Overweeg jij om voor jezelf te beginnen? Ter inspiratie en overweging deel ik gastblogs van ervaren ondernemers die de stap naar zelfstandigheid al een tijd geleden hebben gezet. In deze blogs lees je over hun start, hun struggles, hun successen en hoe zij het leven als zelfstandige ervaren. Daarnaast geven ze tips aan vrouwen die op het punt staan om voor zichzelf te beginnen.
Met FanFriday wil ik ondernemende vrouwen een podium geven en beginnende ondernemers inspireren en aanmoedigen een besluit te nemen. Ik wens je veel leesplezier!

Emily Jacometti (36 jaar) van Flavour, HackShield Future Cyber Heroes, Quinn The Dispatch Academy en Collegia  Gamified Learning Environment
“Ik ben CO-CEO, mijn andere zakelijke helft is Tim Murck. De afgelopen jaren ben ik verantwoordelijk geweest voor het opbouwen van het bedrijf. We begonnen in een garage en eindigde met ongeveer 100 man. Ik werk al 12 jaar voor mezelf maar de afgelopen twee jaar zijn we gericht op het ontwikkelen van producten die een positieve impact hebben op maatschappelijke problemen. Helaas, of misschien gelukkig, heb ik nooit in loondienst gewerkt (buiten wat bijbaantjes om).

Rondkomen van brood met pindakaas
Ik heb vanuit mijn studie het bedrijf opgericht, bij mijn ouders gewoond en de eerste jaren rondgekomen van brood met pindakaas. Zonder banklening of investeerder hebben we organisch het bedrijf uitgebouwd.

Eén avond wikken en wegen
Ik heb één avond gewikt en gewogen voordat ik van start ging. Ik had een baan aangeboden gekregen maar mijn relatie liep op de klippen. Eén avond met mijn beste vriend op een terrasje in Utrecht was genoeg om mijn leven helemaal om te gooien, te verhuizen, mijn baan tóch niet aan te nemen en een bedrijf te beginnen. Beste beslissing ooit.

Het maakte me niet uit dat we begonnen met niets
De gedachte “waarom niet?” heeft voor mij de doorslag gegeven om voor mezelf te beginnen.  Wat heb ik nou wezenlijk te verliezen? Ik had nog geen kinderen, hypotheek of andere verplichtingen. En zelfs dán had dat misschien weinig uitgemaakt. De vrijheid lonkte. De mogelijkheid om mijn eigen keuzes te maken, fouten te maken en zelf te leren trok me aan. Ik was niet iemand die uitdagingen uit de weg ging en het leek me oprecht super interessant om van alle aspecten van een bedrijf opbouwen te leren. Het maakte me niet uit dat we begonnen met niets.

Er was altijd de angst dat het niet zou lukken. Gebrek aan financiering, geen netwerk, geen klanten, geen geld. Maar ik had er wel vertrouwen in dat we altijd een manier zouden vinden om die problemen op te lossen.

“Grijze” mannen en vrouwen stonden ons bij
Absoluut, stapje voor stapje. Het heeft ons tien jaar gekost om een aantal basislessen te leren. De beste beslissing is dat we vanaf het begin af aan een Raad van Advies hadden. Vier “grijze” mannen en vrouwen die het leuk vonden om jonge ondernemers te helpen en begeleiden. Elk kwartaal zetten wij een lekkere hap neer (Indiaas) en legden we onze uitdagingen aan hen voor. Ze kwamen altijd gewapend met goede adviezen, ervaring en netwerk dat ze met ons deelden. Tegenwoordig is de RVA wat gemoderniseerd en zijn er nieuwe mensen toegetreden die passen bij de fase waarin het bedrijf nu is.

De leukste kant van het ondernemerschap
De vrijheid. Zodra we begonnen te groeien kwam er ook een hoop verantwoordelijkheid bij kijken. Zorgen om oplopende kosten, konden we iedereen wel betalen? Namen we niet teveel risico? Wat nou als we failliet zouden gaan? Etc. Maar waar ik superblij van werd, en word, is het feit dat ik op sta elke dag en zelf bepaal welke beslissingen ik neem. Het is een avontuur om samen met mijn partners te experimenteren, te zoeken naar wegen die erken, businessmodellen die nog niet bestaan en producten te ontwikkelen waar ik helemaal achter sta. Als iets voor mij belangrijk is, zoals diversiteit, is er altijd ruimte om daar iets mee te doen. Wil ik de cultuur aanpakken? Dat kan. Wil ik vaker spreken over hoe belangrijk gelijkheid is? Dan zoeken we daar een manier voor.

De minst leuke kant van het ondernemerschap
Er zijn altijd aspecten die minder leuk zijn. Op dit moment is het “hoe krijgen we iedereen mee en bouwen we een product dat écht langdurig impact maakt?” Dan komen er altijd problemen op je pad, technologie die niet goed werkt en moet worden herbouwd, klanten die sneller willen, liquiditeit die soms stroever loopt dat je zou willen, onderlinge spanningen in teams, te weinig goede mensen die ons weten te vinden en dus een flink tekort aan ontwikkelaars. En ga zo maar door. Daarnaast moet je het leuk vinden om sommige weken 80 uur te werken en op zondag met een kop thee weer achter je laptop te kruipen. Mijn motivatie gaat dan ook alle kanten op, sommige dagen heb ik écht even een boost nodig. Maar onder aan de streep ben ik blij dat ik ondernemer ben.

Gouden tip voor de wikker/weger
“Done is better than perfect”. Ik kom zoveel mensen tegen die graag voor zichzelf willen beginnen en wachten tot de omstandigheden perfect zijn.  Voor mij is dat nooit het geval geweest. Het heeft flink wat opoffering gekost om hier te komen. Zowel in tijd maar ook financieel. Misschien zijn er mensen die het wel lukt om in één keer succesvol te zijn, kudos voor hen. Mijn advies zou zijn om jezelf niet te vergelijken met mensen die al een stap verder zijn maar je eigen tempo aan te houden. Klein beginnen is daarin denk ik de beste stap. Een eerste klant zoeken, een social media kanaal beginnen naast je baan, aankondigen wat je van plan bent etc. Zo zijn er nog honderd stappen die je kan nemen die geen (of een beperkt risico) met zich meebrengen. Dan ben je in elk geval de “drempel’ over.”


Wil jij ook voor jezelf beginnen en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Download dan mijn gratis e-book met
de belangrijkste do’s en don’ts voor beginnende ondernemers of neem contact met me op voor een gratis Stap-verder-sessie waarin ik je vrijblijvend – maar gegarandeerd – een stap op weg help!