soms weken van 60 a 70 uur draaide. Daar zat ik dan, thuis, met een baby. Heerlijk, zeker, maar ik had ook echt iets om handen nodig om Gaby te zijn. Niet alleen mama, huisvrouw, poetsvrouw, maar gewoon Gaby. Dus ben ik mijn camera op gaan pakken, gaan lezen over fotografie, cursussen gaan volgen. Inmiddels werk ik 5 jaar voor mezelf als fotograaf. 

Iets voor mezelf
Uiteindelijk is het wel een grappige terugblik. Want mijn hele leven in dienstverband heb ik gehunkerd naar iets voor mezelf. Alleen ik wist nooit in wat. Zal ik dan een uitzendbureau beginnen? Of een bemiddelingsbureau? Het ondernemerschap heeft altijd in mijn bloed gezeten. Alleen ik wist het nooit goed te uiten. Het moederschap gaf voor mij de doorslag. Want overdag was (of ben) ik mama en in de avond ging ik werken. Achter de computer, administratie, editing. 

Hard voor weinig, nooit chagrijnig
Ik ben, ondanks mijn sterke persoonlijkheid, ook best onzeker. Werkt het wel? Vinden ze het wel mooi? Ik kan heel slecht tegen nativiteit of negatieve klanten. Dat zijn wel dingen die me soms nog wel sceptisch maken. Het gaat inmiddels een stuk beter, maar het is hard werken. Net als het gezegde “hard voor weinig, nooit chagrijnig”- dat is wel mijn levensmotto geworden. Ik weet inmiddels wat ik maak en sta achter mijn product en daar ben ik trots op. Het is wel veel sparren met collega ondernemers. Dat advies is ook zeker wel wat ik startende ondernemers wil bijbrengen. Blijf praten met collega ondernemers. Blijf sparren. Blijf leren. Blijf ontwikkelen. 

Dit pakt niemand me meer af
Een van de leukste kanten van het ondernemerschap is dat ik heel veel tijd met mijn dochter heb die niemand meer van mij afpakt. Ik heb een onwijs avontuurlijk leven. Ik reis heel veel. In de afgelopen jaren ben ik in onder andere Dallas, New York, Barcelona, Split en Puerto Rico geweest. Ik leer, ik geniet en ik onderneem. De minste kant blijven vervelende klanten. En helaas kan je die in ieder vakgebied tegenkomen. Dat zijn de klanten die je dag weten om te buigen. Klanten die het onderste uit de kan willen hebben. Het misschien wel beter weten. Of een vervelende mening hebben. Ze komen nooit wanneer het gelegen komt.  Ik zeg altijd, je hebt er gemiddeld 1 keer per half jaar één. Ik leer ervan. Uiteindelijk is het goed voor je, het houdt je scherp en het hoort er simpelweg bij. 

Gouden tip voor de wikker/weger?
Ik kan niet negatief genoeg zijn over het ondernemerschap. Het is heel hard werken, vaak draai je thuis dubbele diensten. Overdag de kinderen en in de avond nog even door achter de laptop. Ik heb zeker de eerste periode veel feestjes en uitjes gemist bij vrienden en familie. Je bankrekening is waarschijnlijk de eerste periode nog minder dan minder en je vraagt je regelmatig af waarom je dit ook alweer wilde doen. Blijf altijd in gedachte houden, het was een droom, een liefde die je wilde vervullen en daar ben je mee aan het werk. En iedere mijlpaal die je haalt brengt geluk voor tien in je hart. Zet ‘m op! Je kan het!” 

Meer weten over Gaby van Ermstrang Fotografie? Bezoek de website.


Wil jij ook voor jezelf beginnen en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Download dan mijn gratis e-book met
de belangrijkste do’s en don’ts voor beginnende ondernemers of neem contact met me op voor een gratis Stap-verder-sessie waarin ik je vrijblijvend – maar gegarandeerd – een stap op weg help!