Overweeg jij om voor jezelf te beginnen? Ter inspiratie en overweging deel ik gastblogs van ervaren ondernemers die de stap naar zelfstandigheid al een tijd geleden hebben gezet. In deze blogs lees je over hun start, hun struggles, hun successen en hoe zij het leven als zelfstandige ervaren. Daarnaast geven ze tips aan vrouwen die op het punt staan om voor zichzelf te beginnen.
Met FanFriday wil ik ondernemende vrouwen een podium geven en beginnende ondernemers inspireren en aanmoedigen een besluit te nemen. Ik wens je veel leesplezier!

Diana Plat (50), van Pink Orange
“Ik ben persoonlijk leiderschap coach en help ondernemers en ondernemende mensen de regie te nemen over hun leven om zo hun mooiste leven te leiden. Ik heb hiervoor mijn eigen methodiek ontwikkeld, geïnspireerd door o.a. Tony Robbins, Michael Plilarczyk, Robert Bridgeman, Tara Mohr en Oprah Winfrey. Waar nodig zet ik ook essentiële olie in bij mijn coaching sessies, maken we bijvoorbeeld een moodboard (of is het meer een “moedbord”?) en gaan we aan de slag met kernwaarden, EFT of NEI. Coaching is altijd maatwerk, dus ik kijk samen met mijn klant wat nodig is.

Sherpa
Ik zie mezelf als een sherpa op de reis van mijn klant. Die bepaalt de bestemming én de route. Ik begeleid hem of haar op zijn weg, denk mee over de gekozen route, waarschuw voor lastige stukken en faciliteer waar nodig. Kortom: je moet het wel zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen!

Voor mezelf beginnen
In 2013 ben ik gestart. Ik moest 8 weken plat liggen na een ongeluk. In die tijd had ik heel veel tijd om na te denken en toen is het idee ontstaan om voor mezelf te beginnen. Toen ik weer enigszins hersteld was, ben ik direct begonnen en naarmate mijn herstel vorderde, ben ik steeds meer uren gaan werken.

Jezelf verkopen
Ik heb bijna 15 jaar gewerkt als district manager bij een uitzendbureau. In die tijd sprak ik veel ondernemers die heel goed waren in hun vak, maar die niet altijd even goed waren in het verkopen van zichzelf, hun dienst of hun product. Omdat ik vanwege mijn achtergrond in “uitzendland” heel veel ervaring heb met acquisitie én met coaching, besloot ik deze ondernemers te gaan helpen.

Een verschil maken
Na verloop van tijd kwam ik er steeds meer achter dat het niet zozeer lag aan het “niet kunnen verkopen”, maar veel meer aan het ontbreken van persoonlijk leiderschap en het niet scherp hebben van doelen. Wat wil je nou echt? Waar word je blij van? Hoe ziet jouw mooiste leven eruit? Daardoor is mijn werk steeds meer verschoven naar coaching op het gebied van persoonlijk leiderschap. Superleuk en dankbaar werk. Ik merk dat ik door mijn werk echt het verschil kan maken en dat is zo mooi om te zien!

Twijfel
Ik kom uit een ondernemersgezin. Dat maakte de stap denk ik wel iets makkelijker. Maar ook ik twijfelde aan mijn eigen kwaliteiten. Kan ik dit wel? Wat als het niet lukt? Zou ik wel klanten krijgen? Red ik het financieel als alleenstaande moeder van twee pubers? Spannend wel. Bovendien wist ik lange tijd wel dat ik “iets” voor mezelf wilde doen, maar wat dat “iets” dan zou moeten zijn? Dat was lang onduidelijk. Inmiddels niet meer hoor, ik ben heel blij met wat ik doe en heb nog geen moment spijt gehad van mijn keuze! Ik heb nog altijd soms mijn twijfels. Ja, dus ook na ruim vijf jaar succesvol ondernemer te zijn. Als je wacht totdat alle obstakels uit de weg zijn geruimd, ga je nooit beginnen!

Prachtige gesprekken
De leukste kant van het ondernemerschap is voor mij de vrijheid, al die bijzondere mensen die ik spreek. Maar vooral voel ik me bevoorrecht dat mensen mij zo vertrouwen dat ze hun diepste angsten en twijfels met me delen. Daar ontstaan de prachtigste gesprekken… En dat ik dan mag en kan helpen, zodat mijn klant haar mooiste leven kan gaan leiden, dat is toch fantastisch?! Op dit moment begeleid ik vooral mensen 1 op 1. In de toekomst wil ik ook groepen gaan coachen. Als ondernemer sta je nooit stil. Je bent altijd in je hoofd al bezig met de volgende stap. En hoe tof is het als je je bedrijf ziet groeien terwijl je de dingen doet die je leuk vindt?

Collega’s
Ik mis wel eens collega’s. Ik los dat op door te sparren met vakgenoten, maar eerlijk is eerlijk; dat vervangt niet helemaal het hebben van directe collega’s. Aan de andere kant brengt mijn werk zoveel mooie dingen met zich mee, dat compenseert het niet hebben van collega’s ruimschoots hoor!

Gouden tip voor de wikker/weger
Start before you’re ready, because you never are!”

Meer weten over Pink Orange? Bezoek de website.

Wil jij ook voor jezelf beginnen en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Download dan mijn gratis e-book met de belangrijkste do’s en don’ts voor beginnende ondernemers of neem contact met me op voor een gratis Stap-verder-sessie waarin ik je vrijblijvend – maar gegarandeerd – een stap op weg help!