FanFriday Blog Aedith Hagenaar

Overweeg jij om voor jezelf te beginnen? Ter inspiratie en overweging deel ik gastblogs van ervaren ondernemers die de stap naar zelfstandigheid al een tijd geleden hebben gezet. In deze blogs lees je over hun start, hun struggles, hun successen en hoe zij het leven als zelfstandige ervaren. Daarnaast geven ze tips aan vrouwen die op het punt staan om voor zichzelf te beginnen.

Met FanFriday wil ik ondernemende vrouwen een podium geven en beginnende ondernemers inspireren en aanmoedigen een besluit te nemen. Ik wens je veel leesplezier!

Aedith Hagenaar, 51 jaar, van Palaysia Publishers
“Wat ik doe is drieledig: ik ben uitgever van boeken en kaartensets (en cd’s, dvd’s, online cursussen, enz). Daarnaast schrijf ik zelf, en run ik de webwinkel. Alles op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en body-mind-spirit. Ik heb carrière gemaakt in de tabakswereld, en daarna in de installatiebranche. De uitgeverij-wereld is dus totaal anders en ik had er weinig verstand van, ik heb me daarom ook heel lang een outsider, onervaren, en misschien zelfs een beetje ‘imposter’ gevoeld, maar tegelijkertijd zag ik hoeveel méér ik kon juist omdát ik out-of-the-box kon denken.

Geen haantjes-ego
Ik was de eerste uitgever met een website, de eerste uitgever met een eigen webwinkel (en fulfilment), de eerste die ook cd’s uitgaf, de eerste die ook dvd’s uitgaf, de eerste die multi-media producties maakte (dus boeken combineren met online cursussen), de eerste die andere producten bij de boeken verkocht (bv. stenen). Ik maakte de stap naar Duitsland, en later naar Engeland. Ik heb geen behoefte me met de grote jongens te meten en ik denk dat het ontbreken van een haantjes-ego vrouwen sowieso helpt in hun ondernemerschap.

Sprankelende ogen
Mijn bedrijf bestaat drieëntwintig jaar, maar ik heb pas na drie jaar mijn baan opgezegd en fulltime gaan ondernemen. Eerst was ik nog in loondienst, vooral omdat ik dacht dat mijn bedrijf gewoon een hobby was die ik ernaast deed – ik gaf toen alleen nog mijn eigen werk uit. Maar na drie jaar, toen ik op mijn werk in een reorganisatie zat en veel mensen moest ontslaan, gebeurden er twee dingen: ten eerste dacht ik, wat doe ik in deze baan, ik vind dit helemaal niet leuk, en ten tweede zei een kennis: je ogen sprankelen als je vertelt over je hobby-bedrijf.

Mijn passie volgen
Het grappig was, dat ik in een van mijn boeken al geschreven had over dat je je passie moest volgen (dat was drieëntwintig jaar geleden echt erg vernieuwend). Maar ik had me helemaal niet gerealiseerd dat MIJN passie dus juist bij die hobby lag: boeken en body-mind-spirit. Toen ik dat eenmaal doorhad, heb ik binnen twee weken mijn baan opgezegd en ben ik fulltime gaan ondernemen. Ik had er nog geen fulltime inkomen uit, maar dat weerhield me niet: omdat mijn derde boek zeer goed verkocht zag ik dat er potentie in zat.

Alles zelf uitvinden
Het starten van het bedrijf zelf, wat ik dus eerst als hobby deed, daar heb ik wel over nagedacht: ik moest geld lenen om de eerste boeken te kunnen financieren, terwijl we net een huis gekocht hadden en een klein baby’tje hadden. Maar tegelijkertijd vond ik het een leuk avontuur, en omdat ik het naast een baan deed had ik er vertrouwen in. Een belangrijkere overweging was of ik niet met mijn eerste boek naar een ‘officiële’ uitgever zou gaan (zoals ik al zei, ik kende de wereld niet en moest alles zelf uitvinden) maar ik realiseerde me twee dingen: ik was goed in marketing en dat was waar uitgeverijen (toen) slecht in waren en ik wist dat ik ondernemend was. Dat gecombineerd met jeugdige naïviteit 😉 maakte dat ik de stap zette.

Avontuur en vrijheid
Avontuur en vrijheid gaven de doorslag. Ik had in de corporate wereld gewerkt en ondanks dat ik snel carrière had gemaakt, werd het gebrek aan vrijheid iets waar ik vaak tegen op liep. Er was weinig dat me weerhield. Wel heb ik altijd coaches gehad die me ondersteunden bij het helder krijgen van dingen, zodat ik betere beslissingen kon nemen.

