Overweeg jij om voor jezelf te beginnen? Ter inspiratie en overweging deel ik gastblogs van ervaren ondernemers die de stap naar zelfstandigheid al een tijd geleden hebben gezet. In deze blogs lees je over hun start, hun struggles, hun successen en hoe zij het leven als zelfstandige ervaren. Daarnaast geven ze tips aan vrouwen die op het punt staan om voor zichzelf te beginnen.
Met FanFriday wil ik ondernemende vrouwen een podium geven en beginnende ondernemers inspireren en aanmoedigen een besluit te nemen. Ik wens je veel leesplezier!

Esther van Halteren (51) van Aliis Non Sibi Verhuurmakelaar & Woningbeheerder
Ik ben van de generatie ‘Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid.’ Een bekende Postbus 51 reclamecampagne uit de jaren ’80. Over zelfstandigheid en ondernemerschap werd toen niet gepraat. Een vaste baan was het doel. In de afgelopen jaren is het aantal vrouwelijke ondernemers in Nederland gestaag gestegen. In vergelijking met 2012 waren er in 2018 ruim 132 duizend meer vrouwelijke ondernemers, een toename van 24,5 procent.[1] Er zijn dus vele vrouwelijke ondernemers bijgekomen. Ik ben met vijftig aan een tweede startup begonnen. Dus wat houdt jou tegen?

Laatbloeier
Na het behalen van mijn diploma was het vanzelfsprekend om in dienst te gaan bij een organisatie of bedrijf. Weerstand tegen het ondernemerschap had ik niet. Het kwam toen helemaal niet als optie bij me op. Inmiddels doet mijn oudste zoon sinds zijn 15e niets anders dan samen met anderen ondernemen. Ik ontving na wat omzwervingen op mijn 27ste het HBO diploma Communicatiemanagement en ging in vaste dienst. Na 10 jaar begon mijn karakter op te spelen. Ik wilde vrij zijn en zelf bepalen hoe mijn toekomst er uit zag. Rond mijn 40ste ben ik als hybride ondernemer met GewoonEsther Communicatie begonnen. Mijn 4e puberteit brak aan. Na een coachingstraject wist ik dat mijn uitdaging lag in zelfstandigheid.   

Tropenjaren
Mijn partner en ik hadden toen twee kleine kinderen. Hij werkt in de telecom. Altijd reorganisaties en onzekerheid. Dus ben ik parttime gaan freelancen. 20 uur in vaste dienst, de rest bij mooie opdrachtgevers in het onderwijs en de zorg. Toch die zekerheid, hè?! Toen meer dan fulltime werken én kleine kinderen, een stevige verbouwing en een veelvuldig reizende partner niet meer samen gingen, ben ik volledig zelfstandig geworden. Niet echt een logische keuze, maar het gaf wel meer rust. Best spannend ook. En dus pakte ik alles aan. Zei overal ja tegen uit angst dat ik onvoldoende financiële reserves zou hebben voor slechtere tijden. Dat zijn tropenjaren geweest, want die slechte tijden kwamen niet!

De wind onder mijn vleugels
Petra Deken, vriendin en studiegenote uit Den Haag, was mij al voorgegaan in het ondernemerschap. Zij is, samen met een aantal anderen, de wind onder mijn vleugels geweest. Dat heb je nodig. Een partner die je steunt en meedenkt. En die manager die je een langdurige freelance opdracht meegeeft bij het afscheid. Dat gaf meteen een goede start. Maar ook vrienden en een goed netwerk die je de eerste opdrachten gunnen. Voor jezelf beginnen kan soms gewoon een vanzelfsprekende stap zijn. Ga niet ondernemen omdat je nergens anders terecht kunt. Dat is geen goed begin. Het is onzin dat je met een ondernemers-gen geboren moet zijn. Ondernemen kun je echt wel leren. Maar je moet wel kansen kunnen zien. Over je eigen grenzen heen gaan. Het werk komt niet altijd op je af.

5e puberteit
Vlak voordat ik 50 werd, brak mijn 5e puberteit aan. Ik was klaar met mijn vak. Wilde duidelijk wat anders. Niet in vaste dienst. Dat gaat niet meer. Dus heb ik afstand gedaan van mijn ‘identiteit’ en forse inkomen als communicatieadviseur. Je doet dan een jas uit en moet jezelf opnieuw uitvinden. In die periode ben ik mijzelf echt tegengekomen. Je gaat aan jezelf twijfelen, hè? Zeker op die leeftijd. Want ondanks dat men zegt dat 50 het nieuwe 30 is, besef ik maar al te goed dat mijn leeftijd er inmiddels toe doet. En niet altijd in positieve zin, dacht ik. Toch ben ik gewoon weer een nieuw bedrijf begonnen: Aliis non sibi | verhuurmakelaar & woningbeheerder.

Praktisch bezig zijn
Ik ben gaan doen wat ik er een aantal jaren gewoon bij deed: woningen beheren en verhuurmakelaar zijn. Maar nu voor andere woningeigenaren. Ik wilde meer waarde toevoegen en praktisch bezig zijn. Door met mijn hoofd én handen bezig te zijn. Voor particuliere woningeigenaren in de regio Rotterdam-Rijnmond. Mijn ervaring én mijn leeftijd neem ik daarin handig mee. Ik kan nu rust en wijsheid combineren met energie en doorzettingsvermogen.

Voor anderen, niet jezelf
Mijn hippe cabrio is geruild voor een soort klusbus met gereedschap en (tweedehands) spullen. Ik werk samen met aannemers en klussers bij renovatie, doe de inkoop van de inrichting, werf huurders via mijn platform www.residencerotterdam.com en voor de huurders tijdens hun verblijf in Nederland. Aliis non sibi is Latijns en betekent ‘Voor anderen, niet jezelf’. Daar word ik blij van. Belangrijk element van ondernemen: doen waar je blij van wordt! Maar ik blijf een één-wijfsbedrijf. Klein maar fijn en met veel aandacht. Geen personeel, geen bedrijfsruimte, geen mooie auto. Tegenwoordig doe ik mijn woningcontroles op de motor. Tja, puberteit hè!”

Meer weten over Esther van Aliis non sibi? Bezoek de website.

[1] Bron: https://www.staatvanhetmkb.nl/nieuws/stijgend-aantal-vrouwelijke-ondernemers-in-nederland


Wil jij ook voor jezelf beginnen en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Download dan mijn gratis e-book met
de belangrijkste do’s en don’ts voor beginnende ondernemers of neem contact met me op voor een gratis Stap-verder-sessie waarin ik je vrijblijvend – maar gegarandeerd – een stap op weg help!