Niet alleen glamour
Wat ik het minst leuk vind aan ondernemen? Dingen die je eng vindt toch moeten doen, zoals actief verkopen – dat heb ik echt moeten leren. Natuurlijk kun je overal mensen voor inhuren, maar dat is niet altijd betaalbaar. Mensen zien vaak alleen het glamoureuze aan ondernemerschap, maar ze vergeten dan dat je als ondernemer, zeker in het begin of als je financieel in zwaar weer zit, je heel veel zelf moet doen: van het sjouwen met zware dozen en het opbouwen van je stand op een beurs, tot het repareren van je computer. De financiën zijn ook een dingetje… als het niet goed gaat, is er geen echt vangnet.

Flexibel met zzp’ers en freelancers
Omdat ik had meegemaakt hoe moeilijk het is in Nederland om personeel te hebben, hoeveel zorgen je hebt als je bedenkt hoeveel mensen je aan het werk moet houden en hoe verkeerde keuzes een kleine ondernemer soms de kop kunnen kosten, heb ik geen personeel. Ik werk alleen met zzp-ers en freelancers. Zelfs mijn assistente heeft haar eigen bedrijf. Het voordeel daarvan is dat ze allemaal veel ondernemender zijn dan iemand in loondienst zou zijn. En het grootste voordeel is natuurlijk de flexibiliteit die je daarmee hebt.

Vrijheid op vele vlakken
Het leukste aan ondernemen, en voor mij het allerbelangrijkste, vind ik de vrijheid, en die is op zoveel vlakken in te vullen. De vrijheid om je eigen beslissingen te nemen, de vrijheid om dus ook idealistische beslissingen te kunnen nemen en dat niet alles alleen maar om winst-winst-winst gaat. Daar komt overigens wel bij, dat je zelf je eigen leergeld betaalt in plaats van je werkgever! De vrijheid om je eigen tijd in te delen, de vrijheid om te werken waar je wilt, wanneer je wilt, met wie je wilt – de vrijheid om contracten te verbreken, niet met mensen samen te hoeven werken waar je geen klik mee hebt. De vrijheid om je geld uit te geven zoals je wilt. De vrijheid om er voor je kinderen te zijn, om dingen voor school/sport/enz te doen omdat je over je eigen tijd beschikt, de vrijheid om je werk rondom je kinderen te plannen en om vanuit huis te werken.

Successen voelen meer bevredigend
Wat ik ook zo ontzettend leuk vind is dat ik elke dag dingen doe die ik zo ontzettend leuk vind! Ik heb van mijn twee passies (boeken/kennis/wijsheid en persoonlijke ontwikkeling/spiritualiteit/female empowerment) mijn werk gemaakt. Dat is echt zo’n zegen en zo’n basis van plezier in mijn leven. En wat er dan specifiek met mijn type bedrijf nog bijkomt, is dat ik in de gelegenheid kom om de groten der aarde op het gebied van persoonlijke ontwikkeling te ontmoeten, met ze te werken, en vaak kosteloos hun programma’s te volgen. Wat ik ook echt leuk vind is zo’n grote naam binnenhalen, of beter gezegd: alle successen voelen zoveel meer bevredigend als het je eigen bedrijf is, je eigen idee, je eigen actie.

Nuchter en no-nonsense
Mensen denken vaak dat het ondernemerschap onzeker, en daarmee onveilig is. En het is waar dat maar heel weinig bedrijven langer dan vijf jaar blijven bestaan. Maar ik vraag me altijd af door wie die bedrijven geleid worden (macho’s die al een BMW kopen voordat ze nog maar één ding verkocht hebben, of start-ups die meteen in een grachtenpand gaan zitten?). Want als je gewoon nuchter, no-nonsense en hardwerkend bent, kan je echt al snel succesvol worden. En dan bedoel ik niet succesvol als in: ik verdien miljoenen, maar als in: ik heb vrijheid, ik heb plezier, ik kan financieel rondkomen en nog wat overhouden voor leuke dingen.

Mijn bedrijf geeft me zekerheid en veiligheid
Maar even terug naar mijn eerste zin: mijn bedrijf bestaat nu drieëntwintig jaar, en in die tijd zijn er diverse crisissen geweest en heb ik mensen om mij heen ontslagen zien worden. Mijn bedrijf heeft me juist altijd zekerheid en daarmee veiligheid gegeven – de wetenschap dat ik door snel schakelen altijd wel weer een andere bron van inkomsten kon vinden. Dus mijn tip: kies niet voor loondienst, als je denkt daarmee veiliger uit te zijn. Sowieso, hoe ik in het leven sta: follow your bliss – leef je passie, doe waar je gelukkig van wordt, niet alleen in het groot (dus de branche) maar ook in het klein (je dagelijkse werkzaamheden).”

Meer weten over Aedith Hagenaar? Bezoek de website.

Wil jij ook voor jezelf beginnen en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Download dan mijn gratis e-book met de belangrijkste do’s en don’ts voor beginnende ondernemers of neem contact met me op voor een gratis ‘Van uitstel naar actie’ sessie waarin ik je vrijblijvend – maar gegarandeerd – een stap verder help